Partier undersøger alternative transportmuligheder til og fra Bornholm

Partier undersøger alternative transportmuligheder til og fra Bornholm
Rønne Havn fungerer som hele Bornholms terminal for stor en del af trafikken. Foto: Klaus Holsting
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 15:21
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2022 • 15:21

Partierne bag Infrastrukturplan 2035 går i gang med at undersøge transporten til og fra Bornholm, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse. En større analyse af diverse transportmuligheder fra og til Bornholm skal tydeliggøre sammenhængskraften mellem Bornholm og og resten af Danmark. Den skal også belyse sammenhængskraftens mangler og sprækker.

Det blev tydeligt under corona, da Sverige lukkede grænserne, at der er udfordringer ved at få land og rige til at hænge sammen. Undersøgelsens formål er at "undersøge mulighederne for alternative transportmuligheder til og fra Bornholm for at skabe en bedre sammenhæng mellem landsdelene både på vandet, på vejen og i luften", skriver ministeriet.

Den nye aftale om at undersøge området glæder den bornholmske miljøminister, Lea Wermelin:

– Aftalen i dag er vigtig for Bornholm og vores udvikling i fremtiden. Det er så afgørende for os bornholmere, at vores blå motorvej fungerer, at den er fremtidssikret og at vi har stabile alternativer.

– Nu bliver der dykket godt ned i færgetransporten for eksempel spørgsmålet om kapacitet, prisstruktur og komfort, og så skal den grønne omstilling af transporten selvfølgelig også undersøges. Vi må heller ikke en anden gang komme til at stå som i en situation under corona, hvor transporten over Sverige blev afskåret. Her skal analysen se nærmere på at styrke vores alternativer, både med færge og med fly, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Den nye undersøgelse vil blive koblet sammen med den allerede igangsatte evalueringen er færgebetjeningnen. Evalueringen af færgebetjeningen var planlagt til at være færdig i 2023, men den nye undersøgelse og analyse fremrykker evalueringen af færgebetjeningen, så den er færdig allerede i 2022, sammen med resten af undersøgelsen. Det er Trafikstyrelsen, der skal udføre undersøgelser og analyser af transporten fra og til Bornholm.

– Formuleringen fra Trafikministeriet lyder, som om man vil undersøge muligheden for en destination på Sjælland, som færgen kan sejle til, siger det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) til Tidende, men understreger:

– Jeg har ikke set pressemeddelelsen, men jeg går ud fra, det er den undersøgelse af mulighederne for den længe lovede direkte forbindelse, der tænkes på. Lad os håbe, det aldrig bliver aktuelt med en sådan, men vi bliver nødt til at undersøge mulighederne, også for at ligge pres på Sverige i forhold til en transitkorridor.