– Nej, vi kan komme ham nær alle steder, men i kirken, der gør vi det jo i fællesskab, og det er også en vigtig ting for os. Vi er ikke bare individuelle kristne, vi er kristne i fællesskab, så derfor kommer vi og får hjælp her til at lytte til hans ord og forstå dem.
Figur fra julekrybben i Rosenkranskirken i Aakirkeby. Den forestiller en af de vise mænd med et røgelseskar. Foto: Joan Øhrstrøm
Dejlig er jorden, bedre er himlen
I Lukasevangeliet, hvor vi også kan læse juleevangeliet, er noget af det sidste turen til Emmaus, hvor vi møder to disciple efter Jesu opstandelse. Men de ved endnu ikke, at miraklet er sket.
– De går og spekulerer over, hvordan tingene mon hænger sammen. Det ser ikke ud til, at det hænger sammen det her. Men så møder de den her angiveligt fremmede, som de stiller alle deres spørgsmål til. Den ”fremmede” åbner skrifterne for dem, og da han så bryder brødet, kan de se det er ham. Og det er jo i og for sig, det man gør, når man kommer til en gudstjeneste. Man kommer med alle sine spørgsmål og lytter til skrifterne, og der er en, der åbner skrifterne og bryder brødet. Så på den måde er Kristus nær på samme måde som med disciplene. De får et glimt af Gud, når de åbner deres hjerte, når de lytter til skrifterne, når de bryder brødet, så er det ham, der er der, siger den katolske præst, mens røgen fra røgelseskaret stadig stiger op mod Gud, ligesom, han mener, det er vores opgave at gøre gennem livet. ”For aldrig forstummer tonen fra himlen i sjælens glade pilgrimssang”, som Ingemann skriver i sin julesalme ”Dejlig er jorden”, der er Niels Engelbrechts yndlingssalme i det hele taget.
– For på tre vers, så siger den det væsentlige, påpeger han smilende.