Frustration: Eiler nægter at betale affaldsgebyr

Frustration: Eiler nægter at betale affaldsgebyr
Der er ingen grund til at betale bidraget til Bofa, mener Eiler Mogensen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. DEC 2022 • 05:30

Frustrationen over de mange ubesvarede affaldsspørgsmål er blevet for meget for Eiler Mogensen. Det giver ikke længere mening at betale bidraget til Bofa, mener han.

Hvad sker der, hvis man ikke vil betale renovationsgebyret på ejendomsskattebilletten?

Det kommer Eiler Mogensen fra Svaneke snart til at finde ud af. Det mildt sagt komplicerede affaldsforløb gennem de seneste års tid har nemlig fået Eiler til at lukke for betalingsservice hos kommunen, da han ikke mener, at det længere giver mening at betale bidraget til Bofa.

– Almindelig sædvane er, at man ikke er tvunget til at betale for en vare, som man ikke modtager. Det står i købeloven, og jeg har nu besluttet ikke at betale mit bidrag til Bofa, fortæller Eiler Mogensen.

Hvorfor er det kommet dertil?

– Når jeg tænkte over det, blev jeg mere og mere ophidset, og når man først finder en uretfærdighed, kommer man i tanke om flere og lige pludselig bliver det kæmpestort. Det er en måde at ytre sin utilfredshed på, og jeg håber, at andre vil følge trop.

Uretfærdigt

Eiler Mogensen er særligt utilfreds med, at der endnu ikke er fundet en løsning på momsen, så den kan blive tilbagebetalt til borgerne, samtidig med at man stadig ikke har set skyggen af den nye ordning træde i kraft.

– Det er ikke, fordi jeg selv står og har brug for pengene, men jeg tænker, at der måske er folk, der kommer i klemme og har brug for de penge. Jeg synes, det er så uretfærdigt, siger han.

Eiler Mogensen er spændt på, om han fortsat får afhentet sit affald. Foto: Jacob Jepsen

Han tog derfor kontakt til kommunen for at finde ud af, hvordan han undgår at betale renovationsgebyret automatisk over ejendomsskattebilletten.

– Ifølge oplysninger fra kommunen foregår det ved, at jeg lukker betalingsservice for kommunens vedkommende. Derpå vil jeg modtage et indbetalingskort, som jeg kan betale via netbank udfyldt med et beløb, som svarer til grundskyld og rottebekæmpelse. Jeg har frameldt betalingsservice og fået at vide, at jeg 20 dage inden tidsfristen vil modtage et girokort, siger Eiler Mogensen.

Hvad tror du, der sker, hvis du vælger ikke at betale det girokort?

– Der kommer nok en rykker, og så vil der gå et stykke tid, før der måske en dag kommer et brev, hvor der vil blive "truet" med et eller andet. Men jeg ved ikke, hvad de vil true med. Jeg ved ikke, om der vil komme en retssag ud af det, eller kunne man forestille sig, at kommunen helt vil stoppe med at afhente affald hos mig?

Tidende har været i kontakt med opkrævningen hos Bornholms Regionskommune angående processen og konsekvenserne ved ikke at betale gebyret, men de er ved redaktionens deadline ikke vendt tilbage med svar.

Bofa har opbygget gæld først

I starten af december meldte Bofa ud, at momsen stadig vil fremgå af ejendomsskattebilletten i januar, selv om det er politisk besluttet, at den skal droppes i 2023.

– Dette skyldes, at det ikke ville være muligt at få rettet på alle tallene inden deadline for udsendelse af den nye ejendomsopkrævning, skrev Bofa i pressemeddelelsen.

Virksomheden beklagede de gener, det medfører, og de arbejder på højtryk for at genberegne momsen, så der kan blive udsendt en ny og korrigeret ejendomsskattebillet til de bornholmske husstande, uden at der dog sættes en dato på, hvornår reguleringen vil komme.

Og ifølge Eiler Mogensen vil det klæde Bofa først at betale, hvad de skylder til bornholmske borgere, før de kræver penge den anden vej.

– Man kunne måske forestille sig et kompromis, hvor Bofa accepterer at betale det, de skylder, ved den ulovligt opkrævede moms, og så accepterer jeg at betale, hvad jeg skylder. Det er jo Bofa, der har opbygget deres gæld først. Når jeg har set, at de betaler deres forpligtelser, så betaler jeg også med glæde mine, siger han.

27. november

Ud over momsen undrer det Eiler Mogensen, at man nu betaler et forhøjet renovationsgebyr til en ordning, der endnu ikke er trådt i kraft. Den nye affaldsordning skulle senest være igangsat ved den nye renovatør HCS den 27. november, men som de fleste nok ved, er det fortsat Fugato, der kører efter den gamle ordning.

Striden mellem Bofa og HCS er endt på juristernes bord, og der har derfor gennem længere tid været tavshed hos de to parter angående, hvornår den nye ordning kommer i gang. Det er ifølge Eiler Mogensen med til at skabe endnu mere utroværdighed.

– Når en offentlig person nægter at udtale sig om noget, så kan man være ret sikker på, at vedkommende har noget at skjule. Man tror jo det værste, når de ikke udtaler sig. Hvis de havde noget positivt at sige, ville direktøren nok komme løbende, siger han.