Myndighederne var advaret om flaskehalse i vaccineprogram

Myndighederne var advaret om flaskehalse i vaccineprogram
Arkivfoto: Berit Hvassum
Fredag 19. februar 2021 • 16:38
Af:
Martin Gangelhoff Hansen
Fredag 19. februar 2021 • 16:38

CORONAVACCINE

– Vi håber, I vil genoverveje organiseringen af vaccination af denne meget sårbare gruppe ældre.

Sådan lød opfodringen fra Ældre Sagens administrerende direktør Bjarne Hastrup i et brev den 8. januar stilet til tre personer, der spiller en nøglerolle i Danmarks coronavaccineprogram.

Modtagerne var direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, administrerende direktør for Kommunernes Landsforening, Kristian Wendelboe, og administrerende direktør for Danske Regioner, Adam Wolf.

Årsagen til brevet var, at Ældre Sagen var bekymret for, om man fra Sundhedsmyndighedernes side tog for let på opgaven med at få de næste to grupper i vaccinationsprogrammet vaccineret. Det vil sige gruppe 2 og 3, som er henholdsvis udsatte borgere over 65 år, der bor i egen bolig og modtager både praktisk og personlig hjælp, og borgere over 85 år i egen bolig. Gruppe 1 omfatter plejehjemsbeboere og frontlinjepersonale.

Bestormet af frustrerede ældre

Den 4. februar begyndte man at vaccinere gruppe 3, og som flere medier, herunder Bornholms Tidende, har kunnet berette, har de ældre over 85 overordentligt svært ved at få tid til coronavaccination.

Hos Ældre Sagen har man især den seneste uge oplevet, at mange har ringet ind om problemet.

– Desperationen og frustrationen har været helt enorm. Vores telefoner er simpelthen blevet bestormet af ældre borgere, som fortæller os, at de ikke kan komme igennem og få en tid til coronavaccinen, siger Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen.

Borgere fra gruppe 2 og 3 har modtaget et brev fra regionen om, at de nu kan blive vaccineret mod coronavaccinen, men de skal selv bestille tid. Det kan de gøre på to måder. Digitalt via Nem-ID eller ved at ringe ind via telefonen.

Begge måder volder dog de ældre meget store problemer, og det lader til, at kun en lille del overhovedet kommer igennem til tidsbestillingen. Her får mange så at vide, at der ingen ledige tider er, eller at det eneste sted, de kan få en tid, ligger langt væk. Det fortæller Michael Teit Nielsen på baggrund af de henvendelser Ældre Sagen har fået den seneste uge.

Det er især et problem at komme igennem til tidsbestillingen via telefonen. Det kan Nexø-ægteparret Aage Nielsen og Jytte Nielsen på henholdsvis 88 og 82 år for eksempel berette om i dagens avis. Men også den digitale løsning giver flaskehalse.

– Vi ser, at det også er gået galt for digitalt velfungerende ældre, som har en computer og er på e-boks. Her har det alligevel været et helvede at få bestilt tid, siger Michael Teit Nielsen.

Styr vaccinationerne centralt

Det egentlige problem er – ifølge Ældre Sagen - at man har lagt byrden med at bestille tid hen på den enkelte. Det gjorde man ikke, da gruppe 1 blev vaccineret. Det foregik på plejecentre og hospitaler og blev administreret fra centralt hold.

– Det forløb jo virkelig godt med vaccinationen af plejehjemsbeoerne. Fordi logistikken er meget enkel. Der bor nogle mennesker på stort set samme adresse, og de er samlet på ét sted. Så dem, der skal give stikkene, tager derud og opretter en lille bod og så bliver beboerne bragt derhen, får deres stik, og der er styr på det hele, siger Michael Tiet Nielsen.

Den vaccinationsmodel så Ældre Sagen gerne blev overført til gruppe 2 og 3, hvilket også blev understreget i førnævnte brev. Michael Teit Nielsen fortæller:

– Vi mener, at det er sundhedssystemet, der siger: ”Det er os, der har vaccinerne, og vi har cpr-numrene på de mennesker, der nu står til at kunne få vaccinen. Vi skal nok tilrettelægge det”. Det vil sige, at i stedet for at Aase Petersen på 89 skal sidde og hænge ved telefonen en hel uge uden at komme igennem, så er det myndighederne, der ringer op til Aase og siger: "Hej Aase. Nu skal du høre. Vi har en vaccinationstid til dig på mandag klokken 10. Kan du det? Og kan du finde ud af kommet derhen, eller skal vi hjælpe dig med transport?"

Det er dog Ældre Sagens opfattelse, at problemet og dens årsag er ved at gå op for nogle af regionerne, som er begyndt at overgå til en løsning á la den Ældre Sagen foreslår.

Ubetænktsomt

Hos Ældre Sagen undrer man sig over, hvordan myndighederne overhovedet har kunnet få den tanke, at de bare kunne sende et brev ud til de ældste borgere og så tro, at alt bare ville glide.

– Det er ubetænksomt gjort, fordi det ikke tager højde for, hvad det er for nogle mennesker, vi taler om. Altså de er jo over 85 år for pokker. De er ikke vokset op med en iPad eller en smartphone under hovedpuden, siger Michael Teit Nielsen.

Han har forståelse for, at lovene og reglerne om sundheds- og personfølsomme oplysninger er så omfattende, at myndighederne bliver nødt til at henvise til dem i brevet til borgerne. Men det ændre ikke på, at det bliver både længere og mere forvirrende for en ældre at læse og skulle forholde sig til.

– Så det har været ubetænksomt, og jeg ved ikke, om det er fordi, der sidder for mange unge mennesker i kommuner og regioner og ikke forstår, hvordan det er at være over 85 år.

Myndighedernes svar

Bornholms Tidende har rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at høre, hvordan de forholdt sig til brevet fra Ældre Sagen tilbage i januar.

Kommunernes Landforening og Danske Regioner henviser Bornholms Tidende til et fælles brev som de sendte til Ældre Sagen den 25. januar. Overordnet svarer de:

”I forhold til den overordnede organisering af vaccinationsindsatsen retter vi os efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger og retningslinjer. Det er Sundhedsstyrelsen, der har det overordnede ansvar for koordination af håndteringen på tværs af myndigheder, udstedelse af vejledninger, retningslinjer og anbefalinger.”

Konkret om Ældre Sagens påpegning, at det ville blive svært for en del ældre at bestille tid digitalt, svarer Kommunernes Landsforening og Danske Regioner:

”Regionerne har desuden oprettet Corona Callcentre, hvor borgere, der har problemer med at booke tid kan ringe og få hjælp.”

Altså de callcentre, som folk i dag har meget svært ved at komme igennem til.

Sundhedsstyrelsen har svaret, at de ikke kunnet nå at komme med et svar inden deadline. Her skal det nævnes, at alle tre instanser fik en meget kort svarfrist, og Bornholms Tidende vil rette henvendelse igen efter vinterferien.

FÅ ABONNEMENT