Kaserne må vente flere år på udvidelse

Kaserne må vente flere år på udvidelse
En række forsvarsinitiativer bliver udskudt, herunder en planlagt ny 3. eskadron på Almegårds Kaserne. Arkivfoto: 
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 18. NOV 2021 • 17:01
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
18. NOV 2021 • 17:01

En række forsvarsinitiativer bliver udskudt, herunder en planlagt ny 3. eskadron på Almegårds Kaserne. Det betyder, at Bornholm ikke foreløbig får de 122 ekstra soldater, man havde regnet med.

Forsvaret udskyder fem initiativer, der blev aftalt under det nuværende forsvarsforlig. Det oplyser Forsvaret selv på sin hjemmeside.

Det betyder blandt andet, at den planlagte opbygning af 3. opklaringseskadron på Almegårds Kaserne ikke bliver til noget i de kommende år, men udskydes til 2025.

Helt konkret betyder det, at de 122 mand, der skulle være rykket ind på kasernen inden 2023, alligevel ikke kommer foreløbigt. Det fortæller Uffe Geckler, der er oberstløjtnant og chef for Opklaringsbataljonen.

– Det betyder, at vi ikke får lejlighed til at bygge den 3. eskadron op nu. Det, synes jeg, er ærgerligt. Jeg vil jo rigtig gerne være med til at bygge den op. Det, vi dog har fået, som også var en del af forliget, er en ekstradeling på 32 mand, siger han.

Ikke aflyst, men udskudt

Udskyldelsen af den 3. eskadron på Bornholm skyldes ifølge Forsvaret, at man ikke har nået at få opført de bygninger, der skal huse dem.

Forsvarschef Flemming Lentfer oplyser, at de fem initiativer i forsvarsforliget, herunder den tredje eskadron på Bornholm, stadig bliver til noget, men på et senere tidspunkt end først aftalt.

"Forsvarsforliget har lagt den rigtige overordnede plan for udviklingen af Forsvaret, men tidsplanen er ændret for de fem forligsinitiativer. De konkrete operative enheder og flere soldater kommer – men bare på et senere tidspunkt. Det giver ikke mening at ansætte og uddanne nye soldater, hvis ikke de har materiel at øve sig på eller et tag over hovedet,” udtaler han.

Ifølge Forsvaret har det ikke været helt ligetil at få implementeret de initiativer, som forliget indebærer.

”Implementeringen af et forlig er komplekst, og opbygning af nye enhed­er tager tid. Timingen og ressourcerne for strukturopbygning, materialeanskaffelser og udvidelsen af etablissementer skal passe sammen. Det gør det ikke altid i den virkelige verden, hvor også situationen med covid-19 har forstærket udfordringerne,” udtaler forsvarschefen.

Thors er ikke tilfreds

På borgmesterkontoret vækker nyheden om den udskudte 3. eskadron ærgrelse.

Thomas Thors (S) mener ikke, at udvidelsen af Almegårds Kaserne bør sættes i bero indtil 2025. Han vil opfordre Forsvaret til at ændre beslutningen.

– Sådan som vi ser det, får vi ikke de over 100 soldater, som vi har regnet med. Det er vi ikke tilfredse med. På det kraftigste vil vi anmode om, at det bliver taget op til genovervejelse, siger Thomas Thors til Tidende.

– Det er meget vigtigt, at man ikke stopper udvidelsen af den militære tilstedeværelse herude i Østersøen. Med det ændrede trusselsbillede er det et underligt signal at sende til omverdenen, at man tøver med at udvide tilstedeværelsen, siger han.