Forfatteren fra Idaho og oldefaren fra Arnager

Forfatteren fra Idaho og oldefaren fra Arnager
Joan Boren. Privat foto
| ABONNENT | 11. MAJ 2021 • 21:32
Af:
Dorte Kofoed
journalist
slægtsforsker
| ABONNENT
11. MAJ 2021 • 21:32

58-årige Joan Boren lever i smukke, bjergrige Idaho i dag, men for over 150 år siden blev hendes oldefar Hans Peter Thorsen født i Arnager.

 

SLÆGTSFORSKNING

Den 20. juni 1881 forlod 11-årige Hans Peter Thorsen Arnager og Danmark for sidste gang i sit liv. Han gik om bord på udvandrerskibet ”Wyoming” med sin 33-årige mor, Karen Christine Thorsen. Destinationen var Bear River City i Utah i det vestlige Amerika.

Det var Joan Borens oldefar og tipoldemor, som gik om bord på skibet. De var baggrunden for, at en stor forgrenet familie blev grundlagt langt væk fra lille Arnager. Året efter pakkede Karens far, Hans Thorsen også sin kuffert, og så var de tre generationer samlet i en lille bjælkehytte nord for Salt Lake City.

Joans oldefar Hans Peter Thorsen rejste fra Arnager som 11-årig i 1881. Han giftede sig med vestjyden Kristine.

Hans Thorsen fra Arnager er vores fælles tip tipoldefar, og sidste sommer havde Joan Boren købt flybillet til København. Vi skulle have mødtes, fulgtes ad til Bornholm, spist røget sild og gået i Hans, Karen og Hans Peters fodspor, men der kom jo en virus i vejen. Nu satser vi på 2022.

Jeg har spurgt Joan, hvad hun ved om Bornholm og sine forfædre:

– Jeg tænker på Bornholm som et hårdt, vanskeligt sted, men jeg har ikke rigtig noget grundlag for dette. Jeg tænker på min tipoldemor Karen, der står på en forblæst, kold og ufrugtbar stenet kyst og ser efter et skib, der aldrig kom ind,” fortæller hun og understreger, at baggrunden for hendes tanker om Bornholm som et forblæst og måske lidt trist sted bunder i, at hun har fået fortalt, at hendes oldemor Karen mistede sin mand og faderen til Hans Peter, til søs.

– Hun havde været uofficielt gift med en mand, for de havde ikke pengene til at gifte sig ordentligt, men deres forhold blev anerkendt af samfundet. Efter at hendes "mand" døde, og hun sluttede sig til Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, immigrerede hun til Utah, hvor hun blev gift "igen". Hun var stedmor til flere børn og havde et barn med sin nye mand, men barnet døde efter få måneder, fortæller Joan.

Familien Boren ved Sawtooth mountain. Her er det Joan med sin mand Mike og de to døtre Amanda og Katherine.


Joan ved meget lidt om vores fælles forfader, Hans Thorsen: – Jeg tror, han kom til Utah, vendte tilbage til Danmark og derefter kom tilbage igen og døde i Utah. Jeg forstår, at han ville være i nærheden af sin datter Karen, siger hun.

Joan og hendes søster har faktisk været i Danmark, men de kom ikke til Bornholm. Det var, mens Joans søster boede i Holland. Det var ikke lige frem en succesfuld tur.

– Vi rejste til København fra Holland for flere år siden i slutningen af november. Dagene var meget korte, og det var lidt svært for mig. Jeg bor i et relativt mildt klima i det sydvestlige Idaho (selvom vi har fire årstider er de ikke ekstreme). Min søster og jeg havde ikke tid til at rejse til Bornholm, men vi tog et tog nordpå mod slutningen af linjen og følte, at vi ville være lidt tættere på Bornholm. Det var mørkt og koldt, da vi gik af, og vi kunne ikke finde noget at gøre, så vi vendte tilbage til København. At være ude i den mørke og kolde aften fik mig til at tænke på Karen, der stod i det kolde mørke på Bornholm.

Joan fortæller, at hun er meget stolt af sin danske afstamning:

– Jeg er meget stolt af at være mere dansk end noget andet (selvom min mand, der har været i begge lande, siger, at jeg ser svensk ud). Tre af mine bedsteforældre har dansk afstamning, og en af dem er børn af to danske indvandrere. Jeg har danske rødder på både min mors og min fars side, fortæller hun og fortsætter:

– Som barn havde vi det, vi kaldte "danske pandekager", som vi spiste med smør og sirup på – de er dybest set som crepes. Min bedstemor talte nogle gange dansk til os og havde lejlighedsvis noget dansk mad med til os.


Joans slægtstræ.


Joans interesse for slægtsforskning ligger primært i at finde levende slægtninge:

– Jeg har en fascination af fætre og kusiner (også granfætre/kusiner i yderligere led.) Det er ikke ualmindeligt, at jeg taler med en person, og når Mike (min mand) spørger mig, hvem det var, siger jeg "Det er en fætter", og han siger "selvfølgelig er det det.”


Hans Peter Thorsen og Kristine.

Joan har en universitetsuddannelse inden for zoologi og biologi, men hun arbejder som forfatter i dag og er i gang med sin tredje bog. Hendes første bog ”Silent Stars” handler om fjerne slægtninge.

– Bogen fortæller historien om en kvinde, der er forbundet med en fjern fætter gennem en ekstraordinær oplevelse og er en rigtig julefortælling. Temaerne i bogen er, at vi aldrig bliver glemt, værdien og tidløsheden af familieforbindelser, og at vi er forbundet med vores forfædre, og de kan være omkring os, fortæller Joan.

Mit bekendtskab med Joan begyndte også med slægtsforskning. Efter jeg havde været i Utah i 2017, havde Joan hørt, at jeg havde besøgt vores fælles slægtninge, og så begyndte vi at skrive med hinanden.

Nu vil jeg glæde mig til at få besøg af Joan, og så vil jeg sikre mig, at hun ikke kommer i november, hvor dagene er alt for korte.

 


Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning

Dorte Kofoed har slægtsforsket i sin bornholmske familie i cirka 10 år, men det har først taget fart de seneste par år. Det er den bedste hobby, som hun nogensinde har haft, og når man nu ikke kan finde ud af at strikke, så er dette et glimrende alternativ til at glemme tid og sted, når man tager en tur med tidsmaskinen. Det har givet hende fantastiske oplevelser, hvor hun har besøgt sine slægtninge i Utah i USA, set den gamle træhytte, som hendes tip-tipoldefar levede i, da han emigrerede fra Arnager i 1882, har fået venskaber og slægtninge flere steder i verden og har oplevet en stor glæde ved de mange gamle gåder, som ligger og ulmer i slægterne, hvor skæbnerne fletter sig sammen på godt og ondt. Hun vil her i serien ”Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning” dele ud af sine egne personlige historier og give tips og tricks til at slægtsforske. Kontakt hende gerne med spørgsmål og gode råd på: dortekofoed67@gmail.com



FÅ ABONNEMENT