'Hele foreningstanken er under pres'

'Hele foreningstanken er under pres'
Sidste år lykkedes det Viking Atletik at gennemføre generalforsamlingen, inden corona lukkede landet. I år må klubben opgive at leve op til sine vedtægter. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. FEB 2021 • 06:43
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
8. FEB 2021 • 06:43

FORENINGSLIV

Havde det ikke været for corona, restriktioner og forsamlingsforbud, så havde Viking Atletik gennemført sin ordinære generalforsamling den 2. februar. Det kunne ikke lade sig gøre, og aktuelt er den udskudt på ubestemt tid. Simpelthen fordi klubben ikke ved, hvornår det bliver muligt at samle medlemmerne fysisk.

– Vi må ikke holde en virtuel generalforsamling, og det skal vi heller ikke, for det kan vi ikke styre. Men fordi det ikke står i vores vedtægter, må vi ikke, siger formand Claus Clausen.

Til gengæld står der i vedtægterne, at Viking Atletik skal holde sin generalforsamling inden udgangen af februar, men sådan bliver det ikke i år, fortæller formanden.

– Dansk lovgivning står over vores vedtægter. Så når man ikke må, så kan man ikke, siger han.

Demokratisk mulighed

Når situationen er, som den er, er der ikke noget alternativ til at udsætte generalforsamlingen, men principielt er hele foreningstanken under pres, mener Claus Clausen.

– Reelt kan man ikke være en folkeoplysende forening, hvis man ikke lever op til vedtægterne, siger han.

Som folkeoplysende forening skal man følge de vedtægter, man får godkendt, når man bliver godkendt som folkeoplysende forening, fortæller han.

– Der er også nogle valg. En idrætsforening er en del af demokratiet. Man skal vælge den formand, den næstformand og de bestyrelsesmedlemmer, man gerne vil have. Man kan ikke have en demokratisk forening, hvis man ikke giver medlemmerne en demokratisk mulighed for at blive valgt ind. Jeg ved godt, at det i praksis ikke foregår på den måde, men det er hele foreningstanken, der er under pres, lyder det fra Claus Clausen.

Formand er på valg

Derfor kan en forening ikke bare vælge at lade være med at holde generalforsamling.

– Man skal gøre det, ganske enkelt, og det gør vi også, siger Claus Clausen.

Han er selv på valg, og som han siger, så kan det jo være, at der er nogen, der har lyst til at overtage formandsposten, og så skal muligheden være der.

Alle nuværende bestyrelsesmedlemmer er i øvrigt villige til genvalg, når det bliver tid til Viking Atletiks generalforsamling.