Militæranalytiker: Krævende at placere sprængstof på dybt vand

Militæranalytiker: Krævende at placere sprængstof på dybt vand
NOTITS | 8. MAR 2023 • 16:50
Af:
Ritzau
NOTITS
8. MAR 2023 • 16:50

Det vil komme bag på militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet, hvis en ikkestatslig aktør stod bag eksplosionerne på Nord Stream-gasledningerne i september.

– Det er en krævende operation at komme ned og dykke i den dybde og placere så meget sprængstof, så det ville komme lidt bag på mig, hvis nogle gjorde det fra en lejet lystbåd.

– Men omvendt kan man heller ikke udelukke noget, fordi der er så meget mystik omkring hele sagen, siger Anders Puck Nielsen.

Onsdag skriver det amerikanske medie The New York Times, at nye efterretninger peger på en proukrainsk gruppe som gerningsmændene.

Siden har Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, afvist, at den ukrainske regering havde noget at gøre med eksplosionerne på gasledningerne, skriver nyhedsbureauet AFP.

De tyske medier ARD og Zeit skrev tirsdag ifølge Reuters, at tyske myndigheder har identificeret en yacht, som blev brugt til at sprænge gasledningerne. De har ikke angivet, hvor de har oplysningerne fra.

Ifølge de tyske medier har en gruppe på fem mænd og en kvinde lejet en yacht fra et polskbaseret selskab med ukrainske ejere. Der er blevet fundet spor af eksplosiver på yachten.

Anders Puck Nielsen kalder det for "en fornuftig løsning" for Nato, hvis det viser sig, at sabotører står bag.

– Ser man politisk på det, så passer det meget godt for USA, Nato og Ukraine, hvis man kan pege på en ikkestatslig aktør som en form for terrororganisation eller nogle sabotører. Det fjerner fokus fra dem selv og Rusland.

Samtidig påpeger han, at det er svært at vurdere validiteten af de nye oplysninger fra ARD, Zeit og The New York Times.

De tyske medier skriver også, at yachten i september lagde til ved den lille danske ø Christiansø nordøst for Bornholm.

Ifølge militæranalytikeren er det ikke nødvendigvis mistænkeligt.

– Hvis man er ude og lave sådan noget her, hvor man i længere tid skal være på havet, så er det forudsigeligt nok, at man på et tidspunkt skal i land og have noget frisk vand og mad, siger Anders Puck Nielsen.

Han tilføjer, at mange udenlandske lystbåde sejler i danske farvande, og de bliver som udgangspunkt ikke overvåget.

– Hvis der er mistanke om smugleri, vil der blive sat konkret ind for bestemte lystbåde, men almindelige lystbåde bliver ikke stoppet eller kontrolleret på den måde.

Ifølge Anders Puck Nielsen er der ikke kapacitet til at overvåge og foretage kontrol af alle både.