Regeringen afviser særlig øpulje til grøn omstilling

Regeringen afviser særlig øpulje til grøn omstilling
Det er dyrere at gennemføre den grønne omstilling på ikke-brofaste øer, lyder det i en henvendelse til Folketinget og regeringen. Derfor ønsker en række økommuner at reservere 10 procent af 600 millioner kroner i en EU-pulje til den opgave. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 15. JUN 2021 • 12:46
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
15. JUN 2021 • 12:46

POLITIK

Det kan ikke lade sig gøre.

Så klar er meldingen fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) til en række økommuner og organisationer, som har henvendt sig til Folketinget og regeringen med et ønske om at reservere 10 procent af midlerne i en EU-fond til grøn omstilling til projekter på ikke-brofaste, helårsbeboede øer.

I perioden 2021-2027 er der i Fonden for Retfærdig Omstilling afsat 17,5 milliarder euro til støtte til de regioner, der er mest berørt af omstillingen til et klimaneutralt EU. Danmark tildeles 81 millioner euro, svarende til 600 millioner kroner. Og af dem ønsker øerne 10 procent øremærket til grøn omstilling på ikke-brofaste øer.

I henvendelsen peger borgmestrene fra Bornholm, Fanø, Læsø, Ærø og Samsø, Sammenslutningen af Småøer og Landdistrikternes Fællesråd, at det er forholdsvis dyrere at gennemføre den grønne omstilling på øerne end på fastlandet, og at der er færre til at betale. Samtidig er øernes muligheder begrænsede, blandt andet på grund af deres begrænsede areal og få indbyggere. Ligeledes fordyrer en færgeoverfart løsningerne i et urimeligt omfang. Derfor er der ifølge dem brug for en særlig øpulje.

Udvalget for Landdistrikter og Øer har bedt erhvervsministeren om at kommentere henvendelsen.

Stadig i overvejelser

Ifølge Simon Kollerup deler regeringen ambitionen om at skabe gode muligheder for at leve, bo og drive virksomheder på de danske øer, og at øerne skal med i den grønne omstilling. Samtidig gør han det klart, at forslaget om at allokere 10 procent af midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling til projekter på alle ikke-brofaste, helårsbeboede øer i Danmark ikke kan realiseres.


Det er ikke muligt at øremærke midler fra en EU-pulje til grøn omstilling, så de går til ikke-brofaste, helårsbeboede øer, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). Samtidig pointerer han, at regeringen deler ambitionen om, at øerne skal med i den grønne omstilling. Pressefoto: Keld Navntoft

Det forklarer han med, at EU-Kommissionen stiller krav om, at Fonden for Retfærdig Omstilling skal målrettes de landsdele, som bliver hårdest ramt af omstillingen til en klimaneutral økonomi. Kodeordet er landsdele, som i denne forbindelse henviser til en intern EU-klassifikation. I denne klassifikation er Danmark inddelt i 11 landsdele.

"Forslaget vil på grund af kravet om geografisk målretning ved udpegning af støtteberettigede landsdele ikke være muligt at gennemføre, idet det vil kræve, at samtlige landsdele i Danmark udpeges som støtteberettigede. Hvis de udpegede landsdele omfatter øer, vil vi kunne se nærmere på, hvordan anvendelsen af Fonden for Retfærdig Omstilling samtidig kan fremme den grønne omstilling og vækst på de omfattede småøer", skriver Simon Kollerup i sit svar til Udvalget for Landdistrikter og Øer

Regeringen er stadig i overvejelser om, hvordan midlerne mest hensigtsmæssigt kan bidrage til den grønne omstilling og lokale erhvervsudvikling i Danmark, tilføjer han.