Idrætsforening må operere med tre budgetter

Idrætsforening må operere med tre budgetter
Viking Atletik er ved at få bygget en ny idrætsbygning. Det er et projekt, som tømmer klubkassen, og samtidig betyder corona, at klubben ikke kan regne med de indtægter fra arrangementer, som normalt sikrer den et pænt overskud hvert år. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 7. FEB 2021 • 18:26
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
7. FEB 2021 • 18:26

IDRÆT

Det er ikke kun selvstændige erhvervsdrivende, som har svært ved at forudsige, hvordan det kommer til at se ud med indtægter og udgifter i år. Samme usikkerhed lever idrætsforeningerne med, og i Viking Atletik falder den sammen med, at klubben er ved at tømme kassen til et andet projekt.

Formand Claus Clausen fortæller, at den økonomiske usikkerhed fylder rigtig meget i hverdagen, og det har den efterhånden gjort længe.

– Dels har der været et helt år med usikkerhed om, hvordan vores økonomi ville være, når vi nåede til, hvor vi er nu. Hvordan ville årsregnskabet blive påvirket af det, ikke mindst set i relation til, at vi er i gang med et byggeri, hvor vores likviditet er rigtig vigtig? siger han.

Ifølge Claus Clausen har Viking Atletik fået haltet sig igennem 2020 på fornuftig vis og kommet ud med det, formanden betegner som et lille underskud.

– Vi er meget taknemmelige for, at det ikke er større. På et normalt år kommer vi ud med et sted mellem 600.000 og 800.000 kroner i overskud. Det er det mest normale, siger Claus Clausen.

Nogle ekstrating

Det er gentagne, pæne overskud i flere år, der har gjort det muligt for Viking Atletik at sætte gang i et idrætsbyggeri til 12,4 millioner kroner med en egenfinansiering på over seks millioner kroner, hvoraf kun 1,4 millioner kroner er lån.

– Eller at vi kan gå ud og investere store kronebeløb i materiel og i nødvendige køretøjer. Pengene kommer jo et eller andet sted fra. Det er det, der er vigtigt for os, at vi kan investere, siger Claus Clausen.

Trods det manglende overskud i 2020 er økonomien til selve byggeriet 100 procent på plads. Dog har atletikklubben nogle ønsker til faciliteterne udenfor bygningen og til nogle få ekstrating, den gerne vil have inde i bygningen.

– Vi må lige se, om vi har råd, eller om vi skal lånefinansiere dem, eller hvad vi skal. Ellers må vi udskyde det, til vi har tjent nogle penge igen, siger Claus Clausen.

Det er svært

Det bringer ham til et af de store spørgsmål, som han ikke selv kender svaret på: Hvad kommer Viking Atletik til at tjene i år?

– Det er det, der er så frustrerende. Her først på året har vi kun nogle små events, men fra påsken og fremefter begynder vi med de store. Der hvor vi har de store indtjeninger, det er Etape Bornholm, Bornholm Rundt på cykel, Høst Open og nogle af de andre store. Hvad skal vi budgettere med der? Det er det, der er så svært, siger Claus Clausen.

I det forgangne år har Viking Atletik været begunstiget af en hjælpepakke fra Kulturministeriet, som idrætsorganisationerne DIF og DGI har administreret. Den har klubben modtaget støtte fra tre gange, og den har en fjerde ansøgning inde for øjeblikket.

– Det vedrører alt sammen 2020. Men kommer der så også puljer i 2021 med den indtjening, vi står og mangler nu her? Vi ved ikke noget som helst, lyder det fra Claus Clausen.

Ekstra forpligtelser

Med et nyt år følger nye budgetter, og det er en svær opgave, når man hverken ved, hvad man kan regne med af indtægter eller udgifter. I Viking Atletik opererer man derfor med flere forskellige budgetter for 2021.

– Vi har lavet et almindeligt budget, et nødbudget og et budget ud fra det, vi regner med, at der kommer til at ske. Så vi har tre budgetter at operere med i øjeblikket. Og der er ikke nogen, der ved, hvilket det bliver. Det almindelige budget er det, der giver os det store overskud, så vi kan investere i idrætstiltag, siger Claus Clausen.

Udover at være valgt formand for Viking Atletik er han også ansat som eventmanager. Derfor er foreningen i den særlige situation, at den også har nogle lønforpligtelser.

– Det er det, der gør, at vi er anderledes afhængige af en indtægt, end hvis vi ikke havde de forpligtelser. Men det er også det, hjælpepakkerne går ud på. De går netop ud på at holde beskæftigelsen ved lige, så samfundet ikke går i stå, siger Claus Clausen.

 


8.300

kroner blev det omtrentlige underskud i Viking Atletik i 2020. Det betegner formand Claus Clausen som billigt sluppet.