Juleeventyr på vej? Bornholms mange markeder trækker nye turister til

Juleeventyr på vej? Bornholms mange markeder trækker nye turister til
Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 30. NOV 2021 • 06:03

Udbuddet af julemarkeder på Bornholm er næsten som et flot pyntet juletræ. Der er store og der er små. Der er markeder med forskelligt tema og de er fordelt over hele Bornholm. Netop den pakke kan måske lokke flere juleturister til Bornholm.

Rejsebureauet Nilles Busrejser har i år som noget nyt arrangeret julemarkedsture til Bornholm.

På en firedages tur kan busselskabets gæster besøge de bornholmske julemarkeder, hvor det nye Bornholms Julemarked i Nexø specifikt er nævnt i programmet, men på turen besøges også Svaneke og Gudhjem.

– Vi har haft en bus afsted i denne weekend, og har en gruppe afsted igen den 9. december, fortæller Miriam Bisgaard, direktør i Nilles Busrejser.

Det er første år rejsebureauet har julemarkedsrejser til Bornholm.

– Vi planlagde det sidste år, men så kom corona i vejen. Vi kunne godt have haft flere i julebusserne til Bornholm i år, men det har jo været corona-tid. Men vi forventer at der er interesse for det, og tænker, at vi fortsætter næste år, siger Miriam Bisgaard.

Hvorfor har I sat julemarkedsture til Bornholm på jeres program?

– Det er et alternativ til rejserne til julemarkeder i Tyskland. Vi har også på andre måder forsøgt at forlænge sæsonen til Bornholm, blandt andet med ture i efterårsferien, som har været en succes. Vi har også i år en julerejse til Bornholm, hvor gæsterne holder juleaften på Bornholm, fortæller Miriam Bisgaard.

Rejsebureauet arrangerer også rejser til blandt andet flere slots-julemarkeder rundt om i Danmark og til bl.a. Berlin og Lubeck.

Halvdelen var turister

Et af weekendens julemarkeder var også nyt. På den store gamle gård tæt ved Østerlars Rundkirke, havde Birk Bornholm premiere på deres julemarked. Under navnet Det Bornholmske Julemarked samler de en række kunsthåndværkere, der i de fire adventsweekender har arbejdende værksteder på julemarkedet med blandt andet keramik, smykker og tekstil.

– Det er 14 år siden vi sidst havde julemarked, og vi er godt tilfredse med weekenden. Markedet var godt besøgt, og folk hyggede sig. Der var en rigtig god stemning, så vi var superglade, da vi lukkede i går, fortæller Anne Pedersen fra Birk Bornholm.

Arrangørerne har helt bevidst gået efter, at det skulle været et arbejdende julemarked, hvor de deltagende kunsthåndværkere løbende producerer på deres stande.

Anne Pedersen fortæller, at julemarkedet fik besøg af mange turister, selv cykelturister.

– Jeg vil anslå at halvdelen af de besøgende var turister, siger hun.

Herunder også folk, der var ovre i deres sommerhuse eller havde lejet sommerhus.

Hvorfor tror I at der var mange turister?

– Nogle har været på Bornholm i sommer, og vil gerne tilbage, når man populært sagt ikke trækker vejret gennem en anden turist. Andre fortalte, at de skulle have været til Berlin, men så var kommet herover i stedet.

Arrangørerne af det nye julemarked i Nexø har en vision om at Bornholm kan udvikles til en jule ø, vil det trække flere til Bornholm om vinteren, at der flere julemarkeder?

– Det er første år, både for os og for julemarkedet i Nexø, så det er svært at sige. Jeg tænker, der skal lidt mere til, Vi skal gøre mere opmærksom på om sommeren, at vi også er her om vinteren, og så skal vi også have bornholmerne lidt mere ud af starthullerne og bruge de tilbud, der er om vinteren, mener Anne Pedersen, der også peger på, at huse uden bopælspligt ikke gør noget godt for en vinteråben ø.

– Og så skal Destination Bornholm være bedre til at gøre noget for de små julemarkeder. Ikke alle har råd til boder på julemarkedet i Nexø, siger hun.

Det Bornholmske Julemarked er et initiativ mellem Birk Bornholm Absalon Design Keramik, og tanken er at julemarkedet med arbejdende værksteder skal vokse sig større år for år.

Jo flere vi er, jo flere kan vi tiltrække

Aakirkeby Juleby er et af Bornholm mest etablerede juleoplevelser, og her er man også godt tilfredse med besøget i første advents-weekend, hvor byens juletræ blev tændt.

– Der var masser af mennesker og masser af børn. Vi kunne ikke ønske os et bedre besøg, siger Jørn-Erik Funch, formand for Rudolfklubben, der hvert år står for den traditionsrige og omfattende julepyntning af byen.

– Det var i hvert fald lige så velbesøgt, som det plejer. Måske var der endda flere, siger Jørn-Erik Funch, der heller ikke bekymrer sig om, at det nye store julemarked i Nexø skal tiltrække sig alle de julehungrende besøgende.

– Jeg synes ikke, vi mærker det. Vi supplerer hinanden meget godt, hvor vi har meget fokus på børnene. Det er snarere bedre at der er flere tilbud, mener Rudolfklubbens formand

– Vi må tænke lidt fremad. Det er bedre, at der er flere julemarkeder, og gerne forskellige. Jeg tænker, at jo flere vi er, jo flere gæster kan vi tiltrække, siger Jørn-Erik Funch, som fortæller at AakirkeJuleby lørdag også havde besøg af to busser fra Jylland med juleturister.

– De besøgte både os og flere andre steder. For mig tegner det den rigtige vej, at turisterne kan besøge flere julemarkeder.

Tilfredse i Nexø

På det meget markedsførte nye julemarked i Nexø, Bornholms Julemarked, er initiativtager, Pernille Bülow også meget tilfreds efter åbningsweekenden.

– Der var rigtig, rigtig mange mennesker, og til selve åbningen var der stuvende fuldt, siger Pernille Bülow.

Julemarkedet har flere ind- og udgange, og er gratis, så det er svært at sætte et tal på antallet af besøgende.

– Men jeg tror, at der hele tiden har været omkring 150 besøgende på markedet i løbet af weekenden.

Julemarkedet lever i det hele taget op til Pernille Bülows forventninger.

– Udtrykket er blevet lige præcis det, jeg ville have frem, og folk synes det er fedt, at det passer til det lidt rå havnemiljø. Samtidig får jeg mange tilbagemeldinger på, at folk synes, det er virkelig lækkert, at der sker noget lidt større i Nexø.

Efter den officielle åbning er forsamlingsforbuddet blevet sat ned fra 2000 til 1000 personer, men Pernille Bülow forventer ikke, at det bliver noget problem for Bornholms Julemarked.

– Pladsen er så stor, at jeg ikke mener, det er et problem, men vi følger selvfølgelig med i om der kommer restriktioner.