Heftige døgn i vente: Vindstød kan nå orkanstyrke

Heftige døgn i vente: Vindstød kan nå orkanstyrke
Prognosen melder om rigtig slemt vejr, men den bygger på et lavtryk ved Sydengland, som ikke er færdigdannet, hvilket behæfter den med usikkerhed. Arkivfoto: Jacob Jepsen
VEJRET | BORNHOLM | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 13:48
VEJRET | BORNHOLM | ABONNENT
19. OKT 2021 • 13:48

Bornholm har nogle heftige døgn i vente rent vejrmæssigt, oplyser vagthavende meteorolog ved DMI Frank Nielsen til Tidende.

– I løbet af onsdag starter det over middag med gedigent blæsevejr fra sydvest med 10-15 meter i sekundet, siger han med reference til Hammervandet mellem Bornholm og Sverige.

– Altså, en pæn kuling, som kan have stærkere vindstød frem til cirka midnat, hvor vinden ser ud til at tage af. I forhold til torsdag har vi en udfordring i form af et lavtryk, som ser ud til at udvikle sig ved Dover i det sydlige England. Det vil formentlig bevæge sig rimelig hurtigt, og nogle prognoser siger, det vil tiltage ganske kraftigt hen over den vestlige østersø og op mod Sydsverige, men det er en smule usikkert.

– Går det værst tænkeligt, tager vinden til igen omkring middagstid torsdag, hvor vi kan komme op på hård kuling omkring 20 meter i sekundet, måske med vindstød af stormstyrke på 25 meter i sekundet – og måske helt op i næsten orkanstyrke, som er 32 meter i sekundet. Men lavtrykket er endnu ikke færdigdannet, og bare 50 kilometers bevægelsesretning kan gøre stor forskel, så vi ser tiden lidt an, siger Frank Nielsen og tilføjer:

– Det blæser formentlig også fredag, men ikke nær så meget.

Vinden ventes at komme fra primært sydvest og vest.

Bølgehøjden

Onsdag, når det blæser op, kan man for det vestlige Bornholm og op mod Sydsverige regne med bølgehøjder på to til to og en halv meter – måske helt op på tre meter onsdag aften, hvorefter vinden formodes at flove af.

Den tiltager dog som nævnt ifølge prognosen torsdag, og bølgerne vil dermed have potentiale til at komme op på tre en halv og måske endda fire meter, fortæller Frank Nielsen.

– Og syd om Bornholm kan vi måske se omkring fire-fem meter høje bølger, siger han.