Ny oase skal bringe sydlandsk stemning til byen

Ny oase skal bringe sydlandsk stemning til byen
Drømmen er, at mere af området kan inddrages til pladsen, men for nu er projektet ved at være slut og arbejdsskiltet skal pilles ned. Foto: Sarah Thun Kristensen
TOPNYHED | Onsdag 11. september 2024 • 05:30
TOPNYHED | Onsdag 11. september 2024 • 05:30

Trekanten på hjørnet af Paradisvej og Grønnegade har set kedelig ud, så længe Mette Irmelin Munch husker. Men nu har en projektgruppe taget sagen i egen hånd og skabt en grøn plads. 

Så længe Mette Irmelin Munch kan huske, har hjørnet i Nexø, hvor Paradisvej og Grønnegade mødes, set lidt mørkt og kedeligt ud.

Bygningerne blev bombet tilbage i krigens tid, og selvom man dengang forsøgte sig med en smukkesering af pladsen, så har det i nyere tid fået lov til at stå uvedligeholdt hen.

– Det var en stor asfalteret plads, og så var der en masse mos, der begyndte at gro på overfladen. Det var meget mørkt og ikke så indbydende, forklarer Rick Gerner, som er en del af butikken Forma, som ligger lige overfor den lille trekantede plads.

– Der stod to-tre træer som skyggede, og så var der et kunstværk, der var faldefærdigt. Så det var det første, vi gjorde. At få fjernet den og fælde de andre træer.

Han gestikulerer med hånden mod det store og skyggefulde lindetræ, som har fået lov til at blive stående og sprede sine grene over pladsen som i dag ser ganske anderledes ud.



Tidligere lå pladsen hen med asfalt, der begyndte at få mosbelægning. Foto: Rick Gerner

 

En projektgruppe har nemlig taget arbejdshandskerne på, og allerede for to år siden blev de første ansøgninger sendt afsted. Der skulle nemlig samles penge sammen og indhentes tilladelser til at forandre pladsen.

– Jeg har gået med idéen i mange år, og så har jeg været med i borgerforeningen, hvor vi var en del af byfornyelsesprojektet, og så talte vi om byens pladser. Jeg havde i forvejen tænkt, at det har var en ret kedelig "ikke-plads", som godt kunne bruge lidt kærlighed, og så spurgte jeg Rick og Johanne om de ville være med, fortæller Mette Irmelin Munch, som selv er opvokset i byen.

På den nye plads er der installeret el, så man kan holde arrangementer, der er sat flytbare borde og stole op, og så er der plantet en masse nyt, som skal vokse til og skabe en grøn oase. Projektet er blandt andet støttet af borgerforeningen, som på sigt overtager driften af pladsen.

– Vi vil bare gerne have en hyggelig plads, som alle i Nexø kan bruge, og som kan være en pendant til torvet, som er lidt større og lidt mere svær at gøre hyggeligt, forklarer Johanne Jahncke.

– Her er det småt og hyggeligt, og man skal ikke tage stilling til så mange ting. Man må jo gerne lave aktiviteter, men der er ikke på samme måde folk, der skal til og fra alt muligt, supplerer Mette Irmelin Munch.

Hun har drømt lidt mere specifikt om, at pladsen skulle opbygges efter sydlandsk inspiration. Derfor kan stolene flyttes rundt, så man kan vælge om man vil sidde i sol eller skygge, og om man vil sidde lidt alene eller sætte alle bordene sammen.



Der er lagt store Nexøsandsten i midten af pladsen og plantet en masse forskellige planter, der kan tåle lidt tørke og som skal vokse op til flotte silhuetter. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Et naturligt flow

Efter to år med mange frivillige timers hårdt arbejde og bevillinger fra blandt andet Nordeafonden, skal pladsen åbnes blødt op i forbindelse med Craft Week.

Herefter skal pladsen bruges til flere planlagte events hen over efteråret, og det er planen, at der skal være en rigtig indvielse til foråret.

– For mig var pladsen her et godt sted at starte, for der er jo mange andre pladser, man kan tage fat på også, fortæller Mette Irmelin Munch.

For Johanne Jahncke og Rick Gerner har der været et stort ønske om at lave et naturligt flow videre fra havnen og torvet, så byen ikke stopper der.

– Vi vil gerne trække det lidt mere op, og det oplever vi egentlig også, at de gerne vil hos Liliendal, som jo har overtaget Holst Blomster, så de er også klar på at hjælpe til, fortæller de med henvisning til blomsterbutikken der ligger lidt henne ad Paradisvej.

Inden pladsen er helt færdig, skal der først installeres lidt blødt lys, der skal skabe hygge på pladsen og fjerne de skumle hjørner.

– Men vi har lige plantet i går og fået sat de her møbler op, og indtil da var folk ret uforstående overfor projektet, men i går var der så mange, der kiggede fordi og sagde, at de synes, det var en helt anden plads, så det er tydeligt at det er lidt mere indbydende nu, fortæller Mette Irmelin Munch med et smil.

Drømmen for projektgruppen er, at parkeringspladserne under det store lindetræ også skal blive en del af pladsen. De mener nemlig ikke, at Nexø har brug for det antal af parkeringspladser, byen har, og lige netop pladserne under træet er meget lidt efterspurgte.

– Det her lindetræ, det afgiver jo sådan noget ... klister. Så det er faktisk ret ofte, at folk slet ikke vil holde her. Så vi håber, at det kan vokse til en større plads.

Pladsen er lavet med et budget på 640.000 kroner, og udover planter og møbler er der anlagt store Nexøsandsten. Indtil videre har arbejdstitlen været Paradisplads, og arbejdsgruppen håber, at kommunen vil overveje at tage navnet til sig.



Johanne Jahncke (tv), Mette Irmelin Munch og Rick Gerner har udgjort projektgruppen, der de seneste to år har knoklet for at få pladsen til at stråle. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT