Scala Gudhjems historie går tilbage til 1943

Scala Gudhjems historie går tilbage til 1943
Scala Gudhjem 2020. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. SEP 2020 • 20:15
Af:
redaktionen
| ABONNENT
2. SEP 2020 • 20:15
Tilbageblik

Det var den kendte bornholmermaler Niels Oluf Høst, der lod opføre den oprindelige biografbygning i Gudhjem. Det skete i 1943 og hans ældste søn – Niels W. Høst – drev biografen i 33 år.

Herefter blev den sat til salg. Der var ingen købere og alt tydede på, at Kino Gudhjem – som den hed dengang – så ud til at skulle lukke. For at redde biografens fortsatte virke slog 20 borgere i Gudhjem og omegn sig sammen og dannede et kommanditselskab, som så købte biografen.

Salgsprisen var 180.000 kroner, der blev skaffet til veje dels ved et banklån og dels ved, at de 20 kommandister hver indbetalte 5.000 kroner.

På åbningsaftenen startede man med at vise Gudhjem-filmen En By omkring 1900.

Bagefter var der premiere på intet mindre end Francois Truffauts Kærlighedens Lænker, og til allersidst sørgede Kaj Lundt fra Rønne for den levende musik under nachspielet på Hotel Gudhjem.

Kommandisterne holdt ud i omkring tre-et-halvt år.

19. juli 1980 solgte de biografen til Købmand Hansen, som åbnede op 12. august med Olsen Banden På Spanden.

De første år blev der vist tre film om ugen, men derefter fyrede købmanden de to fastansatte operatører, droslede ned til to film og købmanden med hustru og tre sønner kørte nu selv hele menageriet.

Tiderne for biografer var svære, og ikke mange troede på, at den ville få en lang levetid, da alle hjem efterhånden havde fået fjernsyn.

På er tidspunkt var biografen så nedslidt, at det var nødvendigt med en gennemgribende renovering. Da købmanden ikke havde midlerne, overdrog han biografen til en dertil dannet forening, som skaffede finansieringen.

16. februar 2001 genåbnede biografen. Nu med en topmoderne filmsal og cafe under navnet Scala Gudhjem.

Købmanden og hans familie besatte de fleste af bestyrelsesposterne og det var især købmandens yngste søn, Henrik, der stod for hele den daglige drift inklusiv visning af to film hver aften. Det var en kæmpe indsats.

Arbejdet i biografen var ulønnet, men Henrik tjente til foden i forældrenes købmandsforretning lige ved siden af. I 2005 solgte Købmanden sin forretning, og herved stod Scala med et stort problem, da økonomien var så lille, at der ikke på nogen måde var midler til at aflønne Henrik.

Pludselig en dag meddelte han bestyrelsen, at han med dags varsel forlod Bornholm til fordel for et job i København. Nu var gode råd dyre, da der umiddelbart ikke var nogen, der kunne betjene det gamle filmforevisningsudstyr.

Men en ung mand, Morten Riis, var sammen med sin hustru lige flyttet til byen. Han er cand.mag. i idehistorie med medier som bifag og havde under sin studietid i Aarhus været operator i arthouse-biografen Øst for Paradis.

De havde det samme udstyr som i Scala. Han sprang til med dags varsel. Da han dagen efter skulle til København, lykkedes det ham at uddanne to af byens unge knægtem Pelle Nybirk og Christian Hede Madsen, som herefter kunne tage over og videreformidle deres viden til andre frivillige.

Efter Henrik blev forevisningerne skåret ned til kun at være en film om dagen. Købmandsfamilien flyttede til Rønne og trådte samtidig ud af bestyrelsen. Nye kom til og i løbet af nogle år kunne man notere sorte tal på bundlinien. Det gav energi også til at give hele biografens cafeområde et tiltrangt ansigtsløft.

Kunstneren Lisa Hoyrup farvesatte stue og førstesal og efter en kæmpe anstrengelse fra mange frivillige, kunne biografen i 2006 fremvise nogle lokaler, som nu fremstod spralske og inspirerende og levede op til det, der foregik i biografbygningen pa Brøddegade.

Det blev ikke mindre sprælsk, da den bornholmske kunstner Sunny Asemota sagde ja til at male tre meget store malerier. To runde og et firkantet til ophæng i cafeen, ved trappen op til filmsalen og på førstesalen. Takke være donationer fra A., S. og E. Larsens Legat og Sparekassen Bornholms Fond ejer Scala nu to af disse malerier. I 2009 blev biografbranchen over hele verden mødt med en ny udfordring af store økonomiske dimensioner.

De forende filmstudier kunne fortælle, at man var i gang med at optage visse film digitalt og i 3D. Og at det ville vare en teknik, som flere og flere filmproduktioner ville benytte sig af. Problemet var blot, at det rent teknisk ville blive en millioninvesting for alle biografer, der fortsat ønskede at vise film. Scalas bestyrelse gik straks i gang med at søge diverse fonde til den kommende digitalisering. I 2010 havde biografen fået tilsagn om 900.000 kroner fra Sparekasen Bornholm Fond, E., S. & A. Larsen Fond, Nordeafonden, LAG-Bornholm/EU og Filminstituttet, og 16. maj 2011 kunne Scala vise den forste film digitalt. Det var den danske operafilm JUAN af Kasper Holten.

Opbygningen af Gudhjem Bio. Fotograf ukendt. Scala Gudhjem 2020. Foto: Jens-Erik Larsen

Kilde: www.gudhjem.nu