Kommuneplan 2020 vedtages (næsten): Otte uger lang høring på vej

Kommuneplan 2020 vedtages (næsten): Otte uger lang høring på vej
Denne mark er et af de nye erhvervsudlæg på Snorrebakken. Naboen NCC havde ønsket at friholde området til udvinding af råstoffer. Foto: Jacob Jepsen 
| ABONNENT | 29. APR 2021 • 10:10
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
29. APR 2021 • 10:10

POLITIK

942 sider lang er kommuneplanen, som skal til afstemning i aften. Planen, der erstatter den seneste kommuneplan fra 2013, rummer Bornholms Regionskommunes strategier inden for de fleste fysiske områder, for eksempel landbrug, forsyningsanlæg, risikovirksomheder, detailhandel, skovrejsning og friluftsliv.

De mange sider udgør skelettet i kommunens planlægning i de kommende år. Man kan eksempelvis læse, at der kan opføres hoteller og feriecentre i tre udlagte interesseområder i Vang, Rønne Syd og Østerlars, og at tidligere udlagte områder i Tofte og Nexø er fjernet siden seneste kommuneplan.

Og apropos vores tidligere historie om forureningen på renserigrunden på Sandemandsvej står der på side 154 i afsnittet om grundvand følgende:

"Erhvervsområdet ved Sandemandsvej ligger derimod tæt på Robbedalemagasinet, som forsyner omkring 40 procent af Rønne med vand, og konsekvenserne af en forurening af dette magasin må betegnes som uoverskuelige. Ved eventuelle udvidelser af dette erhvervsområde, og ved miljøgodkendelser til nye aktiviteter, skal man være særligt opmærksom på grundvandsforholdene og indrette sig derefter. Området består af skiftende sand- og lerlag, og grundvandsbeskyttelsen kan variere inden for få meter. Bornholms Regionskommune foretager i øjeblikket en kortlægning af disse forhold, som vil indgå i fremtidig lokalplanlægning".

Kommunen modtog 35 høringssvar om kommuneplanen. Nogle af kommentarerne, blandt andet fra nationale myndigheder, betyder, at der er lavet ændringer til det forslag, og de største ændringer vil blive sat i en fornyet otte uger lang høring.

Indvendinger fra Forsvaret har gjort det nødvendigt at tilrette støjkonsekvenszoner, og Miljøstyrelsen har afstedkommet ændringer af "temaet om landskab med nye udpegninger". I den nye høring indgår også de nye erhvervsområder på Snorrebakken i Knudsker. Her foreslår embedsværket at tage ét (3,2 hektar) ud af fem nye erhvervsudlæg ud af planen efter kritik fra en nabo, NCC og erhvervsorganisationerne.