Mange modstridende forklaringer i voldssag

Mange modstridende forklaringer i voldssag
Retten på Bornholm. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. APR 2021 • 05:58
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
12. APR 2021 • 05:58

RETSSAG

Det var ikke ret meget vidnerne og den tiltalte var enige om, da Retten på Bornholm fredag tog hul på behandlingen af en straffesag mod en 29-årig mand fra Rønne.

Den 29-årige er tiltalt for i fire tilfælde af trusler og vold mod tre forskellige politibetjente og et enkelt tilfælde at have truet den ene af de tre betjentes hustru på livet.

Tiltaler som den 29-årige alle nægtede sig skyldig i.

På besøg i nærheden

Den tiltalte mand blev anholdt den 24. februar kort før klokken 17 om eftermiddagen på en adresse Rønnes nordlige udkant. En adresse, som ligger i umiddelbar nærhed af den ene af de truede politibetjentes private bolig.

Her havde den 29-årige trænet sin cirka otte måneder gamle hund, der er af racen Belgisk Malinois.

I en meget lang afhøring forklarede den 29-årige i retten, at han var på besøg på en anden adresse i nærheden af politibetjentens bolig, mens hans hund sad i den bil, han var ankommet i sammen med en kvindelig bekendt.

Her havde han ifølge eget udsagn drukket ca. en halv øl og var så gået udenfor for at se til hunden.

For at hunden, som er en brugshund, der har brug for udfordringer, ikke skulle kede sig, havde den 29-årige taget den ud af bilen for at træne den.

Ignorerede henstillinger

Det gjorde han ved at lave en øvelse, hvor hunden, som er på størrelse af med en schæferhund, skulle springe op ad ham og give hals.

Hundens gøen generede imidlertid en af naboerne på vejen, som klagede over støjen til den 29-årige.

Han fortsatte imidlertid med at træne hunden, med henvisning til, at det foregik på offentlig vej.

Den fortsatte træning og gøen fik imidlertid den politibetjent, som boede på vejen, til at henvende sig til den 29-årige og bede ham finde et andet sted at træne, fordi han også følte sig generet af hundens gøen.

Det nægter den 29-årige, igen med henvisning til, at træningen foregår på offentlig vej.

Og her er det så, at stort set al enighed om hændelsesforløbet ophører og uoverensstemmelsen mellem betjenten og den 29-årige eskalerer.

Optrådte aggressivt

Betjenten forklarede i retten, at han opfattede situationen som om, den 29-årige søgte en konfrontation med ham, og at den 29-åriges sindstilstand skiftede mellem at være helt rolig og meget ophidset.

Den 29-årige forklarede, at han opfattede, at betjenten optrådte unødigt aggressivt og skubber til ham.

Betjenten forklarer, at han gradvist bliver skarpere i sin retorik for at overbevise den 29-årige om, at han skal forføje sig, men at det er uden nogen virkning.

Han forsøger derfor at henvende sig til den 29-åriges bekendte, som er kommet ud fra det nærliggende hus, hvor den 29-årige var på besøg, inden konfrontationen startede.

Mens han gør det, kommer betjentens hustru ud af deres fælles hjem og giver udtryk for, at hun er generet af hundens gøen og af den 29-åriges optræden.

Det medfører en verbal konfrontation mellem den 29-årige og hustruen, hvor den 29-årige ifølge anklageskriftet skal have truet med at slå hustruen ihjel og have lavet pistollignende bevægelser med hånden mod hende.

Ringer efter assistance

Det opfatter betjenten som en trussel mod hans hustru.

Han ringer derfor til politiet og beder om assistance, og samtidig forsøger han selv at få den 29-årige væk fra hustruen.

Det udvikler sig til regulært håndgemæng mellem de to, hvor den 29-årige ifølge betjenten og anklageskriftet blandt andet slår ud efter betjenten med knyttede næver, forsøger at bide betjenten i hånden og forsøger at pudse sin hund på betjenten.

Det mislykkes imidlertid, og hunden stikker i stedet af fra tumulten.

Det får, ifølge betjenten og hustruens forklaring i retten, den 29-årige endnu mere op i det røde felt og får ham til at true betjenten på livet.

Ifølge anklageskriftet skulle den 29-årige blandt have råbt, "Jeg slår dig ihjel", "jeg slår din kone ihjel", "jeg slår dine børn ihjel", "jeg ved, hvor du bor".

Flyvende ind gennem døren

Den 29-årige forklarer på sin side, at han opfattede betjenten som unødigt aggressiv, og at han derfor fortrak tilbage til den adresse, hvor han var på besøg, og at han opfattede konflikten som overstået.

Mens han gjorde det, kom den første af ialt fire politibetjente, hvoraf tre var beordret, og en enkelt af egen drift havde valgt at bistå kollegerne, frem til kollegaens hjem.

Den første betjent løber efter eget udsagn efter den 29-årige ind på adressen.

Her forklarer betjenten, at det kom til et længerevarende håndgemæng inden den 29-årige var pacificeret, lagt i håndjern og anholdt.

Den 29-årige forklarer, at betjenten, der anholdt ham, nærmest kom flyvende ind gennem døren og kastede ham om på gulvet, som er et betongulv.

Herefter fik den 29-årige ifølge eget udsagn peberspray i øjnene og fik håndjern på.

Klemmer testikler

Fordi den 29-årige har fået kraftig næseblod under anholdelsen, som alle de involverede parter er enige om, var en meget voldsom anholdelse, beslutter politiet, at den 29-årige skal tilses af en læge på akutmodtagelsen på Bornholms Hospital, inden han bliver sat i detentionen.

Det bliver to kvindelige politibetjente, som får den opgave og kører afsted med den 29-årige anbragt på bagsædet af en patruljevogn.

Et stykke oppe ad Borgmester Nielsens vej i Rønne bliver den 29-årige imidlertid så urolig i bilen, at de to kvindelige betjente må tilkalde assistance fra den kollega, som i første omgang anholdt den 29-årige.

Han ankommer og i fællesskab får betjentene vendt den 29-årige om på maven og placeret ham liggende på bagsædet i patruljevognen, stadig iført håndjern, mens den mandlige betjent, der er kommet sine kvindelige kolleger til assistance, sidder hen over ham.

Herefter fortsætter turen mod akutmodtagelsen, men undervejs lykkedes det, ifølge betjentens vidneudsagn, den 29-årige at få fat i betjentens testikler og klemme til.

Det får betjenten til reflektorisk at tildele den 29-årige et knytnæveslag, forklarede han selv i retten.

Uoverensstemmede forklaringer

På akutmodtagelsen er den 29-årige skiftevis meget urolig og ophidset, og helt afslappet, hvilket gør det svært for lægen at undersøge ham.

Det vurderes imidlertid, at han ikke han nogen alvorlige skader, og at han godt kan sættes i detentionen.

Da det skal foregå på Politigården på Zahtmannsvej i Rønne er den 29-årige igen så voldsom, at der ifølge en betjents vidneudsagn må flere betjente til at håndtere den cirka 170 centimeter høje, let overvægtige mand.

Her skal den 29-årige ifølge anklageskriftet igen have udtalt trusler mod en tredje betjent.

I dagens retsmøde blev den tiltalte og i alt seks yderligere vidner afhørt. Det var fire politibetjente, et kvindeligt vidne og den forurettede politiassistents hustru.

Deres forklaringer var i de store linjer samstemmende, men på enkelte centrale punkter var der dog uoverensstemmelser mellem den forurettede betjent og hans hustrus vidneudsagn, ligesom der var uoverensstemmelser i forklaringerne fra den forurettede betjent, og den betjent, der foretog anholdelsen af den 29-årige.

Straffesagen mod den 29-årige genoptages den 20. april, hvor der skal afhøres flere vidner, og hvor der forventes at falde dom.