Forbindelse til Bornholm udeladt i nye aftaler om energiøer

Forbindelse til Bornholm udeladt i nye aftaler om energiøer
Tirsdag indgik danske Energinet, belgiske Elia og tyske 50 Hertz samarbejdsaftaler, som bringer elforbindelser til og fra de danske energiøer nærmere. Aftalerne blev indgået på brancheorganisationen Wind Europes konference i Bella Center i København. Foto: Energinet
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 24. NOV 2021 • 09:20
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
24. NOV 2021 • 09:20

Elforbindelser til Tyskland og Belgien er med i nye samarbejdsaftaler. Der står ikke noget om en forbindelse til Bornholm.


Energinet underskrev tirsdag nye samarbejdsaftaler med belgiske Elia og tyske 50 Hertz. Det betyder, at elforbindelser til og fra energiøerne i Østersøen og Nordsøen rykker et stort skridt nærmere.

Elforbindelserne til flere lande er afgørende for, at strøm fra de store havmølleparker kan give mest mulig værdi og bidrage til CO2-reduktioner i Europa. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Der står ikke noget om elforbindelse fra Energiøen i Østersøen til Bornholm. Borgmester Thomas Thors (S) har tidligere nævnt, at det er et stort bornholmsk ønske at blive sammenkoblet med energiøens elnet.

Administrerende direktør Thomas Egebo hos Elnet ser samarbejdsaftalerne som et stort skridt mod, at energiøerne kan realiseres og blive en kæmpe gevinst for et grønnere Europa.

– Det er en stor dag, som bringer forankring af energiøerne med vores naboer et vigtigt skridt nærmere, siger han i pressemeddelelsen.

Sammen om udfordring

De nye og mere forpligtende samarbejdsaftaler skal forberede muligheden for at lave egentlige investeringsbeslutninger.

– Energiøprojektet ved Bornholm bygger på det gode samarbejde mellem 50 Hertz og Energinet, der har eksisteret mellem vores virksomheder gennem mange år nu. Verdens første hybride sammenkobling, Kriegers Flak, som blev sat i drift sidste år, forbinder nu danske og tyske vindmølleparker. Med Energiøen ved Bornholm ønsker vi nu at gå et skridt videre og realisere den første rigtige energiø i Østersøen. Dette er teknisk og økonomisk krævende, men sammen vil vi mestre denne udfordring, siger administrerende direktør Stefan Kapferer hos 50 Hertz i pressemeddelelsen.