Masser af udsolgte afgange - det kan blive et problem for efterårsferien

Masser af udsolgte afgange - det kan blive et problem for efterårsferien
Når Bornholmslinjen sejler med Max som suppleringsfærge, bliver færgekapaciteten en begrænsende faktor for antallet af turister, mener direktør Jacob Lund hos Team Bornholm. Han mener, at politikerne skal afsætte penge, så rederiet kan sejle med to Express-færger i højsæsonen og andre populære ferier. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT | 11. OKT 2021 • 17:24
Henrik Nielsen
Journalist
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT
11. OKT 2021 • 17:24

Kapaciteten på færgerne kan ikke matche den naturlige interesse, der er for at komme til Bornholm, lyder det fra en af de største udbydere af overnatninger.

Efterårsferien nærmer sig, og kampen om pladserne på Bornholmslinjens færger er i fuld gang. I de to ferieweekender kan rederiet således allerede melde udsolgt for biler på flere afgange.

Traditionen tro rejser folk til Bornholm i feriens første weekend, og over halvdelen af afgangene fra Ystad figurerer som udsolgte i rederiets billetsystem. Lørdag er der i skrivende stund kun ledige pladser på afgangen klokken 18.30.

I efterårsferiens sidste weekend vender rejsemønstret, så det er fra Rønne til Ystad, der er få ledige pladser tilbage. 14 af de 21 afgange fra fredag den 22. til søndag den 25. oktober er udsolgte, og lørdag er der kun ledige pladser på morgenafgangen klokken 6.30 fra Rønne.

Den positive udlægning af de mange udsolgte afgange er, at Bornholm er en uhyre populær destination. Den negative er, at der mangler kapacitet, når så mange afgange er fyldt.

– Grundlæggende er det ikke godt, at vi har udsolgt, før alt er solgt på Bornholm, som kan sælges. Færgekapaciteten må aldrig blive en begrænsende faktor i efterårsferien. Omvendt må vi sige, at alle ikke kan rejse hjem lørdag og søndag. Det er ikke muligt, og det er det heller ikke alle, der vil, siger direktør Jacob Lund hos Team Bornholm, der er en af de største udbydere af ferieboliger her på øen.

Kapacitet skal matche virkeligheden

Ifølge ham skal folk have mulighed for at holde en rimelig efterårsferie på Bornholm. Det vil sige en ferie af en vis længde, og det forudsætter, at der er plads på færgerne til og fra Bornholm.

– Vores gæster i efterårsferien er rimelig fleksible. Ofte tager de måske fire-fem nætter, og det skal de selvfølgelig have mulighed for, siger Jacob Lund.

Aktuelt er kapaciteten ikke helt nok til at imødekomme den efterspørgsel, der naturligt er i efterårsferien, mener han. Set fra hans stol er problemet, at Bornholmslinjen sejler med Max som suppleringsfærge til Express 1. I 2020 sejlede rederiet med to Express-færger, hvilket gav en betydeligt større kapacitet, fortæller Team Bornholms direktør. Han mener, at politikerne må finde en løsning.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, at politikerne ikke er opmærksomme på, at virkeligheden faktisk har overhalet Bornholmslinjens kapacitet. Det fordrer, at man får sat turbo på den proces, der hedder, at færgekapaciteten i efterårsferien og i næste højsæson bliver tilstrækkelig til at matche den virkelighed, der er. Der må politikerne simpelthen til lommerne, for det er vigtigt og vitalt for det bornholmske samfund, at vi får chancen for at få transporteret vores gæster, lyder det fra Jacob Lund.

Det hele hænger sammen

Løsningen på det fundamentale problem med Max er ifølge Jacob Lund at sejle med Express 1 som suppleringsfærge, når Express 5 kommer til Bornholm.

– Det arbejde må politikerne sætte lidt turbo på, så vi er sikre på, at færgerne ikke er en begrænsning for Bornholms fremtidige udvikling inden for turismen, siger han.

Hvis der ikke er tilstrækkelig kapacitet til at få alle gæster til Bornholm, vil det i første omgang ramme turisterhvervet, men i andet led rammer det alle på Bornholm, mener Jacob Lund.

– Hvis vi ikke er i stand til at få tilstrækkeligt med mennesker herover, så skaber de heller ikke værdi på Bornholm, og så risikerer vi, at nogle af de ting, vi selv synes, er spændende, ikke får tilstrækkeligt med gæster til, at de kan tjene de penge, de skal. Så det hele hænger i princippet sammen, og derfor må færgerne ikke være en begrænsende faktor for at få gæster til Bornholm, siger han.