I starten grinede københavnerne af os, fordi vi smed penge efter noget, der var så dumt

I starten grinede københavnerne af os, fordi vi smed penge efter noget, der var så dumt
Annette Heick og Jesper Vollmer var nogen af de første ikke-bornholmere, der så potentialet i at kombinere Bornholm med gourmetmad. Her står de foran Rå, som er kombineret kursuskøkken og sommerhus. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DELUXE | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
24. JUL 2022 • 05:30

Multitalentet Annette Heick var en af de første, der så mulighederne på Bornholm. For otte år siden købte hun og ægtefællen en grund i Allinge og byggede et stort hus, som bruges til kurser i gourmetmadlavning og erhvervskurser. Her fortæller hun om sine yndlingssteder på Bornholm.

Kändiskärlighed

Tidende har talt med et par kendte mennesker, som ejer en lille del af Bornholm. Her fortæller de, hvad de elsker allermest ved øen.

– Siden 2004 har vi holdt alle vores sommerferier på Bornholm. En ting er, at jeg kom rigtig meget på Bornholm i mine barndomsferier, noget andet er, at vores gode venner, Henrik og Malene, købte Gæstgiveren i Allinge. I de første mange år holdt vi vores sommerferier der. I 2009-2010 så vi, hvordan finanskrisen gjorde sit indhug i livet på Bornholm. Det var meget mærkbart. Der kom væsentligt færre turister – og så var der oven i købet et par somre med meget dårligt vejr. I 2010 sagde jeg til min mand: jeg tror sgu ikke, den her ø holder til det, jeg tror, den bukker under. Alt var til salg. Du kunne ikke sparke dig frem for til salg-skilte. Ingen gad at købe noget.

– Så sker der noget markant for Bornholm i 2011. Det første Folkemøde. Jeg gik derhjemme og fulgte med på fjernsynet og syntes, det var noget af det mest interessante, der var sket i lang tid. Hold kæft, det var spændende, den der adgang til politikerne. Og vi kendte godt konceptet fra Sverige, hvor det har været i over 30 år. Så jeg var med de følgende år, og i 2013 sagde jeg til Jesper, det her har altså de vildeste perspektiver, hvis de dropper bopælspligten. Det skal vi lige holde øje med. Og det gjorde de så i 2014. Og så sagde jeg til Jesper: Nu skal vi lige være vågne.

Jeg vil da nok sige, at vi var ugleset i starten

– Til Folkemødet i 2014 var det dårligt vejr. Jeg var inviteret op til nogle mennesker, og mens jeg var deroppe fik jeg ligesom et tunnelsyn. Det var virkelig et syn. Og jeg ringer til Jesper og siger: Jeg har ikke tænkt tanken til ende, men jeg ved nu helt 100 procent sikkert, at vi skal lave noget med gastronomi og fødevarer, og det skal være på Bornholm, og det er nu.

– Okay, sagde han, hvis det er det, du siger, så gør vi det.

– Næste gang vi kom til Bornholm kørte vi til Allinge, for det er jo der, vi hører til, og så var det meningen, at vi ville køre lidt rundt og kigge. Men inden vi kom frem til Klostergården, hvor vi skulle bo, kørte vi forbi en grund, hvor der stod et Til salg-skilt. Og jeg var bare sådan: Den står ikke på nettet. For jeg holder øje med alt, hvad der sker på boligsiden. Så jeg huggede bremsen i, og vi hoppede ind over hegnet og ringede til ejeren og sagde: Hej, den her grund, den vil vi gerne købe. Tag slutseddel med. Og så købte vi den. På stedet.

– Alle vores venner i København grinede. Held og lykke, sagde de, ring, hvis der sker noget.

Var der noget i gære der?

– Fuldstændig. Næste gang jeg kommer over, møder jeg en i lufthavnen, og det er så ham, der havde købt det, der nu hedder Nordlandet, som dengang hed Romantik. Martin Smidt. Og så begyndte vi jo at snakke. Og det er bare for at sige: Hvis man var med lige der, så kom man med på bølgen. Men jeg vil da nok sige, at vi var ugleset i starten. De vil gerne have nyt blod ind på øen, men vi skal satme ikke ændre på noget. Det er ændret nu, men i starten grinede københavnerne af os, fordi vi smed penge efter noget, der var så dumt, og bornholmerne var sure, fordi vi kom der og mængede os.

Hvor er jeres yndlingssteder?

– Den lille strand i Sandkås, det er vores ting. Hver eneste dag, om sommeren, går jeg de 3,5 kilometer ad klippestien fra Allinge til Sandkås. Jeg går klokken 8, Jesper kører, og så mødes vi dernede og dyrker yoga i en time, og så hopper vi i vandet. Og hvis vejret er til det, går vi op i strandcaféen og får en kop kaffe. Om vinteren er det Sandvig. Vi er glade for, at der kom en sauna, for vi er vinterbadere. Vi går ikke så meget ud og spiser, for når vi er derovre, kan vi godt lide bare at være os selv. Der er mange gode steder, men vi ender altid på Le Port i Vang. Det er søde mennesker, der har stedet, det er god, solid og veltilberedt mad, og udsigen er flot.

– Vores yndlings-yndlingssted, det er Kalas. Det er helt utroligt, at der ikke er et slidspor oppe fra os og ned til Kalas, vi er der mindst en gang om dagen, nogle gange to. Vi er der faktisk så meget, at der er nogen, der tror, vi ejer det.

– Og så elsker vi stadig at komme på Gæsten. Nu kommer der snart program, så køber vi en masse billetter, til koncerter og Banko med Botoft.

Du så altså rigtigt, dengang I købte grunden i Allinge?

– Den var god nok der tilbage i 2014. I dag kan bornholmerne godt se alt det gode, der er sket. Hvis de kan huske de år der omkring 2009-10 stykker, tror jeg ikke de ønsker sig tilbage, for det var en skidt tid for Bornholm. Og dem, der har været tossede på Folkemødet, og 'hvor er det irriterende med alle de mennesker', der tror jeg, at de sidste par år har givet en vis ydmyghed. Rimelig mange manglede pludselig en indtægt. Jeg var selv en af dem.


Annette Vollmer Heick

Annette Heick er gift med Jesper Vollmer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Født i 1971

Datter af Keld og Hilda Heick

Uddannet ejendomsmægler, men har primært arbejdet som journalist og entertainer

Har flere gange deltaget i og været vært for Dansk Melodi Grand Prix

Konferencier og foredragsholder

Har siden 2010 lavet en række store musicals, heriblandt ‘Wicked’, ‘My Fair Lady’, ‘Evita’ og ‘Mamma Mia’

Aktuel med selvbiografien ‘Datteren’, som udkom i 2017

Gift med kokken Jesper Vollmer, to sønner



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT