Polsk balletdanser åbner familierestaurant

Polsk balletdanser åbner familierestaurant
Jack Bartoszak er den nye forpagter med glade iværksættertanker. Foto: Berit Hvassum
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 11. DEC 2021 • 07:30
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | NEXØ | ABONNENT
11. DEC 2021 • 07:30

På torvet i Nexø er facadeskiltet for den tidligere restaurant, La Collina, revet ned.

Snart vil der på et nyt skilt stå 'Jacks Pizzaria og Grill'.

Indenfor er væggene malet lysere, stemningen i indretningen kredser om 1950’erne, og lange borde med blåternede duge inviterer til fællesspisning for større selskaber.

Bag forandringen står Jack Bartoszak fra Polen. Han er den nye forpagter med glade iværksættertanker, som skal komme familierne til gode.

Den nye ejer har rettet fokus væk fra et langt pizzamenukort og vil i stedet servere middagsretter med steak, grillet laks, schnitzel, fiskefilet, pastaretter, en pizza eller to og et par desserter.

Jack Bartoszak er endnu usikker på, om en burger og en durumrulle får klemt sig ind i menukortet.

– Der er mange, der har forelsket sig i durumruller. Så min kok og jeg har lidt problemer, for vi vil faktisk ikke have den. Det er ikke kun ungdommen, der spørger efter den. Det er folk i alle aldre, fortæller Jack Bartoszak.

– Min kok vil ikke lave noget mad, som er præfabrikeret. Derfor laver han selv vores kyllingenuggets, og råvarerne skal komme fra lokale producenter.

Balletten bragte ham til Danmark

Jack Bartoszak kommer oprindeligt fra Polen, hvor han er uddannet balletdanser.

En drøm om en karriere i udlandet blev realiseret med en enkeltbillet til Danmark, hvor han blev ansat som danser på Bellevue Teatret og senere i Tivoli i København.

Efter 15 år i Danmark vendte Jack Bartoszak tilbage til Polen og stiftede familie med kone og en søn. Senere blev han skilt og blikket blev igen rettet mod Danmark.

Her ses Jack med sin kok, Davius Baranski, tv, som han havde ansat i sin første restaurant i Polen for omkring 30 år siden. Foto: Berit Hvassum


Jack fik et job som guide på Bornholm for polske turister, men det ledige lejemål på torvet i Nexø gav mulighed for at starte en restaurant for anden gang.

– Jeg har før haft min egen restaurant i det nordlige Polen for 30 år siden. Den startede jeg med min nuværende kok, og denne gang har jeg ventet på ham i halvandet år.

– Vi kender hinanden godt. Jeg har prøvet mange andre kokke, og det er meget svært at finde en god kok, siger Jack Bartoszak.

De to polske landsmænd er allerede startet med en ’ugens ret’ og to forskellige julemenuer i restauranten, som efter planen skal holde åbent hele året.

FÅ ABONNEMENT