Opfordring til Folkemødet: Gå imod strømmen

Opfordring til Folkemødet: Gå imod strømmen
NYHED | ABONNENT | 15. NOV 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
15. NOV 2023 • 19:00

Gør ikke alt det, som alle andre også gør. Afsøg et mere varieret mix af paneldeltagere – og se mulighederne i lørdagen og i ydertimerne. Det er nogle af de mere overraskende konklusioner i årets folkemødeanalyse.

Folkemødeanalysen, som udkommer cirka et halvt år efter årets folkemøde, er udarbejdet på baggrund af en spørgeundersøgelse blandt 1000 deltagere og 100 arrangører. Årets analyse er netop udkommet og giver som sædvanlig folkemødets ledelse et vink om, hvad der er god, og hvad der er mindre godt.

Analysen, som vel ret beset kan betegnes som en tilfredshedsundersøgelse, er ligesom foregående år udarbejdet af Folkemødeforeningen i samarbejde med analyseinstituttet Operate A/S.

Peter Christiansen har studeret analysen og glæder sig over, at 126 folketingspolitikere deltog i sammenlagt 589 events på Folkemødet 2023 mod 110 året før. I undersøgelsen opfordres Folkemødet imidlertid til at tænke ud af boksen, også når det gælder politikere: Hav mod til at gå imod strømmen, lyder opfordringen fra en deltager.

"Gør ikke alt det, som alle andre også gør. Afsøg et mere varieret mix af paneldeltagere – eksperter og interesseorganisationer er for eksempel også eftertragtede for deltagerne. Se også mulighederne i lørdagen og i ydertimerne – også hvad angår politiske events", hedder det i analysen.

Af spørgeundersøgelsen fremgår det ydermere, at 61 procent af deltagerne i Folkemødet er privatpersoner. 68 procent af disse har deltaget i Folkemødet tre gange eller mere, mens 20 procent af deltagerne var førstegangsbesøgende i 2023. 90 procent anbefaler i høj grad Folkemødet, mod 92 procent året før.

Lørdag er ikke den nye søndag

Fire ud af fem mener, at Folkemødet styrker dialogen, mens tre ud af fire mener, at Folkemødet styrker demokratiet. 77 procent har oplyst, at de bruger folkemøde-app'en som støtte i planlægningen, mens 35 procent ser, hvad der dukker op undervejs.

Stemningen og spændende debatter vejer ifølge folkemødeanalysen tungere end festlige begivenheder, og dybde og forskellighed er vigtigere end konflikt.

Især det sidste glæder Peter Christiansen, der tiltrådte som direktør for Folkemødet sidste år.

– Analysen giver os nogle rigtig gode pejlemærker på, hvad vi skal arbejde videre med, og dette års analyse viser, at man hellere vil lytte til gode, saglige dialoger, end høre på folk, der står og kalder hinanden dumme. Det er det mest værdifulde budskab, vi har trukket ud af årets analyse, siger folkemødedirektøren.

I 2023-programmet blev Folkemødet en dag kortere, fordi søndagen af mange arrangører blev brugt som rejse- og afmonteringsdag. Hvad angår opfordringen til at se på lørdagens program med friske øjne, melder Peter Christiansen hus forbi.

– Det er en myte, at lørdag er den nye søndag. Sådan ser vi det ikke. Der er rigtig meget aktivitet, energi og politik i lørdagen, og mange bornholmere kommer om lørdagen. Så det laver vi ikke om på.

Næste års Folkemøde er 13.-15. juni.