Julegudstjenester aflyst

Julegudstjenester aflyst
Tegning: Jørn Villumsen
| ABONNENT | 23. DEC 2020 • 10:30
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
23. DEC 2020 • 10:30
KIRKE

Planen var at gennemføre fire gudstjenester i løbet af juleaftensdag for at give så mange som muligt chancen for at komme i Skt. Nicolai Kirke i Rønne, men den plan er lavet om, efter at Kirkeministeriet har udsendt nye retningslinjer for, hvordan kirkerne bør gennemføre julegudstjenesterne. Det fortæller provst Johannes Gregers Jensen.

De nye retningslinjer handler om gudstjenestens længde, at der skal være god tid til at lufte ud, og at kirkerne bør overveje behovet for at synge.

– Der har vi i Skt. Nicolai Kirke lagt vægt på, at det er vigtigt for os, at vi synger til gudstjenesterne. Til gengæld kunne vi se, at vi havde fået lagt gudstjenesterne for tæt, til at vi kunne leve op til de nye retningslinjer. Så for at sikre at alle kan komme til en gudstjeneste uden at blive smittet, så har vi fjernet de to i midten, siger Johannes Gregers Jensen til Bornholms Tidende.

I Nyker har man aflyst to ud af juleaftensdags tre gudstjenester.

Fokus på sikkerhed

Ligesom de fleste andre kirker har Skt. Nicolai Kirke haft tilmelding til gudstjenesterne juleaftensdag, og der observerede kirken, at folk begyndte at melde fra igen.

– Så var det, at vi tænkte, at for os var den rigtige model at have lidt færre gudstjenester, men så til gengæld give både kirkegængere og personale 100 procent sikre vilkår at være der under, siger Johannes Gregers Jensen.

Det hele er foregået i dialog med de ansatte for at sikre, at de føler sig trygge, og sådan har det været, siden coronaen gjorde sit indtog i foråret.

– Det er noget, der har fyldt meget for kirken. Vores fokus har handlet om tre ting. Det ene har været menighedens sikkerhed, og det andet har været personalets sikkerhed, som er helt i top i vores prioriteringer. Så er der det her med at holde nogle rigtige gudstjenester, at gudstjenester forbliver værdige, om man så må sige. Men det kommer på en eller anden måde i tredje række, siger han.

Gudstjenester i tv

Faktisk har det ligget som et opdrag fra Kirkeministeriet, at menighedsrådene skal samarbejde med personalet om at følge de retningslinjer, der gælder.

– Hele vejen igennem siden marts har man snakket med personalet om, hvad det er, der sker, når folk kommer ind i kirken. Er der sikre forhold? For personalet er dem, som har fornemmelsen af, hvad der sker, når menigheden kommer ind, og som står der sammen med menigheden gudstjeneste efter gudstjeneste, siger Johannes Gregers Jensen.

Foruden Skt. Nicolai Kirke så har Ny Kirke også ændret sin plan for juleaften. En gennemgang af de bornholmske kirkers hjemmeside viser umiddelbart, at resten gennemfører julegudstjenesterne som planlagt. Endelig er der mulighed for at se en optaget julegudstjeneste fra Skt. Nicolai Kirke på TV2/Bornholm juleaftensdag klokken 14.

– Der er en stor invitation til alle folk om at se med, siger Johannes Gregers Jensen.


Ny Kirke har aflyst to julegudstjenester

– Det er en akut personalesituation, hvor vi vurderer, at det er bedst at aflyse af forsigtighedsgrunde.

Det siger sognepræst Per Munch om aflysninger af to ud af tre planlagte gudstjenester juleaftensdag i Ny Kirke.

Flere steder i landet forlyder det, at ansatte i kirkerne gerne ser, at julegudstjenester bliver aflyst. Har det noget med det at gøre?

– Nej, det er slet ikke der vi er. Vi vurderede bare, at vi ikke kunne dække gudstjenesterne, som vi gerne vil. Folk skal kunne være trygge, når de kommer til Nyker. Vi har flere engagerede i betjeningen, og det er både personale og frivillige, og der stod vi i en situation, hvor flere ikke havde mulighed for at hjælpe, og så vurderede vi, at vi ikke kunne gennemføre på forsvarlig måde. Vi var usikre på, om vi kunne nå at gennemføre den rengøring, der skal til mellem gudstjenesterne. Vi nøjes derfor med den ene gudstjeneste, for når vi kun har en gudstjeneste, er der ikke noget problem, siger Per Munch.

Den eneste gudstjeneste i Ny Kirke den 24. december bliver julegudstjenesten for børnefamilier klokken 12.30.

Både juledag, 2. juledag og søndag den 27. december er der gudstjeneste i Ny Kirke klokken 10.30.

Det kræver tilmelding at være med i gudstjenesterne, da der er restriktioner på, hvor mange, der må være i kirken. Per Munch siger, at interessen for at komme til julegudstjeneste er god. Men ellers har man i den senere tid oplevet, at et stigende antal tøver med at tage i kirke.

– Man skal ikke gå i kirken, hvis man er utryg. Men når man kommer i kirken, kan man være tryg, for det tager vi vare på. hol