KL's plan afvist – Bofa er klar til at vende tilbage til sin egen vision

KL's plan afvist – Bofa er klar til at vende tilbage til sin egen vision
Hvis Folketinget går tilbage til sin oprindelige plan om at lade forbrændingsanlæggene konkurrere mod hinanden for på den måde at reducere kapaciteten, så er Bornholm og Bofa undtaget, forklarer Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 14. FEB 2021 • 08:03
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
14. FEB 2021 • 08:03

FORSYNING

Myndighederne har vendt tommelfingeren nedad til den plan, som KL – Kommunernes Landsforening har udarbejdet for, hvilke forbrændingsanlæg i Danmark der kan lukke. Ifølge planen skulle Bofas forbrændingsanlæg lukke i 2026, men nu ser det umiddelbart ud til at overleve seks år mere.

Det var partierne bag Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, der havde bedt KL om at udarbejde en plan for tilpasning af forbrændingskapaciteten og udpege de mindst effektive og mindst miljørigtige forbrændingsanlæg til lukning. Den opgave mener myndighederne ikke, at KL har løst, selvom foreningen er gået konstruktivt til opgaven.

Energistyrelsen har sammen med Miljøstyrelsen, Forsyningstilsynet, Statsstøttesekretariatet og Kammeradvokaten vurderet planen og er nået frem til, at "der er flere kriterier, som KL's plan ikke lever fyldestgørende op til. Det drejer sig blandt andet om kriterierne om, at KL's plan skal sikre, at det er de mindst effektive og miljømæssigt dårligste anlæg, der lukker. KL's plan leverer heller ikke en tilpasning, der svarer til det kapacitetsloft, som aftalen fastsætter", skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Konkurrence om affald

Hvad myndighedernes afvisning af KL's plan konkret kommer til at betyde for Bofa, er ifølge direktør Jens Hjul-Nielsen svært at sige med sikkerhed.

– Det forligsparterne indtil videre har gjort, det er at give sig selv en 14 dages timeout. Lige nu ved de vist mest, hvad de ikke vil. Det er lidt mere uklart, hvad de vil. De vil ikke havde den liste i hvert fald. Det ved de, siger han til Bornholms Tidende.

Lørdag hørte han Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov i radioen, og hun sagde det samme, som han har hørt andre ordførere på området sige.

– At så går de tilbage til den oprindelige plan, og den oprindelige plan var et liberaliseringsscenarie, som kort fortalt går ud på, at affaldet skal stilles frit, og at anlæggene skal konkurrere mod hinanden, indtil man har lukket tilstrækkeligt mange, siger Jens Hjul-Nielsen.

Det samme skriver Mette Gjerskov på Facebook med henvisning til et møde i forligskredsen, der består af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Tilbage til vision 2032

Indtil videre afventer Bofas direktør den timeout, forligspartierne har givet sig selv. Han kan dog sige så meget, at hvis enden på det hele bliver, at partierne vender tilbage til deres oprindelige plan, så er Bofa undtaget fra den generelle liberalisering og konkurrence.

– Der står i aftalen, at ikke-brofaste øer er undtaget. Det er den kategori, vi er i, siger Jens Hjul-Nielsen og henviser til side 13 i aftalen, hvor der står:

"Der indføres en undtagelse for ikke-brofaste øer, hvor kommuner fortsat kan indsamle og behandle alt forbrændingsegnet affald".

– Hvis det bliver på den måde, så betyder det, at vi kan fortsætte vores oprindelige plan om en afvikling af vores forbrændingsanlæg i overensstemmelse med, at vores kommunalbestyrelse tidligere har vedtaget, at vi arbejder efter vision 2032, der siger, at i 2032 skal alt bornholmsk affald genbruges eller genanvendes. Så vil vi som udgangspunkt vende tilbage til den tanke, siger Jens Hjul-Nielsen.