Han portrætterer arabiske drømme: 'Det virker jo absurd, at jeg modtager dødstrusler, fordi jeg arbejder på at fremme basale rettigheder'

Han portrætterer arabiske drømme: 'Det virker jo absurd, at jeg modtager dødstrusler, fordi jeg arbejder på at fremme basale rettigheder'
Martin Thaulow. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 7. JUN 2021 • 08:26
| ABONNENT
7. JUN 2021 • 08:26

KULTUR

På Campus Bornholm ud til cykelstierne står adskillige portrætter af unge mennesker fra Nordafrika og Mellemøsten. Det er folk fra Jordan, Egypten, Marokko, Syrien og Tunesien. Manden på den anden side af linsen er Martin Thaulow. Han flyttede til Bornholm for godt 13 år siden, og bor her endnu. Derfor var det også nærliggende, at udstillingen skulle starte her på øen. Derudover er alt produktionen lavet lokalt, både print-, smed- og det grafiske arbejde.

Udover udstillingen på Campus, så står der også en lignende udstilling på Kongens Nytorv i Købenahvn. Det kommende år rejser udstillingen rundt i Danmark, og det næste stop er Allinge, hvor den bliver flyttet til lige op til Folkemødet. Martin Thaulow selv er glad for, at udstillingen får lov at starte ved Campus.

– Vi vil gerne i dialog med de unge mennesker også. De skal tage del i denne kulturelle vidensdeling, som udstillingen giver. Udstillingen viser unge mennesker, der gør en forskel, der hvor de bor. Det gør de blandt andet med hjælp fra Dansk-Arabisk Partnerprogram, Udenrigsministeriet og deres partnere, siger Martin Thaulow.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Dansk-Arabisk Partnerprogram (DAPP), der er et program under Udenrigsministeriet. De arbejder sammen med en række danske organisationer, hvis mål er at fremme god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder for især unge og kvinder i udvalgte lande i Nordafrika og Mellemøsten.


Foto: Jens-Erik Larsen

Dødstrusler for en god gerning

Martin Thaulow har siden 2014 brugt sit talent som fotograf på at fotografere og fortælle om flygtninge og deres situation. Det startede med Eritrea-sagen på Bornholm, og siden da har Martin brugt det meste af sin tid på flygtningekrisen.

Ved siden af har Martin et kommunikationsbureau, som han var nødt til at køre på lavt plus i en periode, da det tog det fart med hans billeder. Sidenhen har Martin Thaulow haft flere udstillinger. Flere af dem i det offentlige rum med rigtigt mange besøgende.

Men at arbejde med et tilsyneladende ømtåleligt emne er ikke uden konsekvenser. Martin Thaulow har i forbindelse med sit arbejde modtaget flere dødstrusler, og som han siger, så tror han ikke, at det stopper. Men det stopper heller ikke Martin. Dødstruslerne er dog ikke kommet i forbindelse med denne udstilling, men noget af Martins tidligere arbejde.

– Det virker jo absurd, at jeg modtager dødstrusler, fordi jeg arbejder på at fremme nogle basale menneskerettigheder. Jeg tror, at det er, fordi jeg portrætterer noget, der er fremmed for folk. Vi har en tendens til at skubbe sådanne ting væk og afvise det, siger Martin Thaulow

I øjenhøjde

For ikke at gøre portrættet fjernt for folk, har Martin Thaulow dygtiggjort sig i at vise mennesket, hvor man ser dem i øjenhøjde. Martins portrætter viser en person, hvor baggrunden er forholdsvis anonym, men med et subtilt tema om tilstanden rundt i pågældende lande.

Baggrunden bag menneskerne i udstillingen er vægge, der er nøje udvalgt i deres lokalområder, Nogle vægge er mere skaldet og faldefærdige end andre. Men langt det meste fokus er på personen. Og det er helt essentielt, ifølge Martin Thaulow.

– Det handler om, at vi i projektet gerne ville fjerne alt stigma om personerne. Ingen støj i baggrunden. Vi ville vise dem, som de ser ud. De fremstår stærke og i øjenhøjde med skueren. Det skal skabe relationer til modtageren. Det her er ekstraordinære mennesker, der kæmper for en sag, og det vil jeg gerne vise med portrættet.


Foto: Jens-Erik Larsen

Tekniske udfordringer

Det har ikke været let at få udstillingen i hus. Corona gjorde, at Martin Thaulow ikke selv kunne komme til hverken Egypten, Marokko eller Tunesien. Men han kom til Jordan og fik taget nogle af billederne til udstillingen.

Men derfor har han alligevel stor andel i alle billeder, da de er nøje instrueret igennem en videoforbindelse. De steder, hvor han ikke kunne komme til, hyrede han lokale fotografer, der kunne hjælpe. Martin Thaulow sendte hele 28 sider til sine fotografer med instruktioner helt ned til mindste detalje.

Når fotograferne var ude at fotografere, så var Martin Thaulow også med på en live forbindelse.

– Det var det, der var mulighed for. Men det var vigtigt for mig, at det blev gjort, så udstillingen i sin helhed gav et fælles indtryk, derfor skulle der være fælles rammer.

– Derfor er det fedt, at udstillingen nu er blevet til noget, og den står hvor den gør. Jeg håber at det er hundelufteren, cyklisten og løberen, der kommer forbi, der stopper op og er nysgerrige på det. Folk skal bare komme forbi, siger Martin Thaulow.

Udstillingen bliver på Bornholm indtil slut juli, hvor du kan se den enten på Campus indtil Folkemødet. Herefter står den i Allinge.