'Jeg vil gerne være hele byens præst'

'Jeg vil gerne være hele byens præst'
Peder Skovbo Jørgensen er nyansat sognepræst i Nexø og Poulsker sogne. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 22. JAN 2021 • 11:14
| ABONNENT
22. JAN 2021 • 11:14

KIRKE

Han er en ung mand med ildrødt hår og et uforfærdet blik, 29 år gammel, far til to små børn, og så er han lige flyttet ind i præstegården i Nexø med sin familie.

Peder Skovbo Jørgensen er nemlig nyansat sognepræst i Nexø og Poulsker sogne og afløser Jens Borg Spliid, der i august 2020 tiltrådte nyt embede i Vestjylland.

Den nye præst i Nexø er relativt nyuddannet, men har sin unge alder til trods været sognepræst i to år på Nordfyn.

Peder Skovbo Jørgensen er gift med Marianne fra Aakirkeby, og de to har længe overvejet at rykke teltpælene til hustruens fødeø.

– Efter at Marianne var færdig med sin uddannelse som blomsterdekoratør og markedsføringsøkonom, ville hun hjemmepasse børnene. Med mine skæve arbejdstider er det rigtig dejligt at få den mulighed. Det betyder, at vi bedre kan finde tid til familielivet. Vi har længe overvejet, om vi en dag skulle flytte til Bornholm, siger Peder Skovbo Jørgensen.

Og sådan blev det. Peder Skovbo Jørgensen fik den ledige stilling som sognepræst i den gamle havneby, flyttede over den 20. december, og den 10. januar var der indsættelsesgudstjeneste ved provst Johannes Gregers Jensen.

Nexø er ideelt

Siden da har Peder Skovbo Jørgensen haft travlt med at sit nye sogn at kende, blandt andet med hjælp fra kirkens personale samt sognepræst Hans Breum Jakobsen.

Selv om han og familien lander på Bornholm midt i en nedlukning, som lægger voldsomme begrænsninger på kirkelivet, føler Peder Skovbo Jørgensen, at han er landet det helt rigtige sted.

– Nexø er ideel, både med den kirkelige opbakning, byens størrelse og stillingens sammensætning, siger Peder Skovbo Jørgensen.

Præstesøn fra Aabenraa

Selv er han præstesøn fra Aabenraa og har taget aktivt del i sin fars kirkearbejde, siden han var ung. Noget har han med sig fra barndomshjemmet – eksempelvis ønsket om at lave en moderne form for søndagsskole, et aftenkursus, hvor alle, der er nysgerrige på tro og liv og på at lære Jesus at kende, er velkomne. Andet udspringer fra den guitar(klaver)- og violinspillende præst selv, blandt andet ønsket om at bringe mere musik ind i kirken.

– Jeg kan godt lide musik, også ny musik. I mit tidligere embede oplevede jeg, at en gudstjeneste med et andet musikbillede henvender sig til en anden gruppe mennesker. Det har jeg gode erfaringer med fra Nordfyn, men om det også slår an i Nexø, det vil tiden vise, siger Peder Skovbo Jørgensen.


Foto: Jens-Erik Larsen

Kirke for alle

Menighedsrådet og den øvrige menighed har taget godt imod den nye præst i Nexø. De har forventninger, siger Peder Skovbo Jørgensen.

– Man skal være velforberedt, have noget på hjerte og forkynde et klart budskab, som ligger i tråd med biblen. Jeg har stor frihed som præst til at vælge den forkyndelse, som jeg nu mener er den rigtige, men de har valgt mig som præst, fordi de har hørt min prøveprædiken og tænkt, at det kunne de godt forestille sig.

Der er ikke to præster, der er ens, medgiver Peder Skovbo Jørgensen. Men da hans største ønske er at række ud til hele sognet, vil han helst ikke kategorisere sig selv på forhånd.

– Om det så hedder alternative gudstjenester eller bestemte aktiviteter, så er jeg med på at prøve, siger Peder Skovbo Jørgensen.

For ham er det store spørgsmål: Hvordan får vi en bedre kontakt ud i sognet?

– Jeg vil gerne være hele byens præst. Det kommer ikke af sig selv, men det er et mål, jeg kan arbejde ud fra ved at være lyttende og åben.