Kvickly vil hjælpe lokale specialvareforretninger: 'Byen skal have lov til at være med til at bestemme'

Kvickly vil hjælpe lokale specialvareforretninger: 'Byen skal have lov til at være med til at bestemme'
Kvickly i Nexø. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. FEB 2021 • 16:06
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
16. FEB 2021 • 16:06

HANDEL

Der er en økonomisk håndsrækning på vej til de specialvareforretninger, der har været nødsaget til at holde lukket de seneste måneder på grund af myndighedernes coronarestriktioner.

Kvickly-koncernen er nemlig klar med op til 10 millioner kroner til at sparke gang i det lokale handelsliv. Under det seneste måneders nedlukning har Kvickly et langt større salg af nonfood-produkter end normalt. Og det er netop overskuddet fra det ekstra salg i januar og februar 2021, som 67 Kvickly-varehuse vil bruge til at markedsføre lokale specialvareforretninger, siger Torben B. Andersen, der er kædedirektør i Kvickly.

– Vi går ind for sund konkurrence, men lige nu kan vi sælge varer, som vores naboer i specialbutikkerne ikke kan. Vi ønsker at være en del af et levende handelsmiljø – og det kræver levende specialbutikker. Efter corona-nedlukningen er mange hårdt pressede. Så for at sikre, at der også i fremtiden er liv, hvor vi ligger, vil vi bruge overskuddet af vores ekstra salg til markedsføring af vores naboer, specialvareforretningerne; alle dem, som lige nu er lukkede. Det er til fælles gavn.

Udmeldingen glæder Lars Kure, der er varehuschef i Kvickly Nexø.

– Jeg synes, at det er fantastisk, og at det er et vildt godt initiativ at tage. Man går ind og tænker på, at der er nogen, der er pressede i disse tider, og det er jo ikke noget, nogen har valgt frivilligt. Hverken dem der har fået love til at holde åbent eller andre. Det er jo nogle udefrakommende ting, der påvirker os alle sammen.

100.000 til lokalområdet

Hverken Torben B. Andersen eller Lars Kure kender det præcise tal af donationen. Det afhænger af, hvor længe nedlukningen varer, men hvis butikkerne kan åbne igen omkring den 1. marts, vil der være tale om et beløb i størrelsesorden 7-10 millioner kroner. Det betyder, at hvert af de 67 Kvickly-varehuse kan bruge omkring 100.000 kroner i lokalområdet.

Hvordan støtten og markedsføringen konkret bliver, vil blive bestemt lokalt af varehuscheferne i dialog med de enkelte handelsstande. Men det kan være i form af annoncering i lokalaviserne, events i de enkelte byer og fremstød på de sociale medier. Blot formålet er at få liv i handelen og byerne igen.

– Det skal byen have lov til at være med til at bestemme, fortæller Lars Kure, der er åben for det meste, så læge det betyder flere handlende i Nexø.

– Alle tænkelige måder hvorpå vi kan trække flere kunder til byen og støtte de lokale specialvareforretninger. Så det er jo noget med, at min bestyrelsesformand og jeg skal have fat i den lokale handelsstandsforening, og så skal der lægges nogle tanker i, hvordan jeg kan trække på nogle af kollegabutikkerne på min side og se, om der er nogen, der er kommet på en god idé.

Afviser genåbning

De borgerlige partier har de seneste uger efterlyst en forsigtig og kontrolleret genåbningsplan for områder som detailhandlen, de små liberale erhverv og de ældre skoleelever. Og i sidste uge udsendte en samlet blå blok et åbent brev til statsministeren om, at det er på tide med en fleksibel genåbning for også at tage højde for den brede og mere generelle folkesundhed.

Men at en større genåbning af samfundet er på vej, afviser statsminister Mette Frederiksen i et større interview med Berlingske.

– Og det har at gøre med forskellen på det korte og det lange sigt. Dét, der er udfordringen lige nu i Danmark i midten af februar, er, at vi har årstiden imod os, og at vi har vaccineret ganske få i vores befolkning, lød det fra statsministeren

– Derfor – hvis du åbner nu med den britiske mutations øgede smitsomhed – er vurderingen fra snart sagt alle, der kigger ind i det her, at det med overvejende sandsynlighed vil eksplodere mellem hænderne på os.