'Nej, jeg snakker ikke politik til fester. Dér vil jeg bare have lov til at være ung'

'Nej, jeg snakker ikke politik til fester. Dér vil jeg bare have lov til at være ung'
Oliver Lund. Foto: Berit Hvassum
Tirsdag 26. januar 2021 • 14:27
Af:
Martin Gangelhoff Hansen
Tirsdag 26. januar 2021 • 14:27

DAGENS NAVN: Oliver Lund er ung mand på atten år fra Aakirkeby, der dyrker et helt almindeligt ungdomsliv og samtidig bruger en stor del af sin tid på at debattere sine politiske mærkesager. Både på de sociale medier, i gymnasiet og i ungdomspartiet Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Hvorfor kalder dine venner dig for Krølle Bølle?

– Da jeg for tre år siden gik på efterskole på Fyn, spillede jeg håndbold, hvor jeg spillede fløj, og på et tidspunkt scorede jeg et mål med en skruebold. Så var der nogen, der spurgte: "Hvad kalder du den der?" Så svarede jeg bare: "Det kalder jeg en Krølle Bølle". Og så hang det bare ved.

Hvorfor blev du politisk aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom?

– Jeg har været politisk aktiv i lidt over et år. Jeg meldte mig ind i DSU, da jeg så en tv-debat med formanden for DSU, Frederik Vad Nielsen. Jeg synes, de pointer han snakkede om, de stemmer nogenlunde overens med det, jeg står for. Sådan noget som velfærd og en ordentlig ungepolitik.

Hvordan havde du det med politik, før du så den tv-debat?

– Jeg havde det lidt blandet. Jeg synes, at nogle af de tiltag, den tidligere Lars Løkke-regering kom med. For eksempel, at man skar i ungdomsuddannelserne med to procent om året med omprioriteringsbidraget. Og generelt synes jeg, at der er nogle politikere, som siger nogle bekymrende ting om vores velfærdsstat. Sådan noget med, at de vil fjerne regionerne og sådan. Altså regionerne er jo dem, der har styr på vores sundhedsvæsen, så det synes jeg er helt hul i hovedet.

Hvad laver du ud over politik?

– Jeg sidder på mit værelse og slapper af med at spille computerspil. Jeg kan godt lide spillene FIFA, GTA og Football Manager. Så det er min måde at koble af på.

Er du så ham, der sidder til festerne og ikke kan lade være med at snakke politik?

– Haha. Nej, jeg snakker ikke politik til fester. Dér vil jeg bare have lov til at være ung og følge feststemningen. Det foregår mere i skolen, hvor jeg kan komme op at diskutere med min klassekammerat Emil Rigstad, der er formand for Venstres Ungdom Bornholm. Vi har lidt sjove snakke sammen i klassen. Især i samfundfagstimerne. Jeg kan for eksempel huske en diskussion, vi havde i starten af året, hvor han hævdede, at alle socialdemokrater var lavtlønnede, og så blev jeg nødt til at give lidt igen.

Du debatterer meget på de sociale medier. Hvorfor gør du det?

– Det er igen det der med, at hvis jeg ser et eller andet, som jeg synes er helt hul i hovedet, så bliver jeg lige nødt til at få folk tilbage på rette spor. Haha.

Kan du kommer i tanke om et eksempel, hvor du syntes, du blev nødt til at blande dig?

– Ja. For et kvarter siden. Der var en eller anden på Facebook, der påstod, at Danmark kommer til at lide under den kæmpe statsgæld som følge af regeringens coronapolitikker. Så blev jeg nødt til at henvise til nogle artikler, der viser, at det ikke passer. Så svarede han bare igen, at de artikler, jeg linkede til, ikke passede og alt sådan noget. Hvor jeg bare tænker: "Okay, hvis det er din måde at debattere på, så...!"

Hvordan synes du debatten er på de sociale medier?

– Uha. Hvordan skal jeg sige det pænt? Jeg vil sige på kanten til den grove ende. Altså debatten på de sociale medier har noget godt at byde på. Der kommer nogle forskellige perspektiver frem, hvordan andre ser på tingene. Men tonen er ofte for hård, og alt for ofte går folk hellere efter manden end efter bolden.

Hvordan gør vi debatten på de sociale medier mindre hård?

– Vi skal indgå i dialoger, ikke skændes. Altså snak mere åbent, og lad være med at fyre noget af, som ikke er baseret på saglige argumenter. Altså, hvis vi skal tage et slemt eksempel, er der weekendens demonstration i København, hvor de der Men In Black-folk, de brændte en dukke, der forestillede Mette Frederiksen, af. Altså hvis det er deres måde at debatere på, så kan det være lidt lige meget. Dem når vi alligevel ikke ind til. Så i visse ekstreme tilfælde er det bedre bare at ignorere folk, indtil de er klar til at indgå i en ordentlig snak.

Hvordan tror du, vi kan få en ordentlig snak med sådan nogle, der mere eller mindre fremfører dødstrusler mod statsministeren?

– Jamen, det er jo det, jo. Det ved jeg sgu' ikke helt.

 


Oliver Lund

18 år

Gymnasieliv, HHX, i 2.G

Fritidsjob som serivcemedarbejder i Superbrugsen

Bor hjemme sine forældre og lillesøster

Planlægger at læse økonomi på CBS eller Roskilde Universitet efter gymnasiet.

 

FÅ ABONNEMENT