Gravgaard: Forbered med måde

LEDER | 20. JUN 2024 • 05:25
LEDER
20. JUN 2024 • 05:25

Forsvarsministeren har bedt os ruste os til tre dage ikke tre måneder. Gør hjemmet robust med måde.

Nu er gærkrisen III over os. Igen bliver urinstinket i jægeren og samleren aktiveret, og vi får muligheden for at træde ved siden af hamsterhjulet og bygge en rigtig redde til os selv og vores nære med masser forår til den ukendte fremtid.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen lod under Folkemødet de nye anbefalinger gå ud til folket. Nu skal vi gøre os selv robuste nok til at klare tre dage uden vand, strøm og supermarked.

Nødgeneratorer, fryseforråd, tørgær, toiletpapir, medicinlager, konserves, fm-radioer, batterier, vanddunke og jodtabletter står nu øverst på vores huskelister, og butikkerne oplever eksplosiv efterspørgsel, som sidst set under gærkrisen II under pandemien og før den under storkonflikten i 1998.

Men det er kun tre dage og ikke tre måneder, vi skal være forberedte til at kunne håndtere. Skulle der komme en rigtig krig, har vi slet ikke kapaciteten til at holde os kørende alene. Det vi kigger hen imod er en form for hybridangreb, hvor Beof ikke kan få ødriften i gang på el-delen, vi mister netforbindelsen, eller drikkevandet bliver giftigt. Det er naturligvis ikke rart. Men det er en kort periode, og en pose ris, bilradioen og et par flasker vand kan sikre os.

Selvfølgelig er det dejligt at have en god vinkælder, hvis man skal blive hjemme i længere tid, og selvfølgelig kan en lækker ret i fryseren gøre underværker. Men lad være med at blive grebet af urinstinktet og tømme butikkerne.

På Bornholm er vi vant til at kunne klare lidt af hvert. Både når fly og færger stopper, når strømmen går eller svensken lukker korridoren. Vi er gode naboer og trods lav grad af selvforsyning har vi masser af goder, vi kan stå imod med hvis vores it og forsyning bryder sammen.

Fjendens største triumf er at skræmme os og få os til at ændre adfærd. Men Putins Rusland har ikke ændret adfærd i den seneste uge, og vi er stadig meget langt fra en farlig situation, selvom myndighederne nu anbefaler tre dages robusthed. Den er modtaget, og posen med ris ligger i skabet. Kaffen kan koges på grillen, og brændestablen skal nok holde hjerterne varme, hvis Beof bliver ramt.

Forbered en mulig krise med måde, så klarer vi også den.