Genåbning i Sverige: Sundhedsstyrelse er klar til at droppe testkrav

Genåbning i Sverige: Sundhedsstyrelse er klar til at droppe testkrav
Det er endnu ikke besluttet om kravet om negativ coronatest ved indrejse i Sverige bliver forlænget, men ifølge landets sundhedsstyrelse kan det godt ophæves. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 28. MAJ 2021 • 09:30
Henrik Nielsen
Journalist

28. MAJ 2021 • 09:30

CORONA

Den svenske regering præsenterede torsdag en femtrinsplan for genåbning og afvikling af de gældende coronarestriktioner.

Set med bornholmske øjne er det især interessant, hvad der sker med de indrejserestriktioner, som betyder, at man skal kunne fremvise en negativ coronatest for at kunne rejse transit igennem Sverige.

Svaret blæser lidt i vinden, for det står der ikke noget om i planen. Det skyldes, at beslutningen endnu ikke er truffet, lyder det fra Sveriges svar på Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, i en mail til Bornholms Tidende.

I skrivende stund står indrejserestriktionerne til at udløbe den 31. maj, og det er op til regeringen at beslutte, om de skal udløbe eller forlænges. Følger regeringen Folkhälsomyndighetens vudering, udløber de.

Den svenske sundhedsstyrelse fik i slutningen af april til opgave videreudvikle og konkretisere niveauerne for den fortsatte tilpasning af foranstaltninger til infektionskontrol af covid-19.

Af styrelsens rapport fremgår det, at Folkhälsomyndigheten vurderer, at kravet om negativ covid-19-test ved indrejse i Sverige kan bortfalde for Schengen-lande, når landet befinder sig i niveau 3. Og det gør det nu, fremgår det af styrelsens hjemmeside.

Om det så fører til en ophævelse af rejserestriktionerne, er som nævnt op til regeringen.

I øvrigt fremgår det af rapporten fra Folkhälsomyndigheten, at det er usikkert, hvor stor effekt kravet om negativ test ved indrejse har i forhold til at mindske smittespredning og forhindre nye virusvarianter i at komme ind i landet.

Det danske udenrigsministerium fraråder i øvrigt stadig alle ikke-nødvendige rejser til Sverige, undtagen transit og ophold i egen ødegård eller lignende afsidesliggende fritidsbolig.