Ikke for bare at have dem: DF giver frivilligt afkald på poster

Ikke for bare at have dem: DF giver frivilligt afkald på poster
De fire partier bag kommende borgmester Jacob Trøst før deres første møde efter valget begyndte.
| ABONNENT | 4. DEC 2021 • 18:18
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
4. DEC 2021 • 18:18

De fire partier bag kommende borgmester Jacob Trøst (K) er nu blevet færdige med at fordele den store mængde af også mindre poster mellem sig. Hvem der skal sidde hvor vil over adskillige minutter blive læst op ved kommunalbestyrelsens møde på torsdag.

Undervejs mod at lægge den kabale har Dansk Folkeparti af egen drift taget færre poster, end partiets fire mandater ved valget egentlig giver DF krav på, fortæller gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

Hvem der har krav på hvilke poster efter et valg fordeles i Danmark efter den såkaldt d'Hondtske metode, som man også bruger til at fordele mandater efter ved både kommunal- og folketingsvalg. Metoden går blandt valgeksperter for at være den mest retfærdige fremgangsmåde blandt dem, som man bruger rundt om i verden – den metode, der bedst muligt afspejler det faktiske resultat af et valg.

Om partierne dernæst ønsker at gøre krav på alle de poster, som de egentlig har ret til, kan dog være en anden sag, og det har Dansk Folkeparti valgt ikke at gøre efter det bornholmske kommunalvalg.

– Hvis vi gik rent frem efter den d'Hondtske metode, har DF fået alt for lidt. Det er bare ikke sådan vi tænker, siger Linda Kofoed Persson.

– Vi går ikke efter at få poster bare for at have dem. Så vil vi hellere have færre poster og til gengæld udfylde dem med folk, der kan gøre en forskel på netop den post.

– Når for eksempel Enhedslisten fortæller, at de i deres bagland har en mand, der er landmåler, så kan det godt være, at vi egentlig har krav på en plads i Hegnsynskommissionen. Men hvis Enhedslisten nu kan fylde den plads bedre ud med en landmåler, så går vi ind for at gøre det, siger Linda Kofoed Persson.

Poster til de mest kompetente

DF-lederen fortæller, at hendes eget parti, Konservative, Enhedslisten og Kristendemokraterne har gået til spørgsmålet om posterne på samme måde efter valget den 16. november.

– De tre andre partier i konstitueringen har alle sammen haft den tilgang, at vi skulle sætte den bedste mand eller kvinde på opgaverne. Det vil jeg gerne rose de andre partier for, siger Linda Kofoed Persson.

– Det har så også betydet, at det har taget lang tid. For hver gang vi har hevet en post og et råd og et nævn op af hatten, har vi skullet se os rundt om bordet og finde en kompetent person.

– De steder, hvor vi sætter folk ind, er steder, hvor vi har folk, der kan varetage nogle opgaver kompetent. Og så vil vi også helst ind de steder, hvor kan give mening at lave noget DF-politik, siger Linda Kofoed Persson.

– Jeg kommer selv ind i nogle råd, hvor det giver mening, at jeg sidder, når jeg også skal være formand for udvalget for beskæftigelse, erhverv og boliger. For eksempel får jeg plads i Det Regionale Arbejdsmarkedsråd.

Linda Kofoed Persson ønsker samtidig at ramme en pæl igennem den fortælling, at Jess Persson (DF) blev formand for Rønne Havns bestyrelse, fordi han er gift med netop Linda Kofoed Persson.

Da Jess Persson blev havneformand, foregik det efter de samme princippper, som da alle andre poster blev fordelt, siger hun.

– Jeg har fået ørerne tudet fulde af, at det er nepotisme. Det er der ret mange mails i min indbakke om. Det er bare ikke rigtigt, siger Linda Kofoed Persson.

– Jess har været næstformand for Rønne Havn i fire år og har siddet i havnens bestyrelse i otte år. Både Thomas Thors og Rønne Havn har flere gange sagt, at han har gjort det rigtig godt dernede. Ellers havde han heller ikke fået den formandspost nu, siger hun.