Mulig genåbning omfatter ikke alle erhverv: 'Vi havde det lidt på fornemmelsen'

Mulig genåbning omfatter ikke alle erhverv: 'Vi havde det lidt på fornemmelsen'
Mikkel Skot-Hansen håber, at han igen kan lave kaffe til Café Guldbønnens gæster til påske. Imens glæder han sig over, at hjælpepakker sikrer cafeen, mens han holder lukket på grund af corona. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 23. FEB 2021 • 14:14
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
23. FEB 2021 • 14:14

ERHVERV

Mange lokale erhvervsdrivende drager et lettelsens suk ved udsigten til en mulig genåbning af butikker, liberale serviceerhverv og udendørs kulturinstitutioner, sådan som en ekspertgruppe har sagt god for her på øen. Restauratører og caféejere skal dog fortsat væbne sig med tålmodighed. Hvis politikerne på Christiansborg følger eksperternes indstilling, får de ikke mulighed for at invitere gæster indenfor i denne omgang.

– Det havde jeg heller ikke regnet med. Det må jeg indrømme, siger Mikkel Skot-Hansen, som ejer og driver Café Guldbønnen i Nexø.

Samme melding lyder fra Det Gamle Posthus i Allinge.

– Vi er rigtig kede af, at vi ikke får lov til at komme med den her gang, men vi havde det lidt på fornemmelsen. Vi har haft restriktioner fra dag 1 i den her branche, og hvorfor skulle de så lige pludselig slække på det, det gør de jo ikke. Så det er ikke sådan, at vi er blevet vildt overraskede over, at vi ikke kommer med. Det er vi altså ikke, siger Karina Nybo.

Håb om helligdag

Hvornår og hvordan det bliver deres tur, ved de ikke mere om end alle andre, men de gør sig nogle tanker og har nogle forhåbninger.

Mikkel Skot-Hansen drømmer om påske, der ligger i begyndelsen af april.

– Lige så vel som jul og vinterferie, som vi gik glip af, så er påsken god. Det er faktisk 14 gode dage, for det er lidt før og lidt efter, at folk er her. Så det så vi meget gerne. Men hele tiden ud fra, at det selvfølgelig skal være forsvarligt, siger han.


Der er brug for lidt lys for enden af tunnellen, så restauranter kan få en idé om, hvornår de kan åbne igen, mener Karina Nybo i Det Gamle Posthus. Hun tilbyder takeaway, men savner at kunne anrette på tallerkener. Arkivfoto: Allan Rieck


Karina Nybo tror ikke på, at hun kan åbne Det Gamle Posthus til påske. Hendes egen mavefornemmelse siger, at det nok bliver i maj, eller i bedste fald midt i april:

– Det er en gisning, der står for min egen regning. Jeg tror ikke, vi får lov til at åbne før, og jeg er 100 procent sikker på, at vi åbner med masser af restriktioner. Det bliver ved med at fortsætte i vores branche, det er 100 procent.

Et bud kunne være Kristi himmelfartsdag, som er 13. maj, tilføjer hun.

– I en lille, lille, lille del af hjertet håber jeg, at de måske kan finde på at give os lov til lidt udeservering. Jeg synes, det kunne være en fantastisk løsning på det, at folk gerne vil ud. Man er glad, bare man kan komme ud og få en kop kaffe. Det kan man måske gøre i dagtimerne i påsken. Men det er bare en gisning, siger Karina Nybo, som gerne vil have bare en lille smule med gæsterne at gøre.

Den tid kommer

Café Guldbønnen på havnen i Nexø holder for tiden lukket på grund af corona. Det betyder, at den ikke tjener nogen penge, men på grund af hjælpepakker holder den vand, som Mikkel Skot-Hansen udtrykker det.

– Vi lever i et godt land, hvor vi får nogle hjælpepakker, så derfor er jeg ikke fuldstændig oppe at køre over det. I forhold til min lille butik er vi dækket godt ind, siger han om den aktuelle situation.

I køkkenet på Det Gamle Posthus i Kirkegade er der travlt. Som mange andre restauratører sælger Karina Nybo mad ud af huset, og hun er taknemmelig for dem, der gør brug af den mulighed. Det giver dog ikke samme indtægt som normal drift, og på andre måder adskiller det sig også fra det at have de spisende gæster inde i restauranten.

– Vi glæder vi os simpelthen til, at vi kan få lov til at anrette på tallerkener igen. Det er helt vildt. Det er sådan en ting, man som kok virkelig venter på. Men den tid kommer også igen, siger Karina Nybo.