Nej til trætophytter i Rø

Nej til trætophytter i Rø
Tobias Woxholtt. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 12. APR 2021 • 17:33
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
12. APR 2021 • 17:33

NATUR

Trætophytter på Mortingevej i Rø bliver ikke en realitet. Det har et enigt Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalg nu besluttet, efter kommunen indstillede til at igangsætte planlægningen for otte trætophytter på et område nord for Rø Plantage.

– Det var et prisværdigt initiativ fra de unge iværksættere, og jeg havde håbet, at vi kunne have fundet en løsning. Men der er simpelthen for mange og for vigtige argumenter imod, der særligt gik på naturhensyn, siger Thomas Thors (S), borgmester og formand for Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget.

Den 20. januar indkaldte man til idéer og forslag for planlægningen af trætophytter på Mortingevej i Rø. I høringsperioden kom 16 høringssvar, hvoraf de 10 opponerede imod projektet. Alle havde de områdets naturværdi som grundlag for ikke at gennemføre projektet, og bekymringerne gik særligt på, at man med trætophytter ville skade dyre- og plantelivet i området.

Ifølge Bornholms Regionskommunes egen screening af området er det dog ikke påvist, at der skulle være en signifikant påvirkning af områdets dyre- og planteliv ved etablering af trætophytter. Thomas Thors bekræfter dog også, at afslaget lige nu skal ses i lyset af, at man er ved at fastlægge en ny naturpolitik i kommunen. At projektet om trætophytter kan komme på tale efter en ny naturpolitik ligger klar, er muligt, omend tvivlsomt, lyder det fra borgmester Thomas Thors (S).

– I den udformning, projektet har nu, og med den placering, man ønsker, har jeg svært ved at se, at vi kan finde en løsning på et senere tidspunkt. Jeg kan ikke udelukke, at man ville kunne finde en anden placering til hytterne, men jeg tvivler, siger Thomas Thors.


Området ligger i skoven omkring Mortingevej, på grænsen til Rø plantage, beliggende på matrikel nr. 85a og 108bt, 3760 Gudhjem. Foto: BRK

En overraskende skuffelse

For Tobias Woxholtt, der er idémanden bag projektet om trætophytterne, kommer afslaget som en overraskende og skuffende udmelding.

Overskriften på projektet er Varras, der på bornholmsk betyder varra "at være", og ambitionen bag er at skabe et sted med fred og ro, hvor man kan nyde et ophold i samklang med den omgivende natur i tråd med Bornholms vision om at øge outdoorturismen. Han stiller sig derfor uforstående over for, at man netop har valgt at give afslag på baggrund af naturpolitik.

– For os føles det ærgerligt, at et projekt, der er født ud af en kærlighed til naturen, med intentionen om at stoppe skovfældning og give gæsterne en dybfølt respekt for naturen, bliver bremset af netop en naturpolitik – især når man har ansøgt på et område, der ikke har nogen form for fredninger, siger han og tilføjer:

– Vi er samtidig uenige i begrundelsen fra Thomas Thors om, at projektet har mødt stor modstand. Vi har fuld forståelse for, at en mindre gruppe naboer er skeptiske, da de igennem lokalplansanmodningen ikke havde fået tilstrækkelig information, alle deres bekymringer var vi klar til at imødekomme, siger Tobias Woxholtt.

Han er oprindelig fra Gudhjem og i dag bosat i København. Med projektet var planen, at han selv ville vende tilbage til Bornholm, og han ærgrer sig nu også over den politiske bremsning af iværksætteri på hans fødeø.

– Jeg har svært ved at forstå, at man i et erhvervsudvalg ikke støtter op om unge bornholmske iværksættere, som ønsker at flytte tilbage til øen med et projekt, der har de bedste intentioner om både naturen og turisme til Bornholm, siger Tobias Woxholtt.

Tre videre muligheder

Inititavtageren på trætophytterne fremhæver dog den store positive tilbagemelding, han og folkene bag projektet har modtaget efter afslaget. Her har både politikere, skovejere og bekendte uopfordret udtalt deres støtte i den videre proces. Og her ser Tobias Woxholtt tre muligheder.

– Den første er, at vi genoptager den nuværende lokalplansanmodning i den skov (på Mortingevej, red.), der netop er blevet afvist, fordi naturpolitikken skal ligge klar først. Den anden er, at vi fortsætter vores søgning af et nyt område på Bornholm, men det kan blive svært, da der er mange fredninger på skovarealer på Bornholm.

Endeligt tilføjer han en tredje mulighed, der for ham ses som sidste udvej.

– Det er, at søge væk fra Bornholm og finde et areal et andet sted i Danmark. Det ville gøre ondt på mig, da dette projekt netop er startet af kærlighed til Bornholm, men det kan måske blive nødvendigt, siger Tobias Woxholtt.

 

Trætophytter

Planerne om trætophytter går tilbage til sidste år, hvor Tobias Woxholt under projektet "Varras"

ønskede at opføre en række træhytter på mellem 15 og 25 kvadratmeter på et skovområde Krashavevej sydvest for Rø Golfbane.

Hytterne skulle placeres i fem-syv meters højde og var tiltænkt som overnatning til turister og naturglade bornholmere.

Grunden på Krashavevej tilhørte ejendommen Birkelund, som Tobas Woxholtt skulle overtage, hvis projektet blev godkendt.

I november måtte "Varras" planer på Krashavevej imidlertid opgives, da grunden blev solgt til Løvtag ApS,

der ligeledes planlægger at opføre trætophytter i skoven ved Krashavevej, hvis Bornholms Regionskommune tillader det.

Tobias Woxholtt fandt derefter området ved Mortingevej.