Justering af grænseværdier kan blive nyt benspænd for østersølaks

Justering af grænseværdier kan blive nyt benspænd for østersølaks
I Sverige kan man fortsat markedsføre østersølaks på hjemmemarkedet. Det kan man ikke i Danmark, og det er ikke sikkert, at det bliver lavet om, selvom dioxinindholdet i østersølaksene er faldet. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 17:45
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 17:45

FISKERI

Dioxinindholdet i østersølaks er ifølge rapporter fra Fødevarestyrelsen faldet til under den grænseværdi, som i en årrække har udfordret der bornholmske laksefiskeri og salget af laks. Alligevel er der ikke udsigt til, at restriktionerne for laks i Østersøen bliver løftet.

Det fremgår af et svar til folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) og fødevaredirektør Annelise Fenger i Fødevarestyrelsen. Spørgsmålet er stillet af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg efter hans ønske.

Peter Juel-Jensen vil blandt andet gerne vide, hvornår gældende restriktioner for alle laks i Østersøen vil blive løftet, samt hvorfor de ikke fjernes af sig selv, når der ikke konstateres udfordringer med dioxin-indholdet.

Mere skadeligt

Rasmus Prehn har forelagt spørgsmålene for Fødevarestyrelsen, og ifølge den er det endnu usikkert, om de gældende restriktioner for østersølaks fjernes. Baggrunden for restriktionerne er, at EU-Kommissionen og landene omkring Østersøen i 2016 blev enige om en fælles håndtering af østersøfisk, da fede fisk fra Østersøen har risiko for forhøjet indhold af dioxin. Det er Fødevarestyrelsens forventning, at samme kreds skal holde et nyt møde i løbet af efteråret, hvor data for de seneste år vil blive gennemgået med henblik på stillingtagen til ændringer til de gældende restriktioner.

Styrelsen gør desuden opmærksom på, at en skærpet risikovurdering for dioxin er årsagen til, at restriktionerne ikke er fjernet.

"I 2018 offentliggjorde EU's Videnskabelige Fødevaresikkerhedsautoritet en ny skærpet risikovurdering for dioxin. Dioxiner vurderes nu at være mere sundhedsskadelige, end man tidligere har troet. Det betyder, at de nuværende EU-grænseværdier skal nedjusteres, og det forventes også at gælde grænseværdien for fisk. Det kan betyde, at østersølaksen kan blive udfordret i forhold til overholdelse af en ny lavere grænseværdi for dioxin", lyder det i svaret til Peter Juel-Jensen.

Fra flere kilder

Det bornholmske folketingsmedlem vil også gerne vide, hvor mange kilo laks, man skal indtage på en gang, før man opnår en dødelig koncentration af dioxin. Den beregning er ikke mulig at lave, svarer Fødevarestyrelsen via ministeren.

"Dioxiner er ikke akut giftige i de mængder, der findes i fødevarer. Den sundhedsskadelige virkning opstår ved det samlede indtag over tid, der kan føre til ophobning af dioxiner i kroppen og give anledning til øget risiko for at udvikle kræft, skade forplantningsevnen og påvirke immunforsvaret", skriver styrelsen i sit svar.

I flere år har Sverige haft en anden håndtering af dioxinindholdet i østersølaks, hvilket betyder, at Sverige fortsat kan markedsføre østersølaks på hjemmemarkedet, der ikke overholder EU-grænseværdien for dioxin. Derfor vil Peter Juel-Jensen også gerne vide, om og i hvilket omfang myndighederne drøfter landenes erfaringer med de forskellige tilgange.

Om det er tilfældet, fremgår ikke af svaret. I stedet skriver Fødevarestyrelsen, at det for Danmark er vigtigt, at fødevaresikkerheden er høj, også når det gælder kemiske forureninger. Derfor har de danske fødevaremyndigheder prioriteret at beskytte forbrugerne og dermed følge EU-Kommissionens henstilling om håndtering af østersøfisk.

Om den danske tilgang har reddet liv, er det ikke muligt at opgøre, mener styrelsen.

"Vi får dioxin fra flere kilder. Det er vigtig at mindske eksponeringen og dermed den sundhedsskadelige påvirkning af disse stoffer mest muligt", svarer Rasmus Prehn og Annelise Fenger Peter Juel-Jensen.

 


Om dioxin

Dioxiner og dioxinlignende PCB er miljøgiftstoffer, som bliver ophobet i visse fede animalske fødevarer, og som blandt andet kan give øget risiko for kræft og påvirke forplantningsevne og immunforsvar hos mennesker.

Dioxin i små mængder i fødevarer er uundgåeligt. Problemet med dioxin i fødevarer opstår, hvis mængden af dioxin bliver for høj. Hvis man over længere tid spiser en fødevare med et for højt dioxinindhold, kan det på længere sigt være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

EU's videnskabelige Fødevaresikkerhedsautoritet har den 20. november 2018 offentliggjort en ny risikovurdering for dioxin i fødevarer og foder. I vurderingen konkluderes det, at dioxin er mere sundhedsskadeligt end hidtil antaget.

Kilde: Fødevarestyrelsen