Kritik af kommunens praksis er sendt til ombudsmanden

Kritik af kommunens praksis er sendt til ombudsmanden
Løvstikken i Klemensker er udset til at tage imod alle hjemmeboende voksne handicappede, når deres forældre skal aflastes, efter at regionskommune har ensrettet tilbuddet. Meget aflastning er hidtil foregået hos plejefamilier, som de handicappede er kommet hos i årevis. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 24. MAR 2021 • 08:12
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
24. MAR 2021 • 08:12

HANDICAPOMRÅDET

I marts har TV2/Bornholm sat fokus på regionskommunens beslutning om at opsige handicappedes aflastningsaftaler med plejefamilier. Det skete, fordi social- og sundhedsudvalget i 2018 ændrede kvalitetsstandarden på området, hvilket førte til, at de hjemmeboende handicappede i stedet for at være hos en plejefamilie skal tilbringe tid på bostedet Løvstikken, når deres egne forældre har behov for en pause.

Efter kritik fra flere sider over manglen på individuelle, konkrete vurderinger af hver enkelt borgers behov har Bornholms Regionskommune sat behandlingen af sagerne om aflastning på pause.

– Man må sige, at der er stillet spørgsmål ved, om vores kvalitetsstandard er i orden, og om den er lovlig, og på den baggrund har jeg valgt at acceptere, at man udsætter sagsbehandlingen, til hele sagen er fuldt oplyst, sagde borgmester Thomas Thors (S) til tv-stationen i sidste uge.

Individuelle vurderinger

Det er muligt, at sagen ikke stopper her. Maia Bjørka Hansen, Svaneke, har indbragt sagen til Folketingets Ombudsmand, som anmodes om at undersøge kommunens praksis. Klagen blev indsendt mandag med en påstand om, at regionskommunen har overtrådt handicapkonventionen og serviceloven i sagerne om plejefamilier til aflastning og flere andre sager på handicapområdet.

I brevet til ombudsmanden skriver Maia Bjørka Hansen, der har delt skrivelsen med pressen og medlemmerne af social- og sundhedsudvalget, at kommunen efter hendes opfattelse særligt har forbrudt sig mod "kompensationsprincippet ved at undlade at foretage konkrete individuelle vurderinger i en længere række sager, herunder de sager, der har været omtalt i pressen de seneste uger". Hun påpeger desuden, at borgerne ikke er blevet gjort opmærksom på deres ankemuligheder.


Maia Bjørka Hansen. Arkivfoto

Paralleller til skovhjælpersag

Maia Bjørka Hansen trækker i klagen tråde til "skovhjælpersagen", der ligger et par år tilbage, og hvor kommunen efter hendes opfattelse heller ikke forvaltede klagereglerne korrekt.

"Ombudsmanden opfordres derfor nu til at indtræde hurtigst muligt i en nærmere gennemgang af kommunens ulovlige praksis, da de berørte borgeres ankemuligheder er udtømte, fordi man i de fleste tilfælde fra kommunens side har afvist, at sagerne kunne ankes," står der i brevet til Folketingets Ombudsmand.

I modsætning til i skovhjælpersagen, hvor hun var bisidder for de handicappede brugere, er Maia Bjørka Hansen ikke direkte involveret i nogen af plejefamiliesagerne, fortæller hun til Bornholms Tidende.

– Det er mennesker, der ligger ned i forvejen, siger hun om grunden til, at hun har påtaget sig opgaven.

Da hun mener at genkende et mønster fra tidligere sager i form af manglende klagevejledninger og individuelle vurderinger, opfordrer hun ombudsmanden til at foretage en bredere undersøgelse af Bornholms Regionskommune.

– Jeg tror, at det en tendens. Så jeg synes, de skal prøve at undersøge det helt til bunds, siger hun.

Tidligere på året indbragte hun også regionskommunens ageren i Snorrebakkesagen til Folketingets ombudsmand i kølvandet på afskedigelsen af koncerndirektør Claus Stensgaard Jensen.