Nytårstur på kyststien mellem Sandkås og Allinge

Nytårstur på kyststien mellem Sandkås og Allinge
Der er mange smukt beliggende sommerhuse langs den smukke kyststi. Foto: Søren P. Sillehoved
Lørdag 2. januar 2021 • 06:44
Af:
soeren-p-sillehoved
Lørdag 2. januar 2021 • 06:44
NATUR

Stierne langs de bornholmske kyster ligger næsten som en perlerække på en lang snor. De er vidt forskellige, men alle har naturoplevelser på et niveau, der ikke findes andre stedet i landet. Det gælder om at vælge. Nogle steder fører stierne over stejle klippekyster, andre gange nede langs vandet med smukke skærgårde og små skove. På visse strækninger er stierne langs kysterne også cykelveje. Fra Snogebæk til Dueodde på Sydbornholm findes ingen sti langs kysten, der vandrer man direkte på stranden. Senere vil stierne fortsætte mod nordvest og følge kysten over sine høje klinter til Rønne og derfra videre mod Vang og Hammeren med de brutale klippekyster. På landkortet en strækning på 120 kilometer. Men med bugter og odder vil en vandretur langs kysten øen rundt blive på 141 kilometer.

Vandreturen fra Sandkås til Allinge må være en af perlerækkens mere idylliske.

Turen udgår fra bugten ved Sandkås ved landevejen Allinge-Tejn. Her er en stor offentlig parkeringsplads. Strækningen er kun på to kilometer frem og tilbage og varer typisk halvanden time. Vandreturen kan ligeså godt udgå fra Allinge.


Historien om kystens stier

Stierne blev anlagt af Det Danske Redningsvæsen i midten af 1800, kaldt redningsstien. Man gik patrulje langs stierne for at advare skibene mod øens farlige klippekyster mod nord og øst, og på Sydbornholm den lave sandstrand med farlige revler. Om natten og i stormvejr gik strandvagterne vagt langs stierne med lys og lamper, og de blev ligeledes anvendt til eventuelle redningsaktioner, hvis et skib strandede og endte som vrag. Omkring 1970 havde alle skibe fået ny teknik, og systemet nedlagde sig selv. De eksisterende redningsstier blev derefter kaldt for kyststien.

Fra sandstranden går man mod venstre og følger den fint anlagte cementsti rundt om et klippefremspring. Nogle steder har kystklipperne en højde på 25 meter, andre gange fører stien ned til niveau med havet. Talrige bugter og vige afløser kystens høje klipper, nogle gange ligefrem maser de sig ud i havet. Det giver en fin afveksling af landskabet og i starten af ruten med en meget smuk udsigt mod Tejn og Gudhjem. Senere bliver den afløst af et fint udsyn mod nord til silderøgeriet i Allinge.


Naturforhold

Granitten består i begyndelsen af den grålige vanggranit med sine utallige revner og sprækker. Årsagen skyldes forvitring af den grovkornede og rødlige pegmatit. Senere bliver granitten afløst af den grå og svagt rødlige hammergranit. Sommerens edderfugle med ællinger og syngende gulspurve er om vinteren afløst af mågerne. Især sølvmåger og de store svartbag med deres sorte vinger. På den tid af året udgøres naturens farver af klippernes gule og orangefarvede laver, grønne enebærbuske og en stedsegrøn lille bregne med navnet engelsød. Den visner først, når foråret nye skud kommer.


Kystens mange strandvolde

Flere steder på ruten forekommer store strandvolde af rullesten. Det skyldes strandaflejringer efter istiden. For 7.000 år siden havde smeltevandet fået havets vandstand til at stige, så kystlinjen lå højere. Da der senere kom en åbning til de danske bælter, fik Bornholm sin nuværende vandstand.

På et landkort har området mange sjove og lokal navne. Der er for eksempel Æggehønen, Ørneklippe, Stenvæggen og Knuds Næs. Det sidste navn er meget gammelt, de andre skyldes sikkert lokale eller navne som børnene opfandt, når de legede ved kysten. Landkortets Ørneklippe er således en fejltolkning af det sted, man kaldte ”Øernaklippan” der med bornholmsk dialekt betyder klippen, der ligner en kat med spidse ører. ”Stenvæggen” blev af børnene kaldt ”Den stejle klippe”, og navnet ”Æggehønen” er en stor vandreblok ved kysten, der ligger ovenpå et leje af rullesten, der ligner æg.

Langs stien er der opsat mange bænke. Dermed kan man uanset vindretningen finde et sted med læ. Mange smukt beliggende sommerhuse på strækningen har deres grunde beskyttede af flotte stendiger. Ved stiens afslutning ses et lille rødt hus ovenpå klipperne. Her boede kunstmaler Olaf Rude (1886-1957). Da han i 1919 bosatte sig på Bornholm, malede han mange smukke landskabsmalerier herfra. Nogle kan ses på Bornholms Kunstmuseum.


Stien slutter ved Kæmpestranden. Men inden hjemturen kan det svare sig at fortsætte til Allinge og se nogle af byens mange smukke gamle skippergårde. Med deres flotte bindingsværk er det et miljø med romantikken i højsædet.

God tur.

FÅ ABONNEMENT