'Jeg tror ikke, at vi permanent vender tilbage til øen, der dog har en megastor plads i mit hjerte'

'Jeg tror ikke, at vi permanent vender tilbage til øen, der dog har en megastor plads i mit hjerte'
Eik Dahl Bidstrup.
DAGENS NAVN | DRAGØR | ABONNENT | 11. JUL 2021 • 05:55
DAGENS NAVN | DRAGØR | ABONNENT
11. JUL 2021 • 05:55

For nylig blev bornholmske Eik Dahl Bidstrup formand for fagforeningen Krifa. Han har tidligere været borgmester i Dragør.

Hvor er du født og opvokset?

– Oprindeligt er jeg en Nyker-dreng, men er opvokset på en gård i Knudsker fra jeg var tre år gammel.

Hvornår og hvorfor fraflyttede du Bornholm?

– Efter gymnasiet i 1995 flyttede jeg til København for at studere, som rigtig mange andre unge bornholmere gjorde og gør.

Du har været Venstre-borgmester i Dragør, hvor kommer din interesse for politik fra?

– Jeg er ikke opvokset med politik, men interessen kom, da vi boede i Skjern i Vestjylland og var naboer til den tidligere minister Esben Lunde Larsens forældre. Esben og jeg drak mange kopper kaffe sammen og talte om politik og samfundsspørgsmål. Her blev min interesse vakt for at tage del i samfundet også på det politiske område.

Du har så taget springet til formand for fagforeningen Krifa, altså Kristelig Fagforening, hvorfor valgte du at foretage det?

– Jeg har været en del af Krifas Advisory Board igennem de seneste seks år og har der mødt en vildt spændende organisation, der ikke "blot" er en fagforening, men en arbejdslivsbevægelse. En bevægelse, der vil ændre et paradigme i samfundet, at vi ikke kun går på arbejde for at tjene penge og optjene retten til tidlig pension ligesom Arne – men at arbejdslivet lige så meget er en del af det gode liv, spændende, udfordrende og givende! Så da muligheden kom, og jeg hørte Krifa havde brug for en ny formand, ja, så kunne jeg ikke andet end at stille mig til rådighed.

Krifa er en af de såkaldt gule fagforeninger, som er kendetegnet ved kun at tegne meget få overenskomster og ved ikke at gå ind for eksempelvis strejke som kampmiddel fra lønmodtagernes side – bunder det i, hvad nogle vil kalde en naiv forestilling om den medmenneskelige arbejdsgiver?

– Retorikken om "gule og røde" fagforeninger er en nedværdigende og faktuelt forkert argumentation. Der er nogle af vores "konkollegaer" (en sammenstilling af ordene "konkurrenter" og "kolleger", red.), der elsker at tegne sådanne skræmmebilleder, men måske man i stedet skulle kalde os for en moderne fagforening. Krifa tegner overenskomster med alle dem,, der vil tegne overenskomster med os. Vi har blandt andet lige tegnet en større overenskomst inden for transportbranchen. Det er rigtigt, at vi har et dialogsyn fremfor et kampsyn. Vi mener, at konflikter skal løses gennem dialog og forhandlinger, frem for strejke og kampretorik. Og selvfølgelig går vi arbejdsrettens vej, hvis det er nødvendigt – ligesom alle andre fagforeninger. Men helt ærligt, jeg tror, at danskerne foretrækker, at man finder gode løsninger på det gode arbejdsliv derude på arbejdspladserne, frem for at leve i et konstant kampberedskab.

Et medlemskab i en gul fagforening er ofte billigere end i en traditionel fagforening, hvilket nogle vi udlægge som et resultat af, at de gule er en slags gratister i forhold til de traditionelle fagforeningers arbejde med at forhandle og administrere overenskomsterne. Kunne I klare jeres forpligtelser, hvis ikke vejen blev banet for jer?

– Som sagt, så tegner Krifa overenskomster med dem, der vil tegne overenskomster med os. Så det argument er ikke validt. Krifa er heller ikke prisførende iblandt de moderne fagforeninger, da vores fokus er at arbejde for god arbejdslyst hos danskerne, frem for blot at give et billigt tilbud. For os er det vigtigt at drive en professionel og nærværende fagforening for vores medlemmer. Det betyder også, at vi hele tiden optimerer vores investeringer og driver en sund forretning til gavn for vores medlemmer. At vi samtidig løser udfordringerne for vores medlemmer på arbejdspladserne, uden at konstant skulle fylde store strejkekasser op, er måske også et af argumenterne.

Kan du forestille dig nogensinde at vende hjem til Bornholm med din familie?

– Vi elsker at holde ferier og weekender i sommerhuset i Stampen og bruge tid med familien, som bor der. Men jeg tror ikke, at vi permanent vender tilbage til øen, der dog har en megastor plads i mit hjerte.

 


Eik Dahl Bidstrup

46 år.

Han bor med sin familie i Dragør

Han og hustruen, Kezia Camilla Bidstrup, har tre børn.

I sin fritid vil han gerne bruge sine hænder på spændende bygge og renoveringsprojekter, samt se gode sci-fi film og lave god mad helt fra bunden.