Ketty har 'bevægelsen' i blodet: 'Jeg har også forsøgt at præge mine børn'

Ketty har 'bevægelsen' i blodet: 'Jeg har også forsøgt at præge mine børn'
Ketty Fuglsbjerg på årsmødet i Kvickly Rønne i 2018. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 14:21
| ABONNENT
22. APR 2021 • 14:21

ÅRSMØDE

– Det var en mærkelig oplevelse, siger Ketty Fuglsbjerg og tilføjer:

– At gøre det digitalt.

Hun er formand for bestyrelsen i Kvikly Rønne, som onsdag aften holdt årsmøde. Eller snarere, hun var formand, for hun trak sig på mødet, hvor hun holdt sin 24. beretning, og når det ikke blev til en jubilæumsberetning som nummer 25, skyldes det faktisk pandemien. På grund af corona blev årsmødet nemlig aflyst i 2020. I 1996 holdt hun som næstformand sin første beretning, fordi formanden lagde sig syg.

På onsdagens digitale årsmøde deltog de fem bestyrelsesmedlemmer, medarbejderrepræsentanten, en suppleant og varehuschefen Brian Karlsen. Dertil kommer tre-fire medlemmer, som havde tilmeldt sig på forhånd.

Ikke kun var det Ketty Fuglsbjergs sidste beretning, den skilte sig også ud på anden vis:

– Min beretning var så kort, som jeg aldrig nogensinde har lavet den før, siger hun.

– Og jeg har lavet mange i mit liv, men der var ikke meget at fortælle fra foreningen, bortset fra, at jeg kunne orientere medlemmerne om, at vi på landsplan fik genvalg til Lasse Bolander som formand i Coop Danmark, og at der er sket en omrokering i forretningsdelen, hvor Peter Høegsted, som tidligere var direktør, er blevet erstattet af Kræn Østergaard Nielsen.

Jeg blev oprindeligt valgt ind i Listed brugs i 1977 og blev formand i 1982

Ketty Fuglsbjerg


Kvickly Rønne har haft et godt år, konstaterer den afgåede formand.

– Selvfølgelig, siger hun.

– For dagligvarebutikkerne har jo haft lov til at holde åben i hele perioden med nedlukninger, og vi havde en fremgang sidste år på cirka 30 procent forhold til i 2019. Det er også derfor, Kvickly besluttede at donere 100.000 kroner til handelsstandsforeningen som støtte til de øvrige medlemmer, som har oplevet restriktioner. Personalet har også ydet et kæmpestort arbejde.

Lokale varer

Til gengæld har bestyrelsen ikke haft så meget at se til som normalt.

– Vi har ikke være særlig synlige, fordi vi ikke har måtte lave noget, der kunne skabe kødannelser, siger Ketty Fuglsbjerg.

– Normalt kommer vi jo ind imellem ned i butikken og står eksempelvis for at servere smagsprøver, fortælle om Coops mærkesager eller om scan og betal og så videre, siger Ketty Fuglsbjerg.

– Det har vi glæde af på den måde, at vi så kommer til at snakke med folk om forskellige ting. Det kan være varer, de undrer sig over, og hvis der er tale om Coop-varer, og vi ikke umiddelbart har kunnet svare på det, har jeg plejet at kontakte dem ovre og spurgt om, hvorfor vi for eksempel får varer fra andre lande i stedet for lokalt. Det fik vi også et spørgsmål om på årsmødet, hvor der var et medlem, der ville høre, hvorfor vi ikke har flere lokale varer. Og det skyldes jo, at leverandørerne på Bornholm, ikke stabilt kan levere så stor en andel, som der er behov for i en butik af Kvicklys størrelse.


Kvickly i Rønne har klaret sig godt igennem 2020. Så godt, at varehuset besluttede at donere 100.000 kroner til de øvrige medlemmer af handelsstandsforeningen, hvoraf mange har været hårdt ramt af nedlukningerne på grund af pandemien. Arkivfoto: Berit Hvassum

– Vedkommende ønskede også flere økologiske varer, men der kommer jo hele tiden nye økologiske varer ind, såfremt man kan få en stabil levering, siger Ketty Fuglsbjerg.

Hun har beskæftiget sig med "bevægelsen", altså FDB eller Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, igennem 43 år, fortæller hun.

– Men i Kvickly har jeg kun være i 25 år, siger hun, der kom til Bornholm som 24-årig.

– Jeg blev oprindeligt valgt ind i Listed Brugs i 1977 og blev formand i 1982.

I 1980 blev hun valgt ind i kredsbestyrelsen på Bornholm, og hun har også siddet i landsrådet igennem mange år.

– Men i 1996 lukkede brugsen i Listed, og da stod de og manglede en formand i Kvickly Rønne og spurgte mig, om jeg var interesseret i at komme ind i bestyrelsen der. Jeg var lidt betænkelig ved det, fordi jeg kom fra den mindste brugs på Bornholm og så pludselig skulle til den største forening. Så jeg sagde ja, men også at jeg ikke ville være formand det første år. Jeg ville gerne lige have tid til at finde ud af, hvad der foregår sådan et sted.

I 1997 blev hun så valgt som formand, hvilket hun har været indtil onsdag aften.

Nye vinkler

Hvor meget tid bruger man mon på sådan en tillidspost?

– Ved du hvad, det kan man ikke gøre op i tid, siger hun.

– Og at jeg gik ind i det skyldes, at jeg er født ind i en familie, som altid har handlet i brugsen og ikke andre steder. Jeg kommer fra Horsens, og der boede vi i den ene ende af byen, og i den anden ende lå brugsen, men det var altid der, vi handlede, selv om der var købmænd tættere på rundt omkring. Min mormor og morfar kørte også fire kilometer for at handle i brugsen.

Hvorfor valgte de sådan?

– Andelsbevægelsen. For at støtte den, helt bestemt! Den var en vigtig bevægelse, som startede i Danmark i 1860'erne. I 1866 kom brugserne til.

Og derfor har du selv haft det i blodet?

– Ja, fuldstændig. Jeg har også forsøgt at præge mine børn, og de er også begyndt at gå over til Coop. Jeg synes også, Coop hele tiden har været god til at udvikle varer, og det, de producerer i eget navn til butikkerne, er jo blevet testet på alle mulige måder. Man arbejder også på at udvikle emballagen og så videre. De havde deres eget laboratorium, da jeg startede og havde da allerede haft det i mange år, siger Ketty Fuglsbjerg.

Hvorfor besluttede du at stoppe?

– Fordi jeg synes, jeg havde været der i mange år, og jeg ville gerne ha', at der måske kunne komme nogen med nogle andre vinkler på arbejdet, end jeg har.

I sit professionelle liv på arbejdsmarkedet var hun bibliotekar på Bornholms Centralbibliotek fra 1970 og til 2015, og hun har siden 1975 boet Listed.

 


Bestyrelsen

Ketty Fuglsbjerg trak sig onsdag som formand i Kvikly Rønnes bestyrelse, men ingen blandt den øvrige bestyrelse stod på spring til at tage over, så indtil videre har den ikke konstitueret sig med en formand.

Et møde i maj vil formentlig afklare den situation.

I bestyrelsen sidder nu:

• Erik Hald Kristensen.

• Bjørn Havshøj Petersen.

• Ivan Lund-Jensen.

• Kirsten Riis.

• Gisela Lund.

• Else Nielsen (medarbejderrepræsentant).