Ingen forklaring på ekstra retsdage i sag om drabet i Nordskoven

Ingen forklaring på ekstra retsdage i sag om drabet i Nordskoven
Når ankesagen om drabet i Nordskoven ved Rønne skal behandles af Østre Landsret i slutningen af oktober i år, så er der afsat tre en halv dag til retssagen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 17:11
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 17:11

DRABSSAG

Når ankesagen om drabet i Nordskoven ved Rønne skal behandles af Østre Landsret i slutningen af oktober i år, så er der afsat tre en halv dag til retssagen.

Det er mere end dobbelt så meget tid, som byretten brugte til at afgøre sagen.

Østre Landsret skal tage stilling til, om de to brødre Mads og Magnus Møller er skyldige i drab, eller om de i stedet skal dømmes for vold med døden til følge, sådan som de selv har erkendt.

Brødrene blev den 1. december ved Retten i Rønne kendt skyldige i drab på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen, som de, natten til den 23. juni sidste år, tævede til døde ved en bålhytte i Nordskoven ved Rønne.

Den handling takserede byretten til 14 års ubetinget fængsel.

Brødrene ankede begge dommen til landsretten med påstand om frifindelse eller strafnedsættelse.

Ingen forklaring

Da sagen blev behandlet ved Byretten i Rønne, brugte man halvanden dag.

De gik med afhøring af de to brødre og to indkaldte vidner, fremlæggelse af dokumentation for tekniske beviser og personundersøgelser, de afsluttende procedurer fra anklager og forsvarere, og de tre juridiske dommere og de seks nævninges votering om skyldsspørgsmålet og strafudmålingen.

Hvad Østre Landsret skal bruge de to ekstra retsdage til, er der imidlertid ikke nogen, der kan fortælle.

Forsvareren for den yngste af de to brødre, advokat Henrik Stagetorn, udtrykker overfor Bornholms Tidende undren over, hvad den ekstra tid skal bruges til.

For at være sikre

– Det ved jeg ikke. Jeg har ikke hørt om, at der skulle være nye oplysninger i sagen, som kan tage ekstra tid, siger han til avisen.

Heller ikke hos Statsadvokaten for København, der er anklagemyndighed, når sagen skal behandles af Østre Landsret, er man i stand til at forklare, hvad de ekstra dage skal bruges til.

Her har man nemlig, fordi der stadig er mere end ni måneder til det første retsmøde, endnu ikke udpeget den anklager, som skal repræsentere statsadvokaten i sagen.

– Det sker formentlig først om et par måneder, oplyser Jens Fuglsang Edelholt, der er presseansvarlig hos Statsadvokaten i København.

Han mener, at de tre en halv dag blot er afsat for at være helt sikker på, at landsretten har tid nok til at færdigbehandle sagen.

At der skal gå 10 måneder, fra brødrene bliver dømt i byretten, inden ankesagen kan behandles af Østre Landsret, og sagen kan blive endeligt afgjort, skyldes ifølge den yngste brors beskikkede forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, netop, at der er afsat tre en halv sammenhængende dage.

– Det gør det svært at få alle de involverede personers kalendere til at passe sammen, forklarer han.