Morten Riis er borgmester – nogle timer endnu: 'Det er mest af alt et kuriosum'

Morten Riis er borgmester – nogle timer endnu: 'Det er mest af alt et kuriosum'
– Jeg kunne da egentlig godt tænke mig at fortsætte. Men hvis det skal være, skal det være på en anden måde end nu, siger Morten Riis om sine tre en halv dag som borgmester. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 4. JAN 2021 • 09:15
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
4. JAN 2021 • 09:15
POLITIK

Winni Grosbøll (S) er fortid som borgmester. Og fordi hun gik af pr. 1. januar og dermed på en helligdag op til en weekend, er viceborgmester Morten Riis (EL) netop nu den øverste politiske og administrative myndighed på Bornholm.

Han går samtidig over i Enhedslistens historie som partiets første borgmester udenfor København, partiets første egentlige borgmester.

Det varer dog kun kort. Helt præcist tre et halvt døgn indtil kommunalbestyrelsen mandag aften klokken 19 mødes over Skype og vælger Thomas Thors (S) som borgmester. Med mindre noget helt uventet sker, og det gør der ikke.

– Det er ikke så meget anderledes end at være viceborgmester. Det er mest af alt et kuriosum. Min opgave lige nu er at være substitut, siger Morten Riis.

– Hvis der nu havde været en presserende sag som nu grænselukningen i Sverige, ville der være behov for, at jeg løftede nogle opgaver. Men det har der jo ikke været.

– Det er tre en halv dag, hvoraf de tre er feriedage. Det kommer hverken jeg eller andre til at mærke. Det er jo kun på grund af timingen: Hvis Winni var gået den 1. februar, ville vi have haft konstituerende møde og have valgt ny borgmester 1. februar, siger Morten Riis.

Tæller du timerne indtil det igen er slut med at være borgmester?

– Nej, det gør jeg sådan set ikke, for jeg kunne da egentlig godt tænke mig at fortsætte. Men hvis det skal være, skal det være på en anden måde end nu.

Hvor nærværende er det for det, at du faktisk er borgmester lige nu?

– Nu er jeg den første borgmester, som Enhedslisten overhovedet har fået, så på den måde er det da lidt sjovt. Vi har haft borgmesterposter i København, men det er jo ressortborgmestre – rådmænd, som de hedder i de andre store byer – og den egentlige borgmester er overborgmesteren. Derfor er jeg Enhedslistens første borgmester.

– Jeg har da tænkt lidt over det: Hvis der kommer en sag i de her tre en halv dag, så er det mig, der har den. Det har jeg da selvfølgelig tænkt lidt over, siger Morten Riis.

– Rigtig mange har lagt mærke til det, og mange er kommet med søde kommentarer og spurgt, om det ikke kan fortsætte, og om jeg ikke skal være borgmester efter det næste kommunalvalg.

Morten Riis ler.

– Ligegyldigt hvad kan jeg fra nu af referere til min embedsperiode som borgmester. Det kan være, at vi ligefrem oplever befolkningsfremgang i min periode.