Men i grunden passede Drachmann slet ikke her. Han havde dybe rødder i romantikken og guldalderen. Men man kan sige, at han udvidede romantikkens formsprog og gav det overleverede formsprog et individualistisk og rigere udtryk.
Akkurat som i hans levetid har eftertiden bedømt Drachmann vidt forskelligt. Efter hans død gik hans kunst nærmest i glemmebogen. Først i mellemkrigsårene kan man finde hans tydelige påvirkning i for eksempel Hans Hartvig Sedorff-Pedersens, Tom Kristensen og ikke mindst Nis Petersens digte.
Holla'er og hejho'er
Det var dog mest friskheden og festen og det romantisk landsknægtagtige, som mellemkrigsgenerationen tog op. De klimprende viser og "jeg bærer min hat som jeg vil"-bourgogne-skålsangene. De musikalsk visionære digte, som er hans virkelige originalitet, satte sig ikke synderlige spor.
Da undertegnede gik i gymnasiet i en fjern fortid, var Drachmanns støjende boheme-romantik med anstrengte "holla" og "hejho"-udråb noget, man troede stammede fra en fjern oldtid, og som absolut kun kunne forbindes med latterlighedens interesse.