Kursister fordyber sig i leret: Når koppen bliver til noget helt andet

Kursister fordyber sig i leret: Når koppen bliver til noget helt andet
Kursisterne har hver gange fire timer at fordybe sig i arbejdet ved drejeskiven. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 17:57
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
22. APR 2021 • 17:57

HOBBY

– Det kan godt være, at man starter med at skulle dreje en kop, men så bliver det til noget andet...

Elisabeth Bøjlund er en af de otte deltagere på tirsdagens drejehold hos keramiker Rikke Wulff på Rabækkevej i Rønne.

– Jeg er grafiker, og jeg kunne godt tænke mig at være kreativ på en anden måde. Jeg har tidligere været på kursus på Hjorths Fabrik, da Rikke underviste der. Jeg synes, det er sjovt at kunne lave sin egen kop og at kunne glasere. Jeg elsker farver, siger Elisabeth Bøjlund.

– Det er rigtig hyggeligt og meditativt. Den ene gang går det godt, og den næste gang går det ikke så godt, og så bliver man frustreret, tilføjer Elisabeth Bøjlund.


Elisabeth Bøjlund i koncentreret arbejde ved drejeskiven. Foto: Berit Hvassum


Det ser så let ud...

– Det ser så let ud. Men når man selv prøver, finder man ud af, at det er sværere, end man regnede med, følger en af de andre kursister, Susanne Rabech, op.

Frustrationer eller ej, så er hyggeligt, sjovt og dejligt nogle af de ord, kursisterne bruger om tilbuddet. Som Birte Madsen, der fortæller, at hun gik til keramik på aftenskole i 1978:

– Da min datter blev 50, ville hun gerne lære at dreje. Hun tilmeldte sig et hold her, og så fulgte mor med. Nu er min datter på arbejde, mens jeg har været så heldig, at der var ledige pladser, så jeg kunne komme med på et nyt hold, siger Birte Madsen.


Rikke Wulff kommer med gode råd til to af kursisterne, Susanne Rabech (tv) og Birte Madsen (th). Foto: Berit Hvassum

Hejfabrik

Rabekken Erhvervspark i udkanten af Rønne rummer efterhånden virksomheder i mange forskellige brancher. Men netop keramiske produkter ligger i stedets dna, da Rabekkeværket var en kæmpe industri på Bornholm.

Her har Rikke Wulff etableret sig med sin virksomhed hejfabrik og sin keramik med navnet hejdesign. På værkstedet er der otte drejeskiver – en til hver kursist.

Rikke Wulff har taget ideen om kurser med drejehold med sig fra det bornholmske keramikmuseum Hjorths Fabrik, hvor hun tidligere har arbejdet.

– Der var hele tiden udsolgt på holdene, så jeg mente, at der måtte være et potentiale i det. Og det er der. Sidste sommer havde jeg fuldt booket, og jeg kunne godt have taget flere ind, siger Rikke Wulff om sommerkurserne, der mest henvender til turister, som på 40 minutter får et indblik i keramikkens verden.

– For turisterne handler det meget om, at der skal ske noget, når de holder ferie, og det er folk i alle aldre og hele familier, der kommer.

Mere i dybden

Da coronaen havde sluppet lidt af taget i os, og forsamlingsloftet blev hævet til 10, blev det muligt for Rikke Wulff at gennemføre ideen med nogle længerevarende hold for bornholmere i ydersæsonen, hvor man kan komme mere i dybden med leret.

Den idé viste sig at hitte. To hold har været igennem, og nu er yderligere to hold i gang, hvor det er en blanding af nye deltagere og fortsættere fra de to første hold. Kurset er på seks gange fire timer.

Men hvorfor er keramikken blevet så populær, og hvorfor vil mange gerne selv forsøge at arbejde med leret?

– Mange har fået øjnene op for, at der er noget fedt ved at sidde med leret, uanset om man modellerer eller drejer. Man når ind til sig selv på en anden måde, end man gør i hverdagen. Jeg har hørt flere sige, at de sætter pris på, at vi nu bruger fire timer i stedet for tidligere tre. På fire timer når man at fordybe sig og komme ind til noget af det, der batter i forhold til at mærke efter, hvordan det her virker. Det er en blanding af, at kroppen og hjernen skal arbejde sammen, siger Rikke Wulff.

Når kursisterne har drejet løs fire-fem gange, skal man male på sine forglødte emner, som det hedder, når tingene er blevet brændt første gang og kan modtage glasuren.


Når keramikken efter den første brænding skal glaseres, har Rikke Wulff 24 glasurer at vælge imellem. Foto: Berit Hvassum

Det er for sjov

Hvor dygtige når kursisterne at blive?

– Det er meget forskelligt. Nogle fanger det lige med det samme og bliver hurtigt dygtige, mens andre har sværere ved at fange det. Man skal betragte et seks ugers kursus som noget, man gør for sjov. Man kan ikke lære at dreje på seks gange fire timer, men man kan få et indblik i, hvad det går ud på, og man kan sagtens få produceret alskens forskellige skåle, og nogle har begivet sig ud i at lave løgkrukker og kopper med hank, fortæller Rikke Wulff og viser ind i et lille lokale, hvor kursisternes mange produkter er stillet op.

Alle otte på holdet er kvinder, og generelt er mændene ganske få i dette kreative tilbud.

– Jeg har haft en enkelt mandlig kursist, og han har nu anskaffet egen drejeskive og et sted, hvor han kan lave sin keramik, fortæller Rikke Wulff.