I de her dage oplever rigtig mange mennesker at komme tættere på hinanden i familierne. For mange er den nu forlængede nedlukning af landet en chance og en mulighed for at eksperimentere med at balancere arbejdsliv og familieliv på en helt ny måde. Sådan er det for Jimmi Bo Nielsen og hans familie, der bor i Hasle.
Familien tæller Jimmi på 31, Sannie på 30 og drengene Alvin, Vitus og Elton på henholdsvis fire år, tre år og fem måneder. Sannie Schou Nielsen, som er skolelærer på Søndermarksskolen, er på barsel med Elton, og Jimmi Bo Nielsen er skolepædagog også på Søndermarksskolen og arbejder hjemmefra. Fem-kløveret har været hjemme på matriklen siden torsdag den 12. marts.
– Lige i starten var vi i en slags bekymringstilstand, hvor vi lige skulle finde vores ben. Hvordan ville de nye rutiner blive? Hvordan skulle jeg balancere arbejdet med det at være hjemme? siger Jimmi Bo Nielsen.
– Som dagene er gået, er den bekymring kommet på afstand. Vi har snakket om aftenen og fået vendt tingene sammen, og det er blevet til, at vi nu har vendt tilstanden om, så vi nu ser det hele som en mulighed for at være mere sammen, end vi normalt ville være med to fuldtidsjobs, siger han.
Familierne kan være mere sammen
Jimmi Bo Nielsen er pædagog i førsteklasserne på Søndermarksskolen. I disse dage arbejder han hjemmefra med at lave undervisningsplaner for eleverne. Noget skal eleverne selv sidde med, andre ting skal forældrene være sammen med dem om.
– De er så små, så forældrene skal være ind over på en måde. Hvis det nu var femte klasse, så kunne de måske arbejde mere selvstændigt, men her er det nødvendigt, at forældrene har mulighed for at være med. Men det kræver også noget af forældrene, og det er ikke sikkert, at alle har den mulighed. Så vi prøver at sige, de ikke skal føles sig pressede, men at de sætter barren sådan, at de følger børnenes tempo. Vi forventer ikke, at de sidder fra 8-14. Og så prøver vi i planen ikke at underkende, at familierne i den her tid kan være mere sammen og har mulighed give børnene en anden nærhed, som de måske savner i hverdagen, siger Jimmi Bo Nielsen.
Når krisen er ovre, tror jeg,
vi vil være bedre til at tage
os tid til de ting, der giver
værdi i familien. Være mere
til stede. Det skal vi huske
Den nærhed er netop noget, familien selv dyrker. Jimmi Bo Nielsen fortæller, at han sidder sammen med drengene om morgenen. Mens de spiser morgenmad, tjekker han selv mails og beskeder fra sit team på skolen, og når det bliver tid til at "møde ind", trækker han sig ind ved siden af for at mødes med sine kolleger over Skype.
– Det er en særlig situation. Jeg tror, drengene lige skulle vænne sig til, at far satte sig væk og skulle snakke koncentreret med nogle andre i et stykke tid. Men det har de accepteret nu, siger han.
Ny balance
Resten af dagen arbejder Jimmi Bo Nielsen en halv til en hel time ad gangen og finder tid til at være sammen med børnene, når det passer ind i skemaet.
– Vi er kreative og laver nogle forskellige aktiviteter eller går ture. Vi bor heldigvis lige ned til både skov og strand, så vi kan hurtigt komme ud i nogle gode områder. Vi har lige købt en ladcykel med elmotor, så vi kan komme mere rundt omkring, siger Jimmi Bo Nielsen.
Det arbejde, han ikke når i løbet af dagen, det klarer han om aftenen, når børnene er lagt i seng, og der er fred og ro til det.
Netop det med at være kreativ er en vigtig ting i de her dage, hvor hverdagen hurtigt kan blive ensformig, og børnene kan begynde at blive rastløse.
– Min kone er super kreativ. Hun laver tegneaktiviteter med børnene, klipper gækkebreve og gror karse. Og man bliver tvunget til at være kreativ. Det er mange dage, vi skal være sammen hele tiden, siger Jimmi Bo Nielsen.
Ud over at være med til at opfinde nye lege kan coronakrisen også sætte arbejdslivet og familielivet lidt i perspektiv og sætte nyt fokus på balancen mellem de to. Noget der kan anspore til at lave ændringer, når krisen engang er overstået.
– På mange måder er det atypisk i forhold til før, hvor hverdagen handlede om at hente og bringe, lave mad, bade før sengetid og læse godnathistorie, og så ellers lave de andre, sjovere ting, man havde planlagt, i weekenderne. Vi får alle nogle nye rutiner, og det er en ny måde at være familie på. Jeg tror, vi lærer meget af den her situation. Når den er ovre, tror jeg, vi vil være bedre til at tage os tid til de ting, der giver værdi i familien. Være mere til stede. Det skal vi lige huske, siger Jimmi Bo Nielsen.
Usikker fremtid
Jimmi Bo Nielsen fortæller, at familien har fundet rytmen i den nye hverdag, og den første tilvænningsperiode med at både arbejde og passe børn hjemme er overstået. Generelt går det godt hos familien i Hasle. Men fremtiden ser usikker ud, og det kan godt bekymre Jimmi Bo Nielsen.
– Jeg kan godt blive bekymret på andres vegne, når perioden bliver forlænget. Jeg tror, vi er heldigere end mange andre, i og med Sannie er på barsel, og jeg har mit arbejde. Men hvad gør folk, der ikke har samme muligheder? Folk der har et job, der gør, de skal ud og varetage en funktion. Hvordan får de tingene til at hænge sammen med børnene hjemme? Alting står stille. Der er mange selvstændige, som må lukke ned. Det berører rigtig mange mennesker, siger Jimmi Bo Nielsen.