Peter Juel-Jensen og Bertel Haarder i alliance: Robust transportkorridor ønskes

Peter Juel-Jensen og Bertel Haarder i alliance: Robust transportkorridor ønskes
Peter Juel-Jensen har allieret sig med partifællen Bertel Haarder (billedet), der netop er tiltrådt som præsident for Nordisk Råd, for ad denne vej at skubbe på for at genetablere den fri passage gennem Sverige for danskere, der skal til eller fra Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 14. JAN 2021 • 21:00
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
14. JAN 2021 • 21:00
GRÆNSELUKNING

Peter Juel-Jensen (V) kommer i de næste dage til at indsende spørgsmål til regeringen angående den svenske grænselukning og den aktuelle transportsituation. Det haster med at finde en løsning, mener det bornholmske folketingsmedlem.

– Når et stort flertal i det danske folketing har bestemt, at vi skal rejse over Sverige, må Folketinget være med til at sikre, at man kan rejse, siger Venstre-politikeren.

Han har allieret sig med partifællen Bertel Haarder, der netop er tiltrådt som præsident for Nordisk Råd, for ad denne vej at skubbe på for at genetablere den fri passage gennem Sverige for danskere, der skal til eller fra Bornholm.

En langsigtet løsning, som han mener, at danske politikere bør stræbe efter, er at tildele strækningen mellem Øresundsbroen og Ystad en mere robust status som transportkorridor. Det er et koncept, han i sit parlamentariske arbejde er stødt på i andre lande, men det vil kræve, at Sverige frasiger sig retten til at nægte danskere indrejse, hvis de rejser mellem landsdelene.

– Det vil medføre et suverænitetstab, men det er et spor, jeg synes, man skal forfølge, siger Peter Juel-Jensen.

Onsdag aften reagerede han på Karina Schous beretning om, at hendes mand og børn, der har sjællandsk adresse, blev nægtet indrejse i Sverige, selv om de skulle til begravelse på Bornholm dagen efter. I sin kommentar til Karina Schou på Bornholms Passagerforenings facebook-side lovede han at løfte sagen politisk – og konstaterede sarkastisk ved samme lejlighed:

"Men regeringen synes, den har gjort alt for bornholmerne!", skrev Peter Juel-Jensen i sit svar.

Kritikken er i lige så høj grad mod den svenske regering.

– Jeg ved ikke, om det er payback fra svensk side, bemærker han med henvisning til Danmarks langvarige indrejserestriktioner under coronakrisen.

Han påpeger, at der er flere problematikker, som regeringens ministre bør rejse over for svenskerne.

For eksempel finder han det underligt, at de svenske toldere og politifolk ikke bærer mundbind, når formålet med grænselukningen netop er at reducere smittespredningen. Buspassagerer skal ved Øresundsbroen forlade bussen for at fremvise legitimation, og Peter Juel-Jensen har modtaget henvendelser fra folk, som er utilfredse med, at toldere og politifolk går tæt på uden mundbind.