Sådan sparer du 2.000-3.000 kroner på din elregning

Sådan sparer du 2.000-3.000 kroner på din elregning
BAGGRUND | ABONNENT | 25. JAN 2022 • 07:30
BAGGRUND | ABONNENT
25. JAN 2022 • 07:30

Mange bække små gør en stor å. Der er mange små justeringer, man kan foretage, når det kommer til at spare på forbruget af elektricitet. En forbrugsøkonom gør os her klogere på, hvor der er penge at hente, hvis man vil have nedbragt el-regningen.


Med de priser der er nu, kan en familie på cirka fire i en hustand forvente at spare 2.000-3000 kroner, hvis man formår at gøre en række af tiltag. Priserne på elregningen er høje, og derfor er der grund til en skærpet opmærksomhed på forbruget af el, hvis man vil spare nogle penge. Det fortæller Carsten Holdum, der er tidligere forbrugerøkonom i PFA og uddannet økonom.

Desværre er pengene ikke sparet med et snuptag eller ved at skifte en enkelt pære i loftet. De sparede kroner og ører skal komme ved ændringer af vaner, rytmer og forbrug. Det vigtigste, hvis man vil spare penge, er noget så åbenlyst, som at huske at slukke dine apparater, når man ikke bruger dem.

– Det vigtigste er, som vi lærte af vores forældre, at vi skal huske at slukke for lyset. Få det slukket, når man ikke bruger det. Det er handler også om at slukke fjernsyn og computer, når man ikke bruger det. Det er computere, fjernsyn og andre devices, der trækker store dele af elforbruget. Og generelt ser vi en stor del af forbruget flytte sig, så det kræver elektricitet, siger Carsten Holdum.

Ifølge eltjekket.dk går 39 procent af en husstands elforbrug til underholdning. 20 procent går til at vaske.

Flyt dit forbrug

Hvis man formår at flytte sit forbrug af el, er man godt på vej. Rundt om i hjemmene er forbruget af elektricitet på det højeste omkring klokken 18 og timerne op til, hvor folk får fri fra arbejde. Alle kommer hjem, tænder fjernsynet, støvsugeren, komfuret, computeren og vaskemaskinen. Den store efterspørgsel på elektricitet i det tidsrum får priserne til at stige. Derfor kan det være smart at tænke en ekstra gang over, hvornår man sætter eksempel vasken over, fortæller Carsten Holdum.

– Det er en god idé at flytte elforbruget væk fra der, hvor alle andre bruger el. Vi taler om elpriser, der i tidsrum fordobler og halverer sig. Det er dumt at sætte sit høje elforbrug klokken 18, hvor efterspørgslen på el er størst. Det er derimod en god ide at sætte vask over klokken 21 eller tidligt næste morgen, siger Carsten Holdum.

Giver det mening at flytte elselskab?

– Jeg er ikke stødt på, at det har været besværet værd endnu. Men måske giver det mening allerede om en måned. Elmarkedet er stadig relativt nyt, så det er endnu svært at sige. Jeg synes, at det giver mening at gøre på samme måde, som når man kigger på sit forsikringsselskab: Kig på det en gang om året, og se om det stadig giver mening. Tag en dyb indånding og brug en eftermiddag på det, siger Carsten Holdum.

Få gjort dette nu

På kort sigt er priserne på elektricitet steget meget. Men historisk set er det ikke en voldsom stigning i elpriser, som vi ser lige nu, forklarer Carsten Høldum.

– Det er klart, at der en kurve, der bevæger sig opad i pris. Den grønne omstilling gør det hele lidt dyrere lige nu. Der kommer afgifter på energiproduktionen og så videre. Det er dyrere at skaffe energi i dag, end det var for få år siden, siger Carsten Holdum.

Med en opadgående kurve i elpriser er det også på tide at få indrettet sit hjem herefter. Det skal indrettes, så det bruger mindre el.

– Man skal sørge for, at huset er velisoleret. Det er ikke nødvindigvis el, der varmer huset op, men enhver pære, der afgiver lys, afgiver også varme. Kig på hvilke typer af el-forbedringer, man kan foretage sig. Hvis man ikke allerede har fået installeret en varmepumpe, så skal man kigge på det nu, siger Carsten Holdum.

Kan det betale sig med en varmepumpe, når elektriciteten er så dyr?

– Ja, det kan det. Man taler om, at en varmepumpe har en faktor tre i strøm. Det betyder grundlæggende, at når du bruger for en krone på elektricitet, bliver det til varme, der ville være tre kroner værd. Det er en utrolig effektiv måde, at varme ens hus op på, siger Carsten Høldum.

Et sidste godt råd herfra og fra Eltjekket.dk er, at man slukker helt for sine apparater så de ikke står på standby. Op til 15 procent af en boligs energiforbrug skyldes, at apparater står på standby. Det svarer til cirka 1.000 kroner om året. Generelt skal man huske på, fortæller Carsten Holdum, at enhver krone sparet er en krone tjent.