Kandidater blev tvunget til at tænke modbydeligt

Kandidater blev tvunget til at tænke modbydeligt
De 19 kandidater repræsenterede otte forskellige partier. De blev inddelt i fire grupper på tværs af partierne, og grupperne fik hver et hovedemne: "Alle unge skal i job eller uddannelse", "Det unge liv", Bornholmske unges fremtid på arbejdsmarkedet", og "Hvorfor skal unge blive på Bornholm?". Foto: FH Bornholm
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 3. OKT 2021 • 12:06
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
3. OKT 2021 • 12:06

FH Bornholm afviklede lørdag en særpræget politisk workshop om unge, uddannelser og fremtidens lokale arbejdsmarked.

Otte partiers kandidater til kommunalvalget var lørdag samlet for at finde fælles løsninger, der kan få flere unge til at tage deres uddannelse på Bornholm – og gerne en faguddannelse, hvis det står til temadagens arrangør, FH Bornholm (det tidligere LO).

– Vi havde valgt at sige, at det ikke var et vælgermøde, men en workshop, fortæller FH-formand Jens Christian Olsen.

Han gjorde brug af et særligt kneb for at få politikerne til at samarbejde: en omvendt brainstorm. Frem for blot at finde på idéer, der i den bedste af alle verdener kan løse problemerne, skulle kandidaterne den første time tænke over hindringerne. Og ikke nok med det; da de havde skrevet hindringerne ned på orange sedler, blev de bedt om at fundere over, hvordan situationen kunne blive værre endnu.

– De blev bedt om at gøre situationen endnu mere modbydelig – nu på sedler i en anden farve, fortæller instruktøren.

Frem kom de gule sedler med ekstradystre fremtidsudsigter: "Ingen elevpladser, fraflytning af virksomheder", "nedlæggelse af alle fritidsaktiviteter", "slet ingen praktik, kun teori" – og den helt grumme: "Campus lukkes, de unge dør".

Væk med partiparolerne

Denne fremgangsmåde er ifølge Jens Christian Olsen effektiv, da politikerne på den måde bliver tvunget til at aktivere en anden del af hjernen end normalt.

– Politikere er vant til at lede efter løsninger. Ved at forhindre dem i at gøre det i starten fik man partiparolerne væk. Det var underholdende at lytte til deres værre forslag, og det var med til at løsne op for spændingerne, fortæller han.

Da de ikke kunne grave sig dybere ned i elendighedens hul, bad Jens Christian Olsen kandidaterne om at transformere nogle af de negative udsagn til løsninger – på grønne papirlapper. Blandt idéerne var at målrette alle uddannelser på campus til nye og eksisterende bornholmske virksomheder, gøre erhvervslivet mere synligt på skolerne, åbne skolehjem, indføre gratis offentlig transport, acceptere etagebyggeri og investere i ungdomsskole på alle skoler.

– Så faktisk er kandidaterne midt under en valgkamp trukket i arbejdstøjet for at diskutere løsninger, opsummerer Jens Christian Olsen.

Mandag skal han som formand for det regionale arbejdsmarkedsråd, RAR Bornholm, i audiens hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med landets øvrige regionalformænd. Her vil han bruge en del af sine tre minutter på at fortælle om de 19 kandidaters idéer fra workshoppen.

– Jeg har samlet sedlerne samme og tager dem med til mødet med beskæftigelsesministeren, fortæller Jens Christian Olsen.

Han har på forhånd sendt et skriftligt spørgsmål til ministeren, som bedes svare på, hvad der fra centralt hold kan gøres for at styrke de bornholmske uddannelser.

– Vi skal gøre noget for vores unge og sikre, at uddannelserne herovre får næring og ilttilførsel, siger Jens Christian Olsen og peger på, at en mulighed, som fagbevægelsen på Bornholm støtter, er at øge tilskuddet til mindre hold, så det bliver muligt at udbyde og oprette flere forskellige uddannelser.