Kun to gik imod efter barsk debat: Bornholm får syv eller otte afghanske flygtninge

Kun to gik imod efter barsk debat: Bornholm får syv eller otte afghanske flygtninge
Især socialdemokraterne stod under flygtningedebatten i kø for at gå i rette med René Danielsson. Foto: Berit Hvassum
FLYGTNINGE | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 23:06
Jakob Marschner
Journalist
FLYGTNINGE | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 23:06

Bornholm kommer til at modtage syv eller otte flygtninge fra Afghanistan, der igen er kastet ud i kaos, efter at USA trak sine styrker ud af landet, og den fundamentalistiske Taliban-milits igen overtog magten i landet.

Dermed kommer Bornholm til at overskride det loft på højst 30 flygtninge om året, som kommunalbestyrelsen tidligere har vedtaget. Loftet blev en realitet, da kommunalbestyrelsen på tidligere borgmester Winni Grosbølls (S) initiativ tog skridt til at overtage kvoteflygtninge fra fire kommuner på Sjælland. Sigtet var at tilføre mere arbejdskraft til Bornholm.

Da kommunalbestyrelsen torsdag aften igen diskuterede flygtninge, var kun Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten imod, at Bornholm skal tage sin andel af de afghanske flygtninge, der er kommet og vil komme til Danmark.

DF kæmpede længe alene i sagen. At modtage 7-8 afghanske flygtninge vil koste mange penge, for Bornholm, optage boliger for bornholmere og næppe gavne det bornholmske arbejdsmarked, for sammenlignet med andre nationaliteter kommer kun en lav andel af afghanerne i job i Danmark, sagde René Danielsson (DF) blandt andet.

– Kommunalbestyrelsen afslog tidligere et forslag fra Dansk Folkeparti og Venstre om at bruge en lille smule ressoucer på at undersøge følgerne af flygtninge på Bornholm. Men det var man ikke interesseret i, sagde han.

– Det handler om et nettotab på 90 millioner kroner for det bornholmske samfund. Så kom ikke her og tal om en gevinst for det bornholmske samfund. De her afghanere har en beskæftigelsesgrad på 31, sagde René Danielsson.

– Man er i gang med at lave en blankocheck. Alle kender den boligsituation, som Bornholm er i. Så hvis vi skal tage imod de her afghanere, er der kun én løsning, og det er, at kommunen går ind og skubber bornholmerne bagest i køen, sagde DF'eren også, før han opsummerede:

– Nej, nej, nej og nej.

S og andre: Jo, jo og jo

Den handske tog Jonna Nielsen (S) op umiddelbart efter René Danielssons indlæg.

– Så vil jeg da sige ja, ja og atter ja. Vi har vist, at vi er i stand til at integrere de flygtninge, der kommer hertil, og at mange af dem bliver ny arbejdskraft på Bornholm, sagde hun.

– Det er brugere i vores butikker, brugere i vores foreningsliv, nye naboer. Vi siger velkommen i vores kommune, sagde Jonna Nielsen, der med det samme blev sekunderet af partifællen Kirsten Wendell:

– Vores flygtninge er aktive borgere. De tager en uddannelse, de bliver studenter, de tager alle mulige forskellige uddannelser, de køber huse og biler og prøver på alle måder at integrere sig. De er vores naboer og vores venner, og de yder det, som de skal til vores samfund, sagde hun.

Enhedslisten ønsker slet ikke at gøre mennesker op i penge, sagde Nicklas Fick (EL).

– Kan man overhovedet vurdere hvornår nytteværdien af et mennesker overstiger det, som det koster at have en borger i et samfund. Vi har modtaget flygtninge, der er rigtig ramt af deres historie, og alligevel har de været i stand til at integrere sig, sagde han.

Danmark har ekstraordinært modtaget ca. 650 afghanske flygtninge, som følge af krisen i Afghanistan. Det forventes, at Bornholm tildeles 7-8 ekstra kvoteflygtninge udover de 25, som Bornholms Regionskommune hidtil er blevet tildelt i 2022. 

Suppleanten Carsten Hæstrup (V) holdt sig til, at Danmark har et særligt ansvar for de kommende afghanske flygtninge.

– Det her er mennesker, der har været med til at støtte den danske indsats i Afghanistan, sagde Hæstrup, der dog med det samme blev afvist af René Danielsson.

– Der har ikke været afghanske tolke ansat af den danske stat siden 2015. Det kan man selv læse sig selv, hvis man sætter sig ned og læser Forsvarets rapporter. Så der er ikke noget arbejdsgiveransvar, sagde René Danielsson, der fremhævede, at han selv som udsendt til Afghanistan har arbejdet med tolkene, som han mener, er til salg for højestbydende.

– Nu har jeg tilfældigvis været i det her lorteland. De har ikke skyggen af loyalitetsfølelse, sagde han og fremkaldte med den bemærkning hovedrysten hos flere socialdemokrater i byrådssalen.