Kunstneren om dyret i rundkørslen: En sød kommentar

Kunstneren om dyret i rundkørslen: En sød kommentar
Den smeltende betonmur har fået selskab af en dyrefigur. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT | 6. JAN 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT
6. JAN 2022 • 15:30

Esben Klemann mener, at det er logisk at bruge det indre rum i kunstværket til statements.


Esben Klemanns første reaktion er et hjerteligt grin, da han ser de billeder, som Bornholms Tidende har sendt ham af dyrefiguren i hans kunstværk i rundkørslen Torneværksvej/Nordre Ringvej i Rønne.

– Når jeg kigger på billederne, ligner det en sød kommentar. Det kan jeg ikke have noget imod, når der ikke er ødelagt noget, siger Esben Klemann.

Den smeltende betonmur kom op at stå i 2021 som det tredje og sidste kunstværk i ringvejens rundkørsler. Nytårsaften eller -nat blev en dyrefigur, fremstillet i hønsetråd og papmaché, smidt ind i det indre af kunstværket sammen med et skilt, hvorpå der står "Make Bornholm Great Again".

Skiltet forsvandt meget hurtigt, mens dyrefiguren blev stillet op på benene, så den kunne kigge ud på de forbipasserende – og her står den stadig i skrivende stund.


Dyrefiguren, som er brun med blå pletter, bliver beundret af mange forbipasserende og er blevet lidt af en berømthed i den seneste uges tid. Foto: Jacob Jepsen


De har gjort sig umage

– Jeg synes, den ser meget fin ud. Det ser ud om, at nogen har gjort har sig umage og brugt noget tid på det. Det ser meget sjovt ud, og det har jeg intet imod – så længe folk bare ikke ødelægger noget, siger Esben Klemann, der ikke har noget imod, at dyrefiguren kommer til at stå der i et stykke tid.

– Hvis folk synes, det er irriterende, så må de flytte den igen. Jeg kan jo fornemme, hvor hurtigt folk ser ting. Så gad vide, om man ikke i kommunen har registreret det og tænkt, at den lader vi lige stå en uges tid eller to, og så fjerner vi den, inden den kommer til at se for hærget ud, siger Esben Klemann.

Havde du forestillet dig, at dit kunstværk kunne blive brugt på den måde?

– Nej ikke lige sådan der. Men fordi den har et indre rum, er det meget logisk at sætte noget der eller gøre et eller andet derinde. Måske som en scene, hvor der bare er det problem, at der kører biler rundt om. Man kan godt forestille sig, at der kommer nogle statements derinde. Jeg synes, det der er positivt. Og selv hvis det skulle være negativt, vil det være positivt.

– Muren kommer til at stå i masser af år, og den vil komme til at se ud på mange forskellige måder. Jeg har ikke noget imod, at der står en kommentar i et stykke tid. Det kunne være sjovt at finde ud af, hvad man har tænkt med det. Jeg kan ikke rigtig forstå udsagnet, siger Esben Klemann.

Mange kommentarer

Dyrefiguren i kunstværket, som i folkemunde er blevet betegnet "den smeltede gylletank", har fået mange kommentarer på Facebook.

Ingen af kommentarerne har dog bragt os nærmere en forklaring på, hvad det eventuelle budskabet er, og hvilket dyr, der er tale om. En del har valgt at kalde dyrefiguren en ko. Mange kommer med positive og sjove kommentarer. Jeanette Elisabeth Skov skriver:

"Faktisk det smukkest nytårsløjer jeg længe har set, måske en smule ko-misk men det er nu ret fint. Godt budskab. Glæder mig til at se hvad de finder på til næste år. For nu hænger de altså på den".