Pludselig væltede pengene ind: 'Nu skal vi finde en forpagter'

Pludselig væltede pengene ind: 'Nu skal vi finde en forpagter'
Arkivfoto
| ABONNENT | 5. JAN 2021 • 14:27
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
5. JAN 2021 • 14:27
ØKOLOGI

Det så svært ud i midten af december, men det lykkedes.

Aktieselskabet Bornholms Økojord er en realitet, efter at der i slutspurten mellem jul og nytår blev tegnet aktier for over 900.000 kroner. Kravet var tre millioner ved årets udgang.

– Vi var egentlig forberedte på, at vi skulle ud og forlænge tegningsperioden. Men så gik Hans Jørgen Jensen på tv anden juledag og fortalte, at vi manglede en halv million. Og så begyndte det at vælte ind, siger Anna Sofie Poulsen, kommende direktør i Bornholms Økojord A/S.

Hans Jørgen Jensen, der sidder i bestyrelsen for Foreningen Økobornholm, har gennem to år har arbejdet på at rejse kapital til det nye selskab.

Folk var i julehumør

Derudover er Hans Jørgen Jensen koordinator i LAG-Bornholm, som også har købt aktier i Bornholms Økojord.

Han er ligesom Anna Sofie Poulsen stærkt begejstret for udviklingen i mellemdagene.

– Jeg forestiller mig, at folk var i julehumør eller sad og kiggede på deres pensionsordninger og tænkte, skal jeg putte 10.000 kroner i min ratepension eller i Økobornholm? Jeg tror også, at folk har pænt med penge på kontoen i år, fordi de ikke har været ude at rejse, siger Hans Jørgen Jensen, som personligt har puttet 10.400 kroner i en aktie i Bornholms Økojord A/S.

Selskabet stiftes formelt i løbet af den kommende måned. Derefter skal man ud og finde en forpagter.

– Det er vigtigt at finde den rigtige forpagter først. Derefter køber vi en lille landejendom, som passer til forpagterens ønsker, siger Anna Sofie Poulsen, som bliver ulønnet direktør i Bornholms Økojord A/S.

Rejefisker købte for en halv million

Ud over LAG-Bornholm er Bornholms Økojord A/S støttet af Sparekassen Bornholms Fond og en række private investorer. En af de store investorer er Ocean Prawns i Nexø – en virksomhed, som har opbygget en millionforretning på rejefiskeri.

Beslutningen om at gå ind i Bornholms Økojord er ifølge underdirektør Daniel Barslund truffet for at give den bornholmske fødevareproduktion et skub i den rigtige retning.

– Vi har investeret 500.000 kroner i Bornholms Økojord A/S, fordi vi som selskab gerne vil være med til at understøtte strategien om Bornholm som en grøn og bæredygtig ø, siger Daniel Barslund, der ser projektet som et vigtigt første skridt i forsøget på at bane vejen for flere økologiske jordbrugere på Bornholm.

Antallet af investorer landede ifølge Hans Jørgen Jensen på cirka 130, hvoraf hovedparten er bornholmere.