Lokalpatriotisme hjalp Allinge Havn til sejr

Lokalpatriotisme hjalp Allinge Havn til sejr
Der var god stemning på Allinge Havn, da stedet blev kåret som Danmarks smukkeste havnemiljø. Johan Westh Hage, udviklingschef i Historiske Huse, holdt tale og overrakte blomster og champagne til borgmester Thomas Thors (S) og formand for Natur og Miljø, Leif Olsen (SF). Foto:Jacob Jepsen
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 9. NOV 2021 • 17:49
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
9. NOV 2021 • 17:49

Havnefogeder, kommunalbestyrelsesmedlemmer, allingeborgere og borgmester Thomas Thors (S). Omkring 30 glade mennesker var mødt frem, da Allinge Havn tirsdag eftermiddag officielt modtog hæderen som Danmarks smukkeste havnemiljø.

Bag kåring stod foreningen Historiske Huse, hvis forløber, Bygningskultur Danmark, i 2013 udnævnte Svaneke til Danmarks smukkeste købstad. Johan Westh Hage, udviklingschef i Historiske Huse, nævnte lokalpatriotisme som en af årsagerne til, at havnen løb med hæderen. Der lå nemlig en internetafstemning til grund for resultatet.

– Allinge er heldigvis en havn, der har formået at fastholde fornemmelsen af en sammenhæng mellem den, byen og dens historie. Vi har her et velbevaret miljø med strandgårde, arbejderboliger, pakhuse og røgeri. Og så er det en havn, som man kan mærke, har lokal opbakning og kan trække stemmer til. Det har jo også betydet noget i den her konkurrence. Her er en lokalpatriotisme som betyder, at man stemmer på sin havn, sagde Johan Westh Hage.

En ildsjæleindsats

En liste med 15 danske havne blev for to uger siden sat til afstemning på Historiske Huses webside – og Allinge Havn fik flest stemmer. Næsten hver femte stemme fra lidt over 3.000 husstande/ip-adresser gik til Allinge. Og mange af de stemmer har altså været lokale.

Men ifølge Johan Westh Hage har havnen under alle omstændigheder de rette kvaliteter. Fordi ligesom mange andre bornholmske havne, er den velbevaret.

– I det hele taget har Bornholm relativt set været bedre til at passe på kulturarven end mange andre steder i landet. Det er jo nok en kombination af forskellige faktorer. Pengemangel på de rigtige tidspunkter har betydet, at der har været færre nedrivninger. Og så er der lokalpatriotismen, der skaber en veneration for historien og de historiske huse, samt en ildsjæleindsats for den lokale byggeskik, sagde Johan Westh Hage.

Havnen får plakette

Historiske Huse vil på et senere tidspunkt sende en plakette, som kan sættes op på havnen. Tirsdag eftermiddag stod den på kaffe, te, chokolade og masser af lakridspiber til de fremmødte. Som officielle repræsentanter for Bornholm fik borgmester Thomas Thors desuden overrakt en flaske champagne, og formand for Natur og Miljø, Leif Olsen (F), fik en buket blomster.

Thomas Thors takkede på øens vegne for den fine hæder. Og han nævnte ganske kort træk fra havnens historie.

– Vi ved, at der allerede fra omkring år tusind har ligget en havn her. Den har altså været vigtig i det her lokalsamfund igennem mange, mange år og haft forskellige funktioner. Den har været udskibningshavn for granit, og i de seneste år er den i højere og højere grad blevet et sted, hvor turister søger hen. Og så har vi Folkemødet, som rigtig mange kommer til. Det er bare en særlig oplevelse at gå her langs med havnen på en sommerdag.

– Vi er rigtig stolte på Allinges vegne, og vi vil glæde os til at sætte plaketten op, sagde Thomas Thors.

Sluttelig udpegede både Leif Olsen og næstformand for Allinge-Sandvig Byforening, Anders Koefoed Larsen, steder på havnen, der var forfaldne eller bare ikke særligt smukke. Deres håb var, at der nu kunne laves om på det.