Sådan kan du forsøge at sikre dig mod, at tatovøren laver huden til kødfars

Sådan kan du forsøge at sikre dig mod, at tatovøren laver huden til kødfars
Der kan nogle gange opstå problemer i forbindelse med en tatovering. Arkivfoto: Berit Hvassum
TATOVERINGER | BORNHOLM | ABONNENT | 10. OKT 2021 • 15:30
TATOVERINGER | BORNHOLM | ABONNENT
10. OKT 2021 • 15:30

Der findes ingen specifik certifikation for tatovører, men noget kan man trods alt gøre for at undgå problemer.

Jørgen Serup er professor, dr. med. og overlæge ved Dermatologisk afd. D, Tatoveringsklinikken, på Bispebjerg Hospital, hvor han hjælper folk, som har fået komplikationer med tatoveringen, og som har behov for specialiseret udredning og behandling.

Han møder årligt et parhundrede tatoverede med problemer på klinikken, fortæller han.

– Vi ser jo primært de værste tilfælde – men også de specielle, hvor andre ikke kan finde ud, hvad det er, og hvordan det skal behandles, siger han, som også oplyser, at der ikke er flere komplikationer for folk, der har fået en coronavaccine, end alle andre.

Hvad er det typisk, I ser?

– Det kan for eksempel være infektioner, også livstruende infektioner med blodforgiftning. Eller det kan være allergier i de røde tatoveringer og knudedannelser i de sorte tatoveringer. Sidstnævnte er udtryk for den sygdom, der hedder sarkoidose, som tatoveringerne kan sætte gang i, og som kan angribe øjne, lunger og led. Og så ser vi en masse tilfælde, hvor tatovøren for eksempel har arbejdet for meget med nålen og fræset huden i stykker, så den er blevet til kødfars, eller føleforstyrrelser, hvor det svier og brænder hele tiden.

Operation

Kan I hjælpe folk?

– Ja, det kan vi da i stor udstrækning. Dels har vi behandlingsmidler i form af medicin, vi opererer også nogen, hvor vi kan tage pigmentet ud, og benytter også laserbehandling. Det er meget vigtigt, at patienten får en rigtig diagnose, siger Jørgen Serup, som også kan oplyse, at han ikke selv har nogen tatoveringer.

Kan man på en eller anden måde sikre sig, hvis man gerne vil have en tatovering? Er der for eksempel en form for certifikation af tatovører eller lignende?

– Nej, der eksisterer ikke en certificeret uddannelse af tatovører, og der er heller ikke noget lovkrav om det. Enhver mekanikerlærling kan skifte fag og blive tatovør næste dag, men nogle tatovører uddanner elever og giver dem en slags svendebrev, når de synes, at de er færdige, og det betyder jo trods alt for noget, siger overlæge Jørgen Serup og fortsætter:

– Og så kan man også selv vurdere, hvordan butikken ser ud, og om der er pænt og rent. Der er nogle krav til hygiejne, og i Danmark skal tatovører ifølge loven være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, hvor man kan tjekke dem. De, der er registreret, har normalt et niveau og en vis størrelse, så det er en god måde at sortere de værste amatører fra på.